Ga naar de inhoud

Nina Sterckx verpulvert Belgisch record op WK gewichtheffen: "Er is nog progressiemarge"

 za 9 september 2023 12:04

Nina Sterckx heeft op het WK gewichtheffen in de klasse tot 59 kilogram haar Belgische record met 7 kilogram scherper gesteld. Sterckx trok 99 kilogram en stootte er 121, wat haar op een eindtotaal van 220 kilogram bracht. Hiermee werd ze negende en eindigde ze dus in de vooropgestelde top 10.

Op de Olympische Spelen van Tokio nam Nina Sterckx nog deel in de -49 kg, de voorbije jaren klom ze op naar de -55 kg, maar sinds dit jaar probeert ze zich ook in de klasse tot 59 kilogram te kwalificeren voor Parijs.

Sterckx was met 209 kilogram eerder dit jaar tweede geworden op het EK, maar op het WK in Saudi-Arabië moest ze beter doen om ook in deze klasse op olympische koers te blijven.

Bij het trekken ging het al meteen geweldig: 3 gelukte pogingen, ook op 99 kilogram. Dat was meteen een Belgisch record.

Bij het stoten stak Sterckx 121 kilogram boven haar hoofd - ook een Belgisch record - maar 123 kilogram was net te veel gevraagd.

Met haar totaal van 220 kilogram eindigt Sterckx in de beoogde top 10, die in principe voldoende kan zijn voor olympische kwalificatie.

Ik moest mijn Belgisch record met vier kilo breken om in de top 10 te komen.

Nina Sterckx

"Mijn voornaamste doelstelling was om de top 10 te halen", klinkt het bij Sterckx.

 

"Nochtans bleek het al snel dat het totale gewicht hoger lag dan eerste gedacht om in die lijst te komen. Ik moest mijn eigen Belgisch record met vier kilo verbeteren om in de lijst te komen."

 

Dat record werd dus met maar liefst zeven kilo verbroken.

 

"Ik zit nog maar een paar maanden in de -59 kilo categorie, en ik voel dat er nog progressiemarge is. Mijn lichaam is zich nog steeds aan het aanpassen."


Door een zesde plek vorig jaar in de categorie van -49 kilogram kan Sterckx ook in die gewichtsklasse voor de Spelen worden geselecteerd. Zelf is ze nog niet zeker in welke klasse ze wil meedoen.

 

"Er komen nog drie kwalificatietoernooien aan in de komenden maanden. Ik kan dus nog steeds uit de top 10 vallen, of mijn eigen prestatie verbeteren en nog stijgen in de ranking. "

 

"Momenteel moeten we met het team dus nog bespreken en afwachten wat de beste optie is."