Ga naar de inhoud

Nina Sterckx droomt van een mooi resultaat in Parijs: "We zijn aan een race tegen de klok bezig"

 ma 20 november 2023 14:22
Nina Sterckx (21) wilt volgend jaar een tweede keer deelnemen aan Olympische Spelen.

Het beloven spannende tijden te worden voor gewichthefster Nina Sterckx. Onze 21-jarige landgenote is ondanks haar jonge leeftijd al een gevestigde waarde in de top van de sport. De Olympische Spelen volgend jaar zijn dan ook een doel voor de vice-Europese kampioene: "Al moeten we nog beslissen in de -49 kg of de -59 kg."

De olympische stage in Belek is voor gewichthefster Nina Sterckx een uitgelezen kans om met andere sporten in aanraking te komen. Sterckx is nog maar 21 jaar, maar is toch al voor de derde keer aanwezig op de stage.

 

"Het is elke keer leuk om hier te zijn. Je merkt dat de stress bij de atleten begint te stijgen, zeker wanneer Olav (Spahl, delegatieleider, red) eens laat vallen dat de Spelen er al zijn over 7 maanden. Iedereen is zich hier wel goed aan het voorbereiden, waardoor de sfeer ook goed zit."

 

Voelt zij die druk richting Parijs dan ook al? "Het kriebelt zeker al. Er is wel wat stress, maar evenveel nieuwsgierigheid. Ik wil graag deelnemen aan de Spelen en wil mij dan ook extra inzetten."

 

Want die kwalificatie is nog geen zekerheid. Sterckx kan zowaar nog in twee gewichtsklassen deelnemen. Zowel in de categorie tot 49 kg, als die tot 59 kg kan ze zich nog plaatsen.

 

"We hebben nu gekozen om de komende kwalificatiewedstrijden in de -59 kg mee te doen. Op het einde gaan we zien in welke van de twee ik hopelijk gekwalificeerd ben en dan een keuze maken."

De categorie onder 59 kg is zowel fysiek als mentaal een uitdaging.

Nina Sterckx

"Vorig jaar op het WK deed ik het goed in de -49 kg, daar sta ik nu zevende op de wereldranking. Dat geeft me in die categorie wel een goede positie, hopelijk kan ik nu ook goed presteren in de -59 kg zodat we keuze hebben. Dan kan ik kiezen waarin ik denk de mooiste resultaten te behalen."

 

Wat doet ze dan het liefst? "Fysiek hebben beide categorieën voor- en nadelen. Om onder de 49 kg te raken moet ik weer veel afvallen, maar ik weet wel dat ik daarin kan presteren."

 

"De categorie onder 59 kg is iets nieuws, het is makkelijker dat ik kan eten wat ik wil en daardoor beter herstel. De gewichten liggen dan wel weer een stuk hoger, wat zowel fysiek als mentaal een uitdaging is voor mij. Het is ook niet duidelijk voor mij hoe ver ik in die categorie nog raak dit seizoen. Kracht opbouwen heeft tijd nodig, we zijn aan een soort race tegen de klok bezig."

Ondanks mijn medaille kon ik op het EK niet tonen wat ik waard was.

Nina Sterckx

Sterckx moet uiteindelijk natuurlijk wel een keuze maken, want deelnemen in beide categorieën is geen optie.

 

"Begin mei ligt de deadline, maar we willen de beslissing al vroeger nemen. Het plan is nu om na het EK in februari te beslissen, als ik moet afvallen kan ik dat rustig doen. Als ik beslis om in de -59 kg te blijven, kan ik dan nog meer spiermassa kweken."

 

Het was een druk seizoen voor Sterckx, die na een sterk WK iets meer dan een jaar geleden weinig rust kende. 

 

"Het is een mooi jaar geweest, met ups en downs. Ik heb weer progressie geboekt. Het vorige WK was erg goed met die 6e plaats onder 49 kg, daarna nam ik even rust en heb ik ook een rugblessure gehad die mijn planning wat in de war stuurde."

 

"Vervolgens pakte ik op het EK wel een medaille in de -59 kg, maar ik kon daar niet volledig tonen wat ik waard was. Op het WK dit jaar ging het gelukkig wel weer mooi, voor de eerste keer in de -59 kg op een WK. Dat was toch een hele stap." Ze werd 9e met een Belgisch record.

 

Of die stap een vervolg krijgt op de Olympische Spelen in Parijs valt dus nog af te wachten. Sterckx werd in Tokio 5e en mag dus dromen van een medaille.

Gerelateerd: