Ga naar de inhoud

Vlaanderen verhoogt topsportbudget met 2 miljoen euro tot 30 miljoen euro per jaar

 ma 20 november 2023 13:51
" "
Vlaams minister van Sport Ben Weyts liep een rondje met BOIC-CEO Cédric Van Branteghem.

Minister van Sport Ben Weyts heeft op de olympische stage in Turkije goed nieuws gebracht voor de Vlaamse sportwereld. Vlaanderen investeert 2 miljoen extra per jaar in topsport. Zo bedraagt het topsportbudget 30 miljoen euro per jaar.

In het begin van de regeerperiode bedroeg het topsportbedrag nog 23 miljoen euro.  Er is nu dus een stijging van meer dan 30 procent, benadrukt Weyts, die afgereisd is naar de stage van het Belgian Olympic Team in Belek.

"Door de extra middelen kunnen we nog eens 20 procent meer topsporters ondersteunen en zetten we nog meer in op het ontdekken en ontwikkelen van jong topsporttalent", klinkt het in een persbericht.

Weyts pakt uit met enkele cijfers die de sterkere inzet op topsport bewijzen. In 2019 kregen 75 topsporters individuele ondersteuning, in 2023 zijn dat er 111 (+48%). Met deze 2 miljoen erbij gaat Vlaanderen naar meer dan 130.

Er zijn in Vlaanderen ook steeds meer jonge talenten die voldoen aan de instapcriteria voor topsportondersteuning en steeds meer ploegen die als geheel ondersteuning krijgen, zoals de 3x3-basketbalploeg of de gemengde 4x400m-aflossingsploeg.

Dat betekent meer kosten voor omkadering, contracten en stages en wedstrijden. Vlaanderen betaalt dit jaar aan lonen voor topsporters 2,7 miljoen euro.

Zien sporten, doet sporten

De 2 miljoen euro extra komt niet toevallig in de laatste rechte lijn richting Parijs 2024.

De minister doet de investering ook om sport voor allen te promoten. "Want zien sporten, doet sporten."

Vlaanderen vraagt de atleten die financieel gesteund worden dan ook om de rol van ambassadeur op te nemen, onder meer via de campagne "VIP2024" (Vlamingen in Parijs, red).

"Onze toptalenten stimuleren veel supporters om zelf in beweging te komen. Hoeveel kinderen schrijven zich niet in bij een sportclub omdat ze een sportheld van bij ons hebben zien schitteren? We rusten niet op onze lauweren, we steken nog een dikke tand bij." 

Minister Weyts ging op de foto met BOIC-voorzitter Saive (l) en BOIC-CEO Van Branteghem.