Ga naar de inhoud

Franky Van der Elst vindt dat Club met opgeheven hoofd Europa mag verlaten: "Maar ik snap de pijn"

 do 9 mei 2024 02:59

De teleurstelling was bijna tastbaar in Jan Breydel. In het zicht van een finale eindigde het Europese avontuur van Club Brugge tegen Fiorentina. Analist Franky Van der Elst snapt de ontgoocheling, maar relativeert ook: "Alles bij elkaar is het logisch dat Fiorentina naar de finale gaat."

Finito. Finished. Gedaan.

Het lange Europese avontuur van Club Brugge eindigde in de halve finale van de Conference League na een nipte nederlaag tegen Fiorentina. Jan Breydel droomde lange tijd van meer, maar vloekte toen de bezoekers in het slot - na een discutabele penalty - hun slag thuishaalden.

 

Vanaf de zijlijn zag Sporza-analist Franky Van der Elst hoe blauw-zwart de tranen moest verbijten.

 

"Het is logisch dat die ontgoocheling er is als je net de finale niet haalt", vindt hij. "Dat móét ook. Maar ongetwijfeld beseffen ze bij Club dat Fiorentina de betere ploeg was. Zowel in Italië - jammer wel dat Club daar met een mannetje minder verder moest - als in Jan Breydel."

 

"Zeker in de terugmatch was het toch vooral overleven voor Club", zag Van der Elst.

 

"Op een bepaald moment belegerde Fiorentina het doel van blauw-zwart. Je kan dan wel eens ontsnappen zoals Dortmund, maar meestal valt die goal toch. Zoals nu ook bleek. Het is alleen bijzonder zuur dat het met een penalty moest gebeuren."

 

"Maar ach, alles bij elkaar is het logisch dat Fiorentina doorstootte. Zij waren gewoon de betere ploeg. Je zag gewoon waarom ze vorig jaar al de finale gehaald hebben."

Als speler slaap je wel twee dagen niet van zo'n Europese exit, maar nadien zullen ze er weer vol invliegen.

Franky Van der Elst

En dus oordeelt Van der Elst dat Club vooral de positieve zaken moet onthouden van het voorbije Europese seizoen.

 

"Dit is een campagne die zal bijblijven. Met maar liefst 18 matchen en een halve finale: dat is straf. En oké, misschien was dit een uitzonderlijke kans om nog eens een Europese finale te halen, maar je mag het Club niet verwijten dat dat mislukt is. Het is goed en mooi geweest."

 

Blijft over voor blauw-zwart de strijd om de landstitel. Van der Elst vermoedt dat er - ondanks de dreun - weinig nodig zal zijn om iedereen gemotiveerd te krijgen.

 

"Je speelt tenslotte om de landstitel, niet om de 8e plaats hé", aldus het Club-icoon. "Komende maandag gaat het hier op Jan Breydel weer volle bak zijn. Als speler slaap je wel twee dagen niet van zo'n Europese exit, maar nadien zullen ze er weer vol invliegen. Voor zo'n match als tegen Union van maandag - mogelijk cruciaal voor de titel - is weinig motivatie nodig."

Gerelateerd: