Ga naar de inhoud

Russisch Olympisch Comité vecht schorsing door IOC aan bij TAS

 ma 6 november 2023 13:28
" "
Het Internationaal Olympisch Comité schorste half oktober Rusland, omdat het 4 geannexeerde Oekraïense gebieden als leden opgenomen had.

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft vanochtend meegedeeld dat het Russisch Olympisch Comité in beroep gaat tegen de schorsing die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 12 oktober het land oplegde.

Het IOC nam tijdens zijn 141e Sessie de beslissing om het Russisch Comité te schorsen omdat dat op 5 oktober de geannexeerde Oekraïense gebieden Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja als leden opgenomen had.

Het IOC oordeelde dat de Russen de territoriale integriteit van het Oekraïense  Olympisch Comité aantastten en daarmee het olympisch charter schonden. Door de schorsing kan het ROC niet meer functioneren als nationaal olympisch comité en krijgt het geen financiering meer vanuit de Olympische Beweging.

De schorsing heeft evenwel geen gevolgen voor een eventuele deelname, onder neutrale vlag, van Russische atleten aan de Spelen in Parijs. Een beslissing daarover zal het IOC later pas nemen.

Gerelateerd: