Ga naar de inhoud

"Het is de verdienste van de Belgian Cats dat ze de VS hebben doen twijfelen in hun beste match ooit"

 vr 9 februari 2024 09:13
Vanavond zijn de Cats al opnieuw aan zet.

Trots of teleurstelling? Met welk gevoel zouden de Belgian Cats vanochtend opgestaan zijn na de nagelbijter tegen wereldmacht VS? "Het was om duimen en vingers bij af te likken", geniet radiocommentator Carl Berteele nog na. 

De meer dan 13.000 toeschouwers in het Sportpaleis hebben meer dan waar gekregen voor hun geld. Pas in de allerlaatste seconde moesten de Belgian Cats het hoofd buigen voor de VS, wereld- en olympisch kampioen.

 

"Ik voel de trillingen nog van de verbazing wat de Cats gepresteerd hebben", vertelde Carl Berteele, gisteren onze radiocommentator in Antwerpen, vanochtend. 

 

"Dit moet hun beste match ooit geweest zijn. Ze hebben het EK gewonnen, maar nu was het een hele match tegen de VS."

 

"Ik zal niet zeggen dat het een demonstratie was, maar het was wel schitterend van de Cats. Om duimen en vingers bij af te likken."

Misschien komt die trots er nu wel, maar gisteren voelde je na de match toch ontgoocheling bij iedereen. Dit Amerikaanse team is de strafste sportploeg ter wereld en de Cats hebben hen het vuur aan de schenen gelegd.

Carl Berteele

Vooraf hadden de Cats de verwachtingen getemperd. Op de matchen van vanavond en (mogelijk) zondag staat veel meer druk. Heerst er vandaag dan vooral trots of toch ontgoocheling?

 

"Misschien komt die trots er nu wel, maar gisteren voelde je na de match toch ontgoocheling bij iedereen. Dit Amerikaanse team is de strafste sportploeg ter wereld en de Cats hebben hen het vuur aan de schenen gelegd."

 

"Op een bepaald moment hadden de Cats een voorsprong van 14 punten. Dan moet je ontgoocheld zijn als het niet lukt, zeker op zo'n manier", zegt onze commentator over het pijnlijke slot.

 

"Die aanval moest afgefloten worden door de scheidsrechter. Die stond een meter verder. De ref moest het gewoon gezien hebben. Jammer!"

Handen in de lucht

Moet anderzijds ook gezegd: dit was niet het allersterkste Team USA. "Puur objectief moet je inderdaad zeggen dat er enkele toppers afwezig waren en dat ze op zoek waren naar zichzelf."

 

"De Amerikaanse competitie ligt al even stil en ze zijn pas enkele dagen voor dit toernooi samengekomen."

 

"Er waren geen automatismen, maar het is de verdienste van de Cats dat ze hen hebben doen twijfelen. Met hun snelheid, hun scorend vermogen en hun verdediging. Ik zag de Amerikaanse coach toch meermaals met de handen in de lucht staan."

 

Maar ook de Belgische ploeg kan wijzen op bepalende factoren. Kyara Linskens is niet fit, ook Julie Allemand moest op de valreep passen. Onze radiocommentator zag "hoe het collectief uitblonk".

 

"Het liep van een leien dakje alsof ze altijd zo gespeeld hebben. En natuurlijk moet je ook weer wijzen op de rol van Emma Meesseman."

 

"Ze scoorde zelf amper 6 punten - amper mogen we zeggen -, maar ze kreeg telkens 2 verdedigers op zich en vond toch steeds een vrijstaande ploegmaat. Zo heeft ze de ploeg doen draaien, de rest heeft ervan geprofiteerd."

Julie Vanloo was Belgisch topschutter met 19 punten.

Volgens hun planning mogen de Cats vanochtend uitslapen tot 10 u. Extra slaap en rust kunnen ze wel gebruiken, want vanavond spelen de Cats al tegen Senegal.

 

"Nu is het wel van moeten. En ze zijn gisteren diep moeten gaan. Er is nauwelijks nachtrust geweest. Ze zullen de steun van het publiek nog meer kunnen gebruiken."

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Gerelateerd: