Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
36
5
4
1
0
14
4
2
KV Mechelen
30
5
2
2
1
9
10
3
STVV
27
5
2
2
1
8
8
4
OH Leuven
23
5
2
1
2
6
5
5
Standard
21
5
0
1
4
7
11
6
Westerlo
17
5
0
3
2
6
12
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
6
2
2
0
0
8
2
2
KV Mechelen
3
2
1
1
0
5
5
3
STVV
4
3
1
1
1
5
5
4
OH Leuven
6
3
2
1
0
5
4
5
Standard
2
2
0
0
2
0
0
6
Westerlo
2
3
0
1
2
4
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
6
3
2
1
0
6
2
2
KV Mechelen
4
3
1
1
1
4
5
3
STVV
3
2
1
1
0
3
3
4
OH Leuven
2
2
0
0
2
1
1
5
Standard
2
3
0
1
2
7
11
6
Westerlo
0
2
0
2
0
2
5

"De wet van Murphy" en een opvallende rol voor Union: hoe AA Gent zo kon wegzakken in 2024

 ma 12 februari 2024 16:40
Hein Vanhaezebrouck.

Van titelkandidaat tot kandidaat voor de Europe Play-offs? AA Gent heeft nog maar weinig plezier beleefd aan 2024. Met 1 op 15 wacht het nog op zijn eerste overwinning van het nieuwe jaar. Analist Wim De Coninck gaat op zoek naar verklaringen. 

"Ik denk dat AA Gent het meeste kans maakt om kampioen te worden."

 

Voormalig Gent-speler Brecht Dejaegere zei het half november nog vol vertrouwen in Extra Time. KAA Gent stond op dat moment 3e in het klassement, was nog op alle fronten actief en had nog maar één keer verloren.

 

Nauwelijks drie maanden later is die rooskleurige hemel boven de KAA Gent Arena betrokken. Met een magere 1 op 15 moet het met nog 5 speeldagen te gaan nu zelfs vrezen voor zijn plek in de top 6. 

 

Hoe kon het zo snel bergaf gaan bij de landskampioen van 2015? "Alles wat kon mislopen, is ook misgelopen", vat analist Wim De Coninck het samen. "Het lijkt wel de wet van Murphy."

"Voor spek en bonen naar Afrika Cup"

Door de Afrika Cup en de Asian Cup zag Gent in januari enkele bepalende spelers uit zijn selectie verdwijnen. 

 

Tarik Tissoudali (Marokko), Hyunseok Hong (Zuid-Korea) en Tsuyoshi Watanabe (Japan) sloegen drie gaten in de basisopstelling van Vanhaezebrouck.

 

"Het jammere is dat die jongens er een beetje voor spek en bonen bij liepen op de Afrika Cup en de Asian Cup, terwijl ze bij Gent zo nuttig waren geweest", vertelt De Coninck.

 

Zo speelde Tissoudali amper 17 minuten voor Marokko. "Ze keerden dan ook wat ontgoocheld terug van hun nationale ploeg. De terugkeerders haalden hun niveau ook niet meer."

 

"Maar er is misschien ook iets te veel aandacht gegaan naar die twee moeilijke maanden januari en februari", vindt De Coninck. "De vervangers konden het precies alleen maar verbrodden, ze kregen niet veel vertrouwen."

Tarik Tissoudali"

"Veel vertrekkers, mede door Union"

AA Gent zag tijdens de wintermercato ook zijn bejubelde voorlinie vertrekken. Na de transfer van Malick Fofana zochten ook Gift Emmanuel Orban en Hugo Cuypers andere oorden op.

 

"Met Gift Orban viel geen land meer te bezeilen", aldus De Coninck. "Bij hem hadden ze geen andere keuze dan verkopen."

 

"Hugo Cuypers zag dan weer de ploegmaats voor wie hij zich anderhalf jaar uit de naad had gewerkt, cashen. Het is logisch dat ook hij dan eens aan zichzelf denkt."

 

Volgens De Coninck speelden de uitstekende prestaties van Union ook een rol. "Ik denk dat het bestuur bewust wilde wachten tot halfweg de competitie om knopen door te hakken. Door het geweldige parcours van Union kozen ze uiteindelijk eieren voor hun geld."

 

"Als Union het niet zo goed had gedaan en er nog titelambities waren, had AA Gent misschien alleen Gift Orban laten gaan."

 

"Met de transfers heeft het bestuur nu de financiën op orde gezet. Ze hebben het waarschijnlijk gedaan als goede huisvaders, maar daar hebben de supporters geen boodschap aan."

Nood aan resultaat en "positivisme"

Zo kwam AA Gent terecht in de hoek waar de klappen vallen. Het zag tot overmaat van ramp nog sterkhouder Sven Kums geblesseerd uitvallen.

 

"En het had ook de nodige pech", aldus De Coninck. "Alles wat kon mislopen, is ook misgelopen. Denk maar aan de VAR-interventie tegen Anderlecht."

 

"Gent werd uitgeschakeld in de Beker, maar het had ook kunnen winnen tegen Club Brugge. En met die 1 op 15 is het misdeeld in de competitie, het had veel meer kunnen zijn."

 

"Daarom vind ik dat ze te snel hebben benadrukt dat het moeilijk zou worden om de play-offs te halen. De negativiteit is al een tijdje aan het borrelen en misschien net iets te veel."

 

"Zelfs Hein Vanhezebrouck, normaal een toonbeeld van strijdbaarheid, gaf gisteren een geslagen indruk. Misschien door de ontgoocheling dat wat een geweldig seizoen had kunnen worden, nu helemaal naar de knoppen dreigt te gaan."

Wat meer positivisme zou het verschil kunnen maken, zeker nu elke wedstrijd een finale lijkt.

Wim De Coninck

Als AA Gent in de top 6 wil blijven, moet het punten rapen in zijn laatste competitieduels tegen Eupen, Standard, Union, Antwerp en Charleroi.

 

"Tegen een zieltogend Eupen moet AA Gent wel winnen. Ze moeten de Champions' Play-offs wel halen, anders is het een ferme stap achteruit."

 

"Wat meer positivisme zou het verschil kunnen maken, zeker nu elke wedstrijd een finale lijkt. Als ze alle energie in de competitie stoppen, kan het nog, maar het is een moeilijke evenwichtsoefening met ook het Europese parcours."

 

"De perceptie moet dringend wat positiever worden, misschien te beginnen met een zege tegen Eupen."

Gerelateerd: