Ga naar de inhoud
Florent Van Aubel heeft net een prachtige Belgische aanval afgewerkt en loopt juichend weg.

Sterke Red Lions maken gehakt van Spanje en zijn zeker van halve finales op EK

 ma 21 augustus 2023 21:55
België
einde
5-1
Spanje

De Red Lions hebben zich tegen Spanje verzekerd van de halve finales. Twee keer het gaspedaal echt indrukken volstond voor een ruime 5-1-zege. Alexander Hendrickx en Florent Van Aubel zitten elk aan 3 goals op dit EK hockey.

Goals:

  • 11' Ghislain 1-0
  • 13' Hendrickx 2-0 (penalty corner)
  • 18' Van Aubel 3-0
  • 42' Basterra 3-1
  • 48' Hendrickx 4-1 (strafbal)
  • 50' Onana 5-1

Red Lions zijn maatje te groot voor jong Spanje

De Red Lions hadden tegen Engeland twee gezichten getoond en dus was het uitkijken welk gezicht ze tegen Spanje zouden bovenhalen. Dat werd op het einde van het eerste quarter duidelijk.

 

Een eerste versnelling leverde goals van Ghislain (deviatie) en Hendrickx (penalty corner) en in het begin van het tweede quarter pakten Van Doren en Van Aubel uit met een heerlijke combinatie, afgewerkt door Van Aubel.

 

Na de rust haalden de Belgen even de voet van het gaspedaal en Spanje strafte laks verdedigen af dankzij Basterra. Het schudde de Red Lions - De Sloover maakte zich eens goed boos - wakker en dat voelden de Spanjaarden.

 

Eerst was er Hendrickx die een strafbal feilloos verzilverde en niet veel later rondde Onana met een strak schot een knappe counter af voor 5-1. Daarna konden de Red Lions de wedstrijd controleren en uitspelen.

 

Dankzij de zege zijn de Belgen zeker van de halve finales, die vrijdag afgewerkt worden. In die halve finale wordt wellicht Nederland de tegenstander, want Oranje verloor eerder vandaag van wereldkampioen Duitsland.

"Nog niet gevoel dat we aan 100 procent zitten"

  • Arthur Van Doren: "We hebben een goeie prestatie geleverd, we mogen trots zijn op wat we tegen Engeland en Spanje hebben neergezet. We kwalificeren ons op een goeie manier voor de halve finales en dat was toch ons eerste doel. We kregen het deksel op de neus, omdat we even iets te relaxed waren. Maar knap hoe we dat dan snel rechttrekken. Ik heb niet het gevoel dat we al aan 100 procent zitten, hopelijk houden we dat in onze mouw voor de laatste match."
  • Cédric Charlier: "We groeien in het toernooi. Maar we zijn nog lang niet waar we moeten zijn. Onze prestatie was voor 70 procent goed. Er waren ook mindere momenten. Misschien omdat het te makkelijk ging. Ons niveau een volledige match volhouden is nog een stap die we moeten zetten. De laatste groepsmatch tegen Oostenrijk wordt een goede oefening voor als we later in het toernooi de Duitsers tegenkomen. Oostenrijk verdedigt heel laag, net als Duitsland. Daar moeten we zien door te breken."
  • Bondscoach Michel van den Heuvel: "We staan na twee wedstrijden op de plek waar we wilden staan, in de halve finales. We hebben na een volwassen opening de voorsprong keurig uitgediept met zakelijk en bij momenten briljant hockey. Het was prima, maar ik zie nog veel verbeterpunten en ik hoop dat we nog groeien in het toernooi. Ik denk dat er nog meer in het vat zit."
Gerelateerd:

België - Spanje

21:54

Einde: 5-1

De laatste Spaanse penalty corner levert een save van Vanasch op. Zo eindigt de match op 5-1. De Red Lions zijn zeker van de halve finales.

21:53

Penalty corner

Spanje krijgt nog een kans op de 5-2 op een penalty corner.

21:51
21:51

Spanje kan het tempo van de Red Lions niet aan en hapt echt naar adem. Van Doren en Onana komen net te laat om de voorsprong nog wat uit te diepen.

21:49

De bal valt plots voor de stick van De Kerpel, maar hij is te verrast om ook te scoren. Dit was een grote kans op een zesde Belgische goal.

21:48

Op een tegenaanval kan Cédric Charlier ontsnappen. Hij kan niet anders dan uithalen met zijn backhand en Rafi is goed uitgekomen. Geen 6-1.

21:46

Groene kaart

De Kerpel haakt een Spanjaard met zijn stick en moet twee minuten brommen aan de zijlijn.

21:43

Rafi houdt Charlier van goal

Vanuit een scherpe hoek haalt Charlier snoeihard uit, de Spaanse doelman Rafi houdt met meer geluk dan wijsheid de bal uit zijn doel.

21:42

Onana zorgt voor 5-1

Plots gaat het snel. Een snelle Belgische aanval wordt puik afgewerkt door Onana. De Belgische spits ramt de bal in de korte hoek: 5-1.

21:40

Hendrickx werkt af: 4-1

Alexander Hendrickx neemt de strafbal dankbaar in ontvangst en sleept de bal proper in de hoek: 4-1. De Spaanse doelman had geen schijn van een kans.

21:39

Strafbal

Een Spaanse verdediger op de lijn houdt het schot van Hendrickx tegen met zijn lichaam. Strafbal voor België.

21:38

Carambole

De inzet van Hendrickx gaat via twee Spaanse voeten tegen de paal. Hij krijgt een nieuwe kans.

21:37

Var

De Kerpel roept de hulp van de videoref in en krijgt gelijk: een penalty corner is het resultaat.

21:35

Na een lange periode van Belgisch balbezit kan de inglijdende Florent Van Aubel net niet binnentikken aan de tweede paal.

21:34
21:33

Einde quarter 3: 3-1

Spanje profiteerde van concentratieverlies bij de Red Lions om weer een beetje in de match te komen dankzij Basterra. Hopelijk zijn de Belgen wakker geschud en tappen ze weer uit een ander vaatje.

21:31

Even schrikken voor de Belgen. Na een mislukte controle van Kina kan Iglesias zich doorzetten. Vanasch grijpt in, maar de bal blijft op een gevaarlijke plaats liggen. Uiteindelijk maakt Iglesias de fout.

21:28

Goal voor Spanje

De Red Lions roepen het onheil over zichzelf af. Menini krijgt te veel ruimte op de achterlijn. De bal blijft liggen voor Vanasch en Basterra kan Spanje op het scorebord zetten: 3-1.