Ga naar de inhoud

"De Red Lions moeten nu kleur bekennen: zijn ze hun status van topfavoriet nog altijd waard?"

 vr 25 augustus 2023 14:14

De Belgische hockeymannen werden in de groepsfase van het EK slechts sporadisch getest, maar staan vandaag in de halve finale voor hun eerste examen tegen Nederland. Eddy Demarez geeft de Red Lions het voordeel, ook in een mogelijke finale tegen Duitsland.

Eigenlijk kun je nog niet veel zeggen over het toernooi van de Red Lions tot nu toe. Het moet allemaal nog beginnen voor hen.

Tegen Engeland werden ze wel uitgedaagd, doordat ze een achterstand moesten goedmaken, maar al bij al is dat heel snel en makkelijk gebeurd.

 

Spanje was gewoon niet goed genoeg, ook al speelden de Belgen niet op hun hoogste niveau, en Oostenrijk was helemaal geen waardemeter.

 

Nu is het het moment om kleur te bekennen. Zijn de Red Lions hun status van topfavoriet nog altijd waard?

De strafcorners van Hendrickx en Luypaert draaien heel goed dit toernooi. Het bewijst dat we Tom Boon niet missen.

Eddy Demarez

De Belgische wapens: "Er zit muziek in"

Tijdens dit EK werden ook enkele jongeren in de groep geïntegreerd. Onana en Ghislain hebben zich zeker getoond. Van Dessel heeft intrinsiek het meeste talent, maar hij toonde tot nu misschien iets te weinig lef, iets wat hij wel deed in de Pro League.

 

Voor de rest loopt de strafcorner van de Belgen op dit toernooi goed. Niet alleen bij Alexander Hendrickx, maar ook bij Loïck Luypaert. Het bewijst dat we Tom Boon niet missen.

Verdedigend is geen enkel ander land zo sterk als de Belgen en dat geldt eigenlijk ook voor het middenveld.

Kina moet zijn goeie vorm nog vinden, maar anders is hij een van de beste spelers ter wereld. Stockbroekx is weer helemaal terug en is eigenlijk beter dan ooit. En dan zouden we nog Van Aubel vergeten, technisch misschien wel de beste speler ter wereld. Ook hij steekt in bloedvorm.

 

Kortom: er zit muziek in deze ploeg. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ze niet op de afspraak zouden zijn in de halve finales.

Eerst Nederland, daarna Duitsland?

Die halve finale wordt om 19 uur gespeeld tegen Nederland. Jeroen Delmée, ex-bondscoach van de Lions, heeft daar het voorbije jaar doorgeselecteerd en gekozen voor een nieuwe, jonge groep.

 

Op het WK begin dit jaar werkte dat wonderwel, want Nederland verloor in de halve finale pas tegen België, dat op ervaring won.

In de Pro League maakte Nederland indruk, onder meer door in Antwerpen 2 keer te winnen tegen de Lions. Al zijn dat wel veredelde oefenmatchen.

Want op dit EK kreeg Nederland een 0-3 om de oren van Duitsland. Hoe zullen ze daar mentaal mee omgaan?

Puur qua kwaliteit is België nog altijd beter dan Nederland. De Lions hebben een betere verdediging, een betere strafcorner en meer individueel talent. Nederland zet daar veel loopvermogen en snelheid tegenover, gekoppeld aan aanvallend en direct spel.

Toch denk ik dat als de Belgen Oranje snel een paar tikken kunnen geven, de Nederlanders mentaal wel eens onderuit kunnen gaan.

Als dat lukt, dan wacht naar alle waarschijnlijkheid Duitsland in de finale. Een heruitgave van de WK-finale, die de Lions voor een stuk door eigen toedoen verloren.

 

Duitsland heeft enorm veel toernooi-ervaring, speelt thuis en heeft er met de genaturaliseerde strafcornerspecialist Peillat een extra wapen bij. Maar buiten die WK-finale hebben de Belgen de voorbij 6-7 jaar bijna altijd tegen de Duitsers gewonnen.

 

Eddy Demarez

België
einde
2-3
Nederland

red lions op ek hockey

match om brons
België Duitsland 2-0
halve finales
België Nederland 2-3
Duitsland Engeland 0-0 (4-5)
wedstrijden in groep A
Spanje Oostenrijk 5-0
Engeland België 3-5
Engeland Oostenrijk 3-0
België Spanje 5-1
België Oostenrijk 3-1
Spanje Engeland 3-4
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 3 0 0 +8 9
2. Engeland 3 2 0 1 +2 6
3. Spanje 3 1 0 2 -3 3
4. Oostenrijk 3 0 0 3 -10 0