De agressie in het voetbal houdt de gemoederen bezig in Turkije. "We zijn gechoqueerd", reageert Fuat Capa die al jaren in de Süper Lig werkt. "Voetbal wordt hier anders beleefd dan in Europa."
Fuat Capa (55) heeft in ons land gewerkt bij clubs als Turnhout, Geel en Hamme. Nu werkt hij al jaren in het Turkse voetbal.
"We zijn gechoqueerd", reageert hij na de agressie tegenover een scheidsrechter. "Het is beneden alle peil en erg spijtig voor het Turkse voetbal."
Enkele jaren geleden werkte Capa als coach voor Ankaragücü. De huidige voorzitter was toen vicevoorzitter.
"Ik ben geschrokken. Ik heb niet lang voor de club gewerkt, maar dit had ik niet verwacht van de man."
De Turkse voetbalfederatie heeft de competitie stopgezet. "Een hele normale beslissing", vindt Capa. "Het is een belangrijk signaal. Na dit voorval moeten er maatregelen genomen worden om zulke zaken te voorkomen in de toekomst."
Voorlopig wordt er niet gevoetbald in Turkije. "Met dit seizoen 20 ploegen in de hoogste afdeling is er weinig ruimte om matchen uit te stellen, maar niks is belangrijker dan de veiligheid."
"Te veel voor- en nabeschouwingen"
Agressie in het Turkse voetbal is al langer probleem weet Fuat Capa. "In Turkije wordt voetbal op een hele andere manier beleefd", legt de sportief directeur van Samsunspor uit.
"Hier spelen de emoties, in Europa gaat het er ontspannender aan toe."
"Er zijn hier ook veel tv-programma's met voor- en nabeschouwingen. Daar gaat het vaak over de wedstrijdleiding, waardoor er veel druk op de schouders van de scheidsrechters komt te liggen. Vaak zijn ze meer bezig met de randvoorwaarden van een match dan met het spel zelf."
"Zulke onderwerpen mogen ze voor mijn part beperken. Net zoals de interviews na de match."
"Na elke wedstrijd krijgen voorzitters een microfoon onder hun neus geschoven. Dan gaat het er soms emotioneel aan toe en zeggen ze zaken waar ze later spijt van hebben."