Ga naar de inhoud

Waarom geen review bij cruciale fase? "Reglement laat het niet toe, maar als ref slaap je daar niet van"

 vr 9 februari 2024 11:52
Kelsey Plum stapt buiten met de bal aan de hand, maar dat werd niet opgemerkt door de refs.
Kelsey Plum stapt buiten met de bal aan de hand, maar dat werd niet opgemerkt door de refs.

Meer nog dan de late buzzerbeater van Breanna Stewart was de voorafgaande actie met Kelsey Plum gisteravond het gespreksonderwerp na België-Amerika. De Belgische FIBA-instructeur Johnny Jacobs legt uit waarom de refs hier niet meer op konden terugkomen.

Even terugspoelen naar donderdagavond, zo rond 22.40 uur. Bij 79-79 in het duel tussen de VS en België krijgen de Amerikanen een inworp, met nog 4,5 seconden te spelen.

Als bij wonder slaagt Breanna Stewart erin om in het absolute slot de bal nog binnen te tikken en zo de VS de zege te bezorgen, maar zover had het eigenlijk niet mogen komen.

 

Want op de beelden is te zien hoe Kelsey Plum na het ontvangen van de bal met haar voet op de lijn staat. Out. En dus hadden de Cats daar het balbezit moeten krijgen. Helaas voor de Belgen werd die voet op de lijn niet opgemerkt door de refs. En dan is het reglement onverbiddelijk.

Wanneer een uitbal niet gefloten is, kan er volgens het reglement geen review of challenge zijn.

Johnny Jacobs

"Wanneer een uitbal niet gefloten is, kan er volgens het reglement geen review zijn en kan een coach ook geen challenge aanvragen", vertelt Johnny Jacobs, die voor FIBA werkt als "referee instructor" en ook scheidsrechter-coördinator is bij Basketbal Vlaanderen.

 

Wanneer kan er dan wel een review gebeuren? "Bijvoorbeeld om te controleren wie de bal als laatste raakte bij een uitbal die gefloten is."

 

"Refs mogen ook checken of een gewone fout een onsportieve fout moet worden of vice versa. Ook om te bepalen of een shot een twee- of een driepunter was, mag naar de beelden gekeken worden."

In dit geval konden de refs niks meer veranderen. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze nog een fout gemaakt.

Johnny Jacobs

Of om te kijken of een shot vertrok voor het verstrijken van de tijd, zoals gisteren het geval was met de buzzerbeater van Breanna Stewart. En wat als de refs daar opgemerkt hadden dat Plum op de lijn stond?

 

"Dan kunnen ze daar niks meer aan veranderen. Dat laat het reglement gewoon niet toe. Daar mogen ze niet op terugkomen en ze zouden nog een fout maken indien ze dat wel zouden doen."

 

Brute pech dus voor de Belgian Cats, maar ook voor de scheidsrechters, benadrukt Jacobs. "Die zullen wel gevloekt hebben wanneer ze na afloop dat beeld zagen. Dan mag je nog zo'n goeie wedstrijd fluiten, zoiets is slikken als ref. Daar slaap je niet van."

Waarschijnlijk was de ref gefocust op het defensieve contact en werd daarom de voet op de lijn niet opgemerkt.

Johnny Jacobs

"Waarschijnlijk was de verantwoordelijke scheidsrechter gefocust op het defensieve contact en werd daarom de voet op de lijn niet opgemerkt. Dat er geen contrast is tussen de witte schoen van Plum en de witte lijn op het veld speelt daar mogelijk ook een kleine rol in."

 

"Het gaat allemaal zo snel", weet Jacobs. "En wat je niet ziet, kun je ook niet fluiten. Zoiets kan gebeuren in een wedstrijd, hoe jammer het ook is."

 

Dringt een wijziging van de regels zich dan op? "Het zou mooi zijn als het reglement toelaat dat de scheidsrechters bij uitzonderlijke fases op het einde van de wedstrijd toch naar de beelden mogen kijken. Ik sluit niet uit dat die mogelijkheid er in de toekomst zal komen op grote kampioenschappen."

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Gerelateerd: