Ga naar de inhoud

LawConnect wint eindelijk Sydney-Hobart na episch duel met favoriet en titelverdediger Comanche

 do 28 december 2023 07:56
" "
De supermaxi's Comanche (l) en LawConnect (r) vochten een stevige slotsprint uit.

Spanning troef in Sydney-Hobart, de prestigieuze zeilrace tussen het Australische continent en het Tasmaanse eiland. Bijna 2 dagen lagen vochten de supermaxi's LawConnect en Andoo Comanche een episch duel zij aan zij uit. LawConnect haalde het uiteindelijk van titelhouder en topfavoriet Comanche met amper 51 seconden voorsprong.

LawConnect, dat de voorbije drie edities telkens tweede eindigde, kon eindelijk de oppergaai afschieten. 

Maar Comanche gaf zich niet zomaar gewonnen. Het merendeel van de race en ook in de laatste uren lag LawConnect achter, maar de Australische skipper Christian Beck kon na 1 dag en 19 uur zeilen in de laatste honderden meters nog het verschil in zijn voordeel maken.

Comanche, met Becks landgenoot John Winning als skipper, moest nog geen minuut toegeven.

De 78e editie van de mythische zeilrace, die jaarlijks plaatsvindt tussen Kerstmis en Nieuwjaar, vertrok dinsdag met een 100-tal zeilers in stormachtige omstandigheden. Felle onweders maakten een 20-tal doden in het oosten van Australië.

Minder dan 24 uur na de start in Sydney moesten 8 boten opgeven, vooral door materiaalbreuk.

Uitslag is nog niet officieel

De uitslag van de race staat wel nog niet helemaal vast. Bij de aankomst in Hobart naderde een catamaran gevaarlijk dicht op Comanche. De omstandigheden moeten uitgeklaard worden of dat de afloop van de race heeft beïnvloed en of een klacht van de nummer twee gerechtvaardigd is.

De einduitslag zal pas over enkele dagen officieel zijn, wanneer de tijden van de deelneemers aangepast zijn in functie van hun handicap, zoals gewicht en lengte van de boot.

De wedstrijd zal voor de tientallen kleinere boten trouwens nog enkele dagen duren.

Bekijk de spannende aankomst