Kruisbestuiving op z'n best. Op de stage in Turkije stomen de beste paralympiërs zich klaar voor de Spelen van Parijs. Een unicum voor de atleten. Net als de samenwerking met Belgische toppers die dit jaar tot stand kwam. Sporza Daily neemt je vandaag mee langs de groei van de G-sport en de G-atleten door de inclusieve werking.
"Ja, het is heel leuk om eens op stage te kunnen gaan met alle paralympische atleten."
Aan het woord is Mieke Van Thuyne, toptrainer G-atletiek bij G-sport Vlaanderen. Zij ziet een steile opmars van de professionaliteit bij haar sporters.
"Er is nu uitwisseling met coaches uit andere disciplines. Dat is belangrijk, want voor elke atleet moeten we een individueel zo goed mogelijk traject kunnen uitstippelen."
Die uitwisseling is er niet alleen bij de coaching, maar ook op de piste. Zo traint G-atlete Kiara Maene al even met Belgische kampioene op de 100 meter, Rani Rosius.
"Er is een enorme klik tussen die twee", weet Van Thuyne. "Rani is een voorbeeld voor Kiara. Dat is ook de verdienste van Rani."
We helpen haar door haar grens heen gaan.
Ook de sprintsters zelf zijn opgetogen door de samenwerking.
"Rani helpt mij ook als er iets is, als ik oefening niet goed snap of iets mis doe", deelt Maene.
Een rol die Rosius met veel plezier op zich neemt. "Het is echt niet zo anders voor mij. Ze kan zich goed vinden in de groep en doet het erg graag."
"We zagen dat ze vroeger trainingen niet kon afmaken, maar nu merken we daar niets meer van. Nu doet ze met plezier de écht zwarte trainingen. Ze gaat echt dat stapje verder. We helpen haar door haar grens heen gaan", zegt Rosius.
Die verhoogde trainingsarbeid kan wel eens zijn vruchten afwerpen in Parijs. "Daar wil ik een finale lopen", lacht Maene.
Het begin van een sportieve, rooskleurige toekomst dankzij inclusiviteit?