Ga naar de inhoud

"Red Lions zijn nog altijd wereldtop, maar mogen geen moment van gemakzucht tonen"

 za 26 augustus 2023 12:23

Net als twee jaar geleden spelen de Red Lions niet de finale van het EK-hockey. Titelverdediger Nederland was net als in 2021 te sterk. Geen reden tot paniek, maar wel een les, volgens onze hockeyman Eddy Demarez.

"Een wedstrijd die de Red Lions volledig onder controle hadden, hebben ze nagelaten om af te maken", analyseert Eddy Demarez de halve finale. "De Red Lions kregen drie strafcorners op 2-0 en daarvan had minstens een binnen gemoeten." 

Was er voor de rust geen vuiltje aan de lucht, dan liep het helemaal mis na de pauze.

 

"Het derde kwart was het kwart van de cadeaus. Door een beetje concentratieverlies komt Nederland opnieuw in de wedstrijd in de tweede helft en wordt het 1-2. Tegengoal 1 én 2 waren weggevers."

 

"Zo kreeg Nederland opnieuw moed. De rust die de Lions uitstraalden voor de rust was wat weg na rust en dan kan het fout gaan."

"Als je de drie tegengoals bekijkt, dan is de conclusie dat er te veel onnauwkeurigheden waren. Dat kan wel eens gebeuren, maar geen drie keer in zo een topduel."

Nog altijd wereldtop

Het EK winnen was zeker een doel voor de Red Lions, maar grote conclusies trekken uit de verloren halve finale met het oog op de toekomst is helemaal niet nodig, onderstreept Eddy Demarez. 

 

"De Lions hebben op dit toernooi echt wel laten zien dat ze nog altijd wereldtop zijn." 

 

"Het draait om concentratie, concentratie, concentratie. Geen moment van gemakzucht tonen. In topsport is dat echt cruciaal omdat het een hele wedstrijd lang van details afhangt."

 

"Het positieve is dat de Red Lions getoond hebben dat ze zeker nog goed genoeg zijn om mee te doen voor goud in Parijs op de Spelen volgend jaar."

De Red Lions moeten nu een extra keer pieken op weg naar de Spelen in Parijs. Dat was niet nodig geweest.

Toch zijn er gevolgen voor de olympische ambities van de Red Lions. De winnaar van het EK is rechtstreeks geplaatst voor de Spelen. De overige Europese landen moeten nog een extra kwalificatietoernooi spelen. 

"Daardoor zullen de Lions nu nog een extra keer moeten pieken. In het kwalificatietoernooi moet België top drie halen van acht deelnemers. De kans dat België dat niet haalt, is volgens mij ongeveer nul procent."

 

"Maar als je pech hebt, vindt dat toernooi plaats in Pakistan, een logistiek moeilijke trip. Met een beetje meer geluk spelen ze in Valencia."

 

"De voorbereiding op Parijs wordt wel sowieso onderbroken en dat was niet nodig geweest."

Toch nog met een goed gevoel naar huis?

Zondag is de wedstrijd om het brons tegen Duitsland.

 

"Heel veel zin in de wedstrijd zullen de Red Lions misschien niet hebben, maar ze zullen wel professioneel genoeg zijn om nog alles te geven voor brons", denkt Eddy Demarez. 


"Het is wel goed dat ze in de troostfinale tegen Duitsland spelen. Ik schat Duitsland hoger in dan Engeland (dat de finale speelt tegen Nederland, na shootouts tegen Duitsland in de halve finales)."

 

"Als tegen Duitsland brons winnen, gaan de Red Lions volgens mij toch nog met een beter gevoel naar huis dan na hun halve finale."

Bekijk hier de interviews met Loïck Luypaert en coach Michel van den Heuvel

Gerelateerd: