Ga naar de inhoud

Reacties op mogelijke superfusie in de koers: "Ja, het zijn vreemde tijden"

 zo 1 oktober 2023 13:56
Tom Steels leeft in onzekerheid, net zoals alle andere werknemers van de Belgische en Nederlandse ploeg.

De fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step blijft - uiteraard - over de tongen gaan. Vanochtend, voor de start van de Famenne Ardenne Classic, sprak onze reporter met enkele werknemers van beide teams. Eén rode draad in hun reactie: onzekerheid en onwetendheid over wat er op til is.

"Of het vreemde tijden zijn? Ja."

 

Ploegleider Tom Steels van Soudal-Quick Step weet het even niet meer.

 

Wat te denken over de gesprekken om Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma te laten samensmelten?

"Natuurlijk was het voor iedereen een verrassing dat er sprake is van een fusie, maar zo lang er geen zekerheid is over wat er zal gebeuren, moeten wij verder werken. Er zijn op dit moment meer vragen dan antwoorden."

 

Soudal-Quick Step staat hoog aangeschreven in het peloton. Als de ploeg zou verdwijnen, verdwijnt meteen een stukje wielercultuur, zegt Steels.
 

"Kijk: onze ploeg heeft door de jaren heen een bepaalde status opgebouwd. Wij nemen een bepaalde plaats in in het internationale wielrennen, dat is vrij uniek."

"The Wolfpack is niks voor niks The Wolfpack. Zie onze manier van koersen: we staan al jaren aan de top, hebben koersen gekleurd, waaiers getrokken, veel overwinningen geboekt, meestal op spectaculaire wijze. Dat is iets dat uit de wielersport zou kunnen verdwijnen."

 

"Het zou jammer zijn voor ons als medewerkers van de ploeg, maar dus ook voor het wielrennen in het algemeen."

 

Steels weet niet wat een mogelijke fusie voor hem zou betekenen.

 

"Ik werk gewoon verder alsof we naar een gewoon 2024 gaan. Ik ga nu ook niet elke dag aan de telefoon hangen met Patrick Lefevere. We moeten nu vooral koersen. Er wordt veel over de fusie over gesproken, dat is normaal, maar iedereen is nog altijd 100% gemotiveerd om te koersen."

 

"Over een tweetal weken moet er wel absolute zekerheid zijn. Dan is het seizoen afgewerkt, gaat de winter in en wil iedereen weten waarop en waaraan. Het zou niet gezond zijn om het nog langer te laten aanslepen."

"Geen onzekerheid bij Jumbo-Visma"

Arthur van Dongen is ploegleider bij Jumbo-Visma. De Nederlander laat hetzelfde geluid horen als zijn collega Tom Steels.

 

"Ik weet dat er gesprekken zijn, maar verder zijn we niet op de hoogte", zegt Van Dongen.

 

"Ik bespeur geen onzekerheid bij renners of staf, al worden er wel vragen gesteld. Maar het heeft geen zin om op de zaken vooruit te lopen, dus ook niet of Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel samen naar de Tour de France zouden kunnen gaan. Eerst dit seizoen evalueren en dan nieuwe plannen maken voor 2024."

 

"Of een fusie tussen een Nederlandse en Belgische ploeg geen cultuurschok zou zijn? Wij hebben een grote Nederlandse-Belgische inbreng in ons team, maar we denken en handelen vooral internationaal. Daar zie ik geen enkel probleem in als het zo ver zou komen."

"Niet goed voor de koers"

Oliver Naesen is als renner van AG2R-Citroën een buitenstaander, maar volgt het sappige verhaal wel op de voet.

 

"Het is vooral een straf verhaal. Als twee van de beste teams van de wereld het nodig vinden om wegens financiële redenen te fuseren, toont dat aan dat het model van het wielrennen niet megasterk is", zegt Naesen.

"De enige bron van inkomsten in de koers is sponsoring. Vind maar eens een miljoen euro, laat staan 10 miljoen euro..."
 

"Het is dus geen geweldig nieuws voor de koers. Want ook: als een ploeg verdwijnt, zullen er ook mensen verdwijnen."

Lampaert: "Blijf er rustig onder"

Yves Lampaert is mogelijk aan zijn laatste weken bezig bij Soudal-Quick Step, zoals we dat nu kennen.

 

"Toch blijf ik er rustig onder, want we weten nog niets concreets. We zijn een beetje in het ongewisse, maar paniek is er niet", zegt Lampaert.

 

"Het zou jammer zijn als dit team ophoudt met bestaan, maar zo ver zijn we nog niet. Ik weet niet goed wat te zeggen, het is gewoon afwachten."

 

"Of ik een plaats zou hebben in de fusieploeg? Dat weet ik niet. Dat zal moeten blijken. Ik denk dat ik mijn plaats in het peloton sowieso wel heb, maar ik weet niet hoeveel plaatsen er zullen zijn en wie zal meegaan. En we weten ook niet dat die fusie er al in 2024 komt."

 

"Ik kijk nu vooral uit naar de laatste wedstrijden en het einde van het seizoen. Daarna neem ik vakantie, en tegen dan zullen we wel meer weten."

Gerelateerd: