Ga naar de inhoud
De Belgian Cats verliezen tegen de VS in het ultieme slot.

Thriller eindigt in kleine anticlimax: Belgian Cats zien Team USA in allerlaatste seconde nog de zege pakken

 do 8 februari 2024 22:45
olympisch kwalificatietoernooi
Verenigde Staten
België
einde
15
q1
19
19
q2
24
23
q3
23
24
q4
13
81
score
79

Wat jammer van die allerlaatste seconde. De Belgian Cats openden het olympisch kwalificatietoernooi met een ijzersterke prestatie tegen Amerika. Zowat de hele match stonden de Belgische basketbalvrouwen aan de leiding, maar in een waanzinnig einde viel het dubbeltje richting de VS. In de allerlaatste seconde werd het nog 79-81 voor Team USA. Morgen wacht al een kans op revanche tegen Senegal.

Team USA in het mondiale basketbal, dat is altijd David tegen Goliath, zelfs voor de Europese kampioen. De Belgian Cats misten bovendien in laatste instantie ook nog spelverdeelster Julie Allemand, die gespaard werd met een knieblessure.

 

Maar gesteund door een kolkend Sportpaleis in Antwerpen - 13.700 toeschouwers, een record voor een vrouwenwedstrijd in België - lieten de Cats dat niet aan hun hart komen. Met Lisowa en Mununga in de basis begonnen de Belgen ijzersterk aan de wedstrijd.

 

Emma Meesseman zat dan wel in de tang van de Amerikaanse defensie, maar dat gaf ruimte aan anderen om te schitteren. Vanloo deed dat met haar gebruikelijke driepunters, Mununga en Delaere met keiharde defense en uitblinker Lisowa met geweldige dingen aan beide kanten van het veld.

 

Er werd veel geroteerd bij België, maar dat deerde het team niet. Want ook de invallers lieten zich gelden: Résimont, Joris en Ramette toonden zich van achter de driepuntlijn.

 

En Team USA dan? De Amerikaanse sterren fonkelden zeker voor de rust niet, Napheesa Collier was het enige lichtpuntje. Na een fantastische 1e helft doken de Cats met een bonus van 9 punten de kleedkamer in, een enthousiast Sportpaleis droomde van een stunt.

Venijn zit in de staart

Ook na de rust hielden beide teams aanvankelijk gelijke tred, al begon de Belgische foutenlast wel stilaan te wegen. Steeds vaker mocht de VS naar de vrijworplijn en na het uitvallen van Mununga met haar 5e fout verdween er ook een stevige brok grinta bij de Belgen.

 

Die moesten lijdzaam toekijken hoe Team USA in het 4e quarter langzaam maar zeker de kloof dichtte, al kon het in een zenuwslopend slot nog alle kanten uit.

 

Bij 79-79 en nog 4,5 seconden te spelen, was het balbezit voor de Amerikanen en dat bleek voldoende om alsnog te winnen, al hadden ook de refs daar een cruciaal aandeel in.

 

Zij zagen namelijk niet dat Kelsey Plum met haar voet op de lijn stond, waarna Stewart in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de score van de overwinning binnen tikte.

 

Een anticlimax van jewelste, al moeten de Belgian Cats toch vooral het positieve proberen te onthouden. Zonder twee basispionnen zetten ze donderdagavond hun voet naast het grote Amerika en bovendien werd bewezen dat België méér is dan alleen maar zijn basisvijf.

 

De nederlaag tegen de USA hoeft ook geen ramp te zijn, want alles ligt nog open voor het olympische ticket. Wanneer de Cats vrijdagavond Senegal verslaan, is de kwalificatie binnen. En dat is tenslotte het hoofddoel van dit toernooi.

Gerelateerd:

België: Vanloo 19, Lisowa 17, Delaere 13, Mununga 8, Meesseman 6, Becky Massey 4, Ramette 4, Joris 3, Résimont 3, Geldof 2, Claessens 0. Allemand speelde niet.

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Verenigde Staten - België

22:41

BEKIJK: Razend spannende ontknoping voor de Belgian Cats tegen de VS

22:40

USA wint

Plum staat met de voet op zijlijn, maar dat blijken de refs niet te zien. Onder de ring wordt het shot gemist, maar Stewart tikt de bal net voor het verstrijken van de klok binnen. Wat een anticlimax.

22:37

Zo zuur! Verenigde Staten scoren winnende basket on the buzzer: 81-79

22:36

De Belgian Cats kunnen niet scoren in wat mogelijk hun laatste aanval was. De bal is voor de USA met nog 4,5 seconden te spelen en dus volgt een time-out voor de Amerikanen. Zij mogen zo dadelijk de bal ingooien in het aanvallende vak. Krijgen we verlengingen of volgt er een anticlimax met een Amerikaanse score?

22:35

Er staat nog 1'13" op de klok en het balvoordeel is voor de Belgian Cats. Bondscoach Méziane neemt een time-out. Kan hij een play uittekenen waaruit de Cats kunnen scoren?

22:32

Indrukwekkende drive van Lisowa: 77-79

22:31

Lisowa, altijd weer Lisowa

Lisowa is er weer ingekomen en pikt de draad meteen weer op, met een sterke drive en een score. Daarmee zit ze al aan 17 punten.

22:29

Belgen nemen opnieuw de leiding met 3 minuten te gaan

22:28

Slimme Meesseman

Emma Meesseman smeert Alyssa Thomas een aanvallende fout aan, al duurt het nog behoorlijk lang voor de refs om die fe fluiten. Nog 2'53" staat er op de klok en België leidt met 75-77. Team USA neemt een time-out.

22:27

De foutenlast speelt in het nadeel van België. De Amerikanen mogen bij elke fout naar de vrijworplijn. Taurasi hangt de bordjes weer gelijk: 75-75.

22:23

In aanval krijgen de Amerikanen steeds nadrukkelijker de fouten mee, ook al leek het blockshot van Massey zuiver te zijn. Gelukkig mist Jackie Young 1 van haar 2 vrijworpen.

22:22

Bom Vanloo

Collier schiet Team USA vanaf de vrijworplijn weer langszij, maar aan de overkant mikt Vanloo nog eens een driepunter binnen.

22:20

Collier smeert Mununga haar 5e wedstrijd aan, waarmee de wedstrijd van de Belgische erop zit. Zuur.

22:20

Belangrijke fase! België komt opnieuw 4 punten voor

22:19

Sterke Delaere

Delaere geeft de Belgian Cats weer wat ademruimte met 2 scores op een rij: 68-72. Het Sportpaleis veert recht.

22:16

2 Amerikaanse driepunters op rij, en België is voorsprong opnieuw kwijt: 68-68

22:15

68-68

Plots gaat het snel, wanneer de Amerikaanse shots dan toch beginnen te vallen. Met driepunters van Young en Ionescu staat Team USA in geen tijd naast België. Bondscoach Méziane probeert het momentum te breken met een time-out.

22:14

Team USA is het 4e quarter begonnen met een 5-0. Dan doet deze score van Delaere deugd: 62-68.