Ga naar de inhoud

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Net geen stunt, maar Emma Meesseman is apetrots op haar Cats: "Du jamais vu in België"

 do 8 februari 2024 23:25
Emma Meesseman
Emma Meesseman wurmt zich voorbij haar Amerikaanse tegenstandster in een nokvol Sportpaleis.

Op het olympisch kwalificatietoernooi is het de Belgian Cats net niet gelukt om Team USA van zijn sokkel te trekken. Topspeelster Emma Meesseman blijft er nuchter onder, bij Julie Vanloo overheerst de ontgoocheling na de nipte nederlaag (81-79). "Maar de kwalificatie komt wel in orde", verzekert ze.

De Belgian Cats hebben het Sportpaleis in lichterlaaie gezet. 39 minuten lang waren ze grootmacht USA de baas in basketbal, tot de Amerikanen er op de buzzer 81-79 van maakten.

 

Ruim 13.000 toeschouwers steunden de Belgische basketbalvrouwen in het Sportpaleis.

 

"We hebben er een feest van gemaakt", blikte topspeelster Emma Meesseman meteen positief terug op de match. "We hebben genoten en het publiek was fantastisch."

 

"Het kwam op details aan", ging ze voort. "Het is en blijft de olympische kampioen. Zij beschikken over een brede kern en komen zo makkelijk terug."

 

"Daar kunnen wij uit leren, de eindfases bij ons zijn een werkpunt. Ook in de aanval hebben we die niet altijd goed uitgespeeld", merkte Meesseman op.

Nu moeten we twee keer winnen. Ik roep iedereen op om ons aan te moedigen in het Sportpaleis.

Emma Meesseman

"Maar na 3 dagen training vond ik dit niet slecht van ons. Nu moeten we blijven gaan, al worden de komende wedstrijden niet makkelijk", denkt de Belgian Cat.


Meesseman heeft het over de match van morgen tegen Senegal en die op zondag tegen Nigeria.


"We moeten die allebei winnen", is ze duidelijk. "Ik roep de supporters op om ook de komende dagen ons aan te moedigen in het Sportpaleis."


"Dit was alvast du jamais vu in België", glunderde Meesseman trots.

Julie Vanloo: "Ik ben zeker dat ze op de lijn staat"

"De ontgoocheling is groot", sprak Julie Vanloo meteen na de wedstrijd. "We waren erg dicht bij eentje voor de geschiedenisboeken."

 

Gesteund door een bomvol Sportpaleis duwden de Cats meteen het gaspedaal in.

 

Vanloo: "Op voorhand bekeken we deze wedstrijd als een goede opwarming, maar we grepen ze meteen bij de keel. We hebben duidelijk stappen gezet, ook de speelsters op de bank."

 

"Maar de Amerikanen bleven koel en Stewart is nu eenmaal een van de beste speelsters ter wereld", zuchtte de Belgian Cat.

 

Bij de beslissende score van de Amerikanen heeft Vanloo haar twijfels. "Ik ben zeker dat Plum met haar voet op de lijn staat, maar dat zijn vijgen na Pasen. En de VAR bestaat niet in het basketbal."

 

De topmatch tegen de VS heeft de Cats vleugels gegeven. "We hebben getoond dat we thuishoren op de Olympische Spelen", stelt Vanloo.

 

"Het is een bittere pil, maar hier putten we vertrouwen uit. Het komt wel goed, denk ik."

Bondscoach: "Frustrerend, maar trots"

"We zijn teleurgesteld, maar tegelijkertijd ook trots dat we zo'n wedstrijd konden neerzetten", reageerde bondscoach Rachid Meziane.

 

"Als je tegen de VS speelt en je verliest op het allerlaatste moment, op de buzzer zelfs en met een voet op de lijn, dan is dat frustrerend", aldus Meziane, die zeker ook het positieve wilde benadrukken. 

 

"Dit soort wedstrijden geeft ons geweldige vooruitzichten. We hebben veel vertrouwen opgebouwd, ook al hebben sommige Cats een paar minuten te veel gespeeld in vergelijking met wat ik in het begin van plan was."   

 

"Vanavond hebben bijna 14.000 mensen een heel goede basketwedstrijd gezien en ze kunnen trots zijn op de speelsters. Lisowa maakte een uitzonderlijke entree, net als Mununga. Becky Massey leverde een erg interessante prestatie."

 

"Er is veel om tevreden over te zijn. Nu moeten we de knop omdraaien naar de wedstrijd tegen Senegal, die voor ons van cruciaal belang is. Als we dat soort basketbal kunnen reproduceren, ben ik erg optimistisch."   

 

Meziane bevestigde ook dat Julie Allemand, die gespaard werd tegen de VS, zal spelen tegen Senegal. Afspraak morgen om 20.45 uur, ook die wedstrijd kunt u live bekijken via Sporza.

Belgian Cats
Bondscoach Rachid Meziane: "Lisowa maakte een uitzonderlijke entree, net als Mununga."
Gerelateerd: