Ga naar de inhoud

"Spijtig genoeg bestaat de VAR hier niet": beelden bewijzen dat beslissend punt VS eigenlijk niet mocht tellen

 do 8 februari 2024 23:14
Een cruciale fase die niet gezien werd door de refs: Kelsey Plum stapt met haar voet op de lijn. (foto: Max Luyten - Visuals of Maxx)

Alsof de nederlaag nog niet zuur genoeg was. Achteraf was er in het Sportpaleis heel wat te doen om het beslissende punt van de Amerikanen. Dat had eigenlijk niet mogen tellen, omdat Kelsey Plum buiten liep. "De bal was zelfs twee keer uit", merkte analist Dennis Xhaët op.

Veel twijfels en discussie over de allesbeslissende score van de VS in het Sportpaleis.

De refs deden er ruim een minuut over om te oordelen of Stewart op tijd de bal richting ring tikte. Dat was jammer genoeg voor de Cats het geval.

 

Alleen: enkele seconden eerder was er een andere fase die de wenkbrauwen bij velen deed fronsen. Aan de zijlijn leek Plum namelijk de lijn aan te raken. Een indruk die de herhalingen bevestigden.

 

"Een voet op de lijn is buiten", duidde analist Dennis Xhaët. "Plum raakt ze een eerste keer met de linkervoet en vervolgens nog eens met rechts als ze vertrekt. De bal was dus eigenlijk twee keer buiten."

 

Alleen mogen de refs die fase niét reviewen volgens de reglementen.

 

"Dat het van zo'n detail moet afhangen...", zuchtte Xhaët. "Die aanvallende rebound laten tegen pakken mag eigenlijk nooit gebeuren. Ze verdienden de zege echt vandaag. Dat het op zo'n moment moet misgaan, is heel pijnlijk."

Spijtig genoeg bestaat de VAR hier niet.

Julie Vanloo

Ook Julie Vanloo, die het dichtste bij de bewuste fase stond, uitte na afloop haar ongenoegen.

 

“Ik zag de voet buiten gaan", baalde ze. "Ik ben zeker dat Plum met haar voet op de lijn staat, maar dat zijn vijgen na Pasen. Spijtig genoeg bestaat de VAR hier niet."

Op onderstaande foto's is goed te zien dat Plum op de lijn stond

Kelsey Plum staat duidelijk met haar voet op de lijn, maar dat werd niet gezien door de refs. (foto: Visuals of Maxx)
Kelsey Plum staat duidelijk met haar voet op de lijn, maar dat werd niet gezien door de refs. (foto: Visuals of Maxx)
Gerelateerd: