Ga naar de inhoud

Molde en Fenerbahçe doorgelicht: wie zijn de tegenstanders van Club en Union in de Conference League?

 do 7 maart 2024 12:09
Het contrast tussen Molde en Fenerbahçe kon niet groter zijn.
Het contrast tussen Molde en Fenerbahçe kon niet groter zijn.

Vanavond spelen Club Brugge en Union hun heenwedstrijd in de 1/8e finales van de Conference League. Club gaat op bezoek bij het Noorse Molde, terwijl Union het Turkse Fenerbahçe ontvangt. Alles wat u moet weten over de Belgische tegenstanders op een rijtje.

Molde FK: de ploeg zonder matchritme

Hoe loopt het seizoen?

De Noorse clan bij Club Brugge zal even in hun handen hebben gewreven na de loting.

 

Met Molde FK treffen ze een ploeg uit hun thuisland die vorig seizoen een beetje op de dool was. Als regerende Noorse kampioen won het nog de beker, maar eindigde het in de competitie pas als 5e.

 

Daarnaast ging het ook in Europa niet zoals gepland. In de laatste kwalificatieronde van de Champions League werden ze door Galatasaray veroordeeld tot de groepsfase van de Europa League, waar ze als derde eindigden achter Bayer 04 Leverkusen en Qarabag FK.

 

Hierdoor gleden ze nog verder af richting Conference League en moesten ze in de play-offronde vol aan de bak tegen Legia Warschau. Omdat het seizoen in Noorwegen pas in april van start gaat, waren dit de enige wedstrijden tot dusver dat Molde na nieuwjaar moest spelen.

Kan Molde het teleurstellende seizoen achter zich laten?
Kan Molde het teleurstellende seizoen achter zich laten?

Wie zijn de vedetten?

Spelers met naam en faam heeft Molde momenteel niet, maar met Eikrem en Gulbrandsen beschikt het wel over een spitsenduo dat in de gaten gehouden moet worden. Vooral die laatste heeft zich tegen Legia Warschau als een echte killer getoond. In de heen- en terugwedstrijd scoorde hij telkens 2 keer.

 

Een rijtje lager is het opletten geblazen voor aanvallende middenvelder Kristian Eriksen, niet te verwarren met Christian Eriksen, de Deense voetballer van Manchester United. Hij infiltreert graag en pikt op deze manier regelmatig een doelpuntje mee.

 

Helemaal achterin valt er een parallel te trekken met Club Brugge. Beide ploegen moeten namelijk hun eerste doelman missen.

Fredrik Gulbrandsen (31) trok Molde eigenhandig over de streep tegen Legia Warschau.
Fredrik Gulbrandsen (31) trok Molde eigenhandig over de streep tegen Legia Warschau.

Wist je dat?

Met Erling Braut Haaland en Ole Gunnar Solskjær hebben  2 van de grootste Noorse voetballers ooit een verleden bij Molde.

 

Na 2 seizoenen verliet Haaland de 5-voudige Noorse kampioen voor Red Bull Salzburg, Solskjær trok na anderhalf seizoen de deur achter zich dicht om bij Manchester United te tekenen.

UEFA Europa Conference League
Molde FK
einde
2-1
Club Brugge
UEFA Europa Conference League
Club Brugge
einde
3-0
Molde FK

Fenerbahçe: de ploeg met (ex-)vedettes

Hoe loopt het seizoen?

Met Fenerbahçe treft Union, in tegenstelling tot Club Brugge, wel een ploeg in vorm.

 

De Turkse ploegt raast door de competitie en staat zo tweede op 2 punten van leider Galatasaray. Het is duidelijk dat de titelstrijd tussen deze teams uitgevochten zal worden, want de nummer 3 kijkt al tegen een achterstand aan van 27 punten.

 

Deze lijn wordt ook in Europa doorgetrokken. De voorrondes van de Conference League werden probleemloos afgewerkt en in de groepsfase kon het Loedogorets, FC Nordsjælland en Spartak Trnava achter zich laten op weg naar groepswinst.

 

Een 6-1-pandoering tegen Nordsjælland was niet meer dan een accident de parcours.

De sfeer zit goed bij Fenerbahçe.
De sfeer zit goed bij Fenerbahçe.

Wie zijn de vedetten?

Als je naar de selectie van Fenerbahçe kijkt, lijken de resultaten niet meer dan logisch.

 

Met Dominik Livakovic kan de club rekenen op een betrouwbaar sluitstuk. Tijdens het WK in Qatar maakte hij zijn grote doorbraak en kon de doelman een transfer naar de Turkse topclub versieren.

 

Een rijtje hoger vinden we met Söyüncü en Bonucci verdedigers die de nodige ervaring hebben opgedaan in de Europese topcompetities, al is die laatste geen vaste basispion. Ook linksachter Kadioglu is een snelle speler om in de gaten te houden.

 

Op het middenveld is het is het afwachten wat ex-United speler Fred kan brengen nadat hij voor een zoveelste keer moet terugkeren uit blessure.

 

Tot slot is vooral de voorlinie likkebaarden. Met Dzeko, Tadic, Cengiz Under en Szymanski zijn er vedetten in overvloed om voor creativiteit te zorgen in het offensieve compartiment. Tel daar ook nog supersub Batshuayi bij en je krijgt een garantie op doelpunten.

Edin Dzeko (37) trof dit seizoen al 22 keer raak.
Edin Dzeko (37) trof dit seizoen al 22 keer raak.

Wist je dat?

Op 10 speeldagen van het einde telt Fenerbahçe 73 punten. Vorig seizoen klopten de Turken af op een totaal van 80 punten. Het is tekenend voor de vorm waarin Batshuayi en zijn kompanen verkeren.

UEFA Europa Conference League
Union
einde
0-3
Fenerbahçe
UEFA Europa Conference League
Fenerbahçe
einde
0-1
Union
Gerelateerd: