Ga naar de inhoud

Stormweer, slechte courts en bakken kritiek: hoe de afsluiter van het tennisjaar uitdraaide op een fiasco

 ma 6 november 2023 12:59

De catastrofe van Cancun. In Mexico streden de beste tennisvrouwen deze week in de prestigieuze WTA Finals, maar de eindbalans is nu al beroerd. Noodweer zorgde ervoor dat er amper gespeeld kon worden, speelsters klaagden over de courts en het regende kritiek. Ook tennislegende Martina Navratilova roerde zich in het debat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gelukkig konden de speelsters er (achteraf) zelf nog om lachen.

Bovenstaand filmpje van 29 seconden is een humoristische samenvatting van de WTA Finals in Cancun de afgelopen week, na de Grand Slams het grootste evenement op de tenniskalender.

Op dat toernooi verzamelen de 8 beste tennissters die het tegen elkaar opnemen. Toptennis gegarandeerd, zou je denken.

 

In Mexico was dat toch niet het geval.

 

Het toernooi nam eigenlijk al een valse start doordat de WTA pas in september besliste om naar Midden-Amerika af te zakken - nadat eerst China en vervolgens Saudi-Arabië geschrapt werden door hun bedenkelijke reputatie op vlak van mensenrechten.

 

 

Het bezorgde speelsters en hun entourage een enorme uitdaging om tijdig hun trip naar Mexico te plannen.

Kapotte paraplu's

En wat dan gezegd over de organisatie?

 

Deze week werd pijnlijk duidelijk dat de krappe deadline ook voor hen een vergiftigd geschenk was.

 

Het begon al bij de locatie en timing: een openluchttoernooi organiseren in een land waar het regenseizoen op zijn einde loopt, is de weergoden onnodig tarten.

 

Speelsters konden onmogelijk opslaan door de hevige wind, tijdens regenbreaks waaiden zelfs de paraplu's kapot en door de vele uitgestelde matchen vindt de finale pas vandaag plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens het toernooi uitte bijna heel het deelnemersveld zijn ongenoegen over de organisatie.


"Dit is niet het organisatorische niveau dat wij mogen verwachten op de WTA Finals", klonk het bij nummer 1 van de wereld Aryna Sabalenka na haar eerste wedstrijd.

 

"De terreinen voelen niet goed aan, de bal botst niet consistent en pas zaterdag (het toernooi ging zondag van start, red.) konden we voor de eerste keer op de courts trainen. Dat is onaanvaardbaar in een toernooi waarin er zoveel op het spel staat."

 

Nummer 6 Marketa Vondrousova vulde aan: "De courts zijn, eerlijk gezegd, echt slecht. Het is alsof je op slecht gravel speelt of op gras. Dit zijn geen courts voor de WTA Finals."

Positie WTA-baas op de helling?

WTA-directeur Steven Simon begreep naar eigen zeggen de teleurstelling en stak de hand in eigen boezem met een brief naar de speelster: "Het is geen perfect evenement. We begrijpen dat de omstandigheden een uitdaging vormen en daar is de WTA verantwoordelijk voor.”

 

Vijgen na Pasen volgens meervoudig granslamwinnares Martina Navratilova: "Je kan niet hopen dat het niet gaat regenen op het belangrijkste evenement van de WTA Tour", vertelde zij bij de zender Amazon Prime.

 

"Misschien is het tijd voor een nieuwe voorzitter bij de WTA. Het zal moeilijk worden voor Steve om zijn job te behouden na de negatieve reacties."

 

"De WTA is een vrouwenorganisatie, maar in al die jaren hebben we slechts twee vrouwen aan het hoofd gehad. Als er een opvolger moet komen, dan hoop ik dat het een vrouw wordt", sloot Navratilova af.

Gerelateerd: