Ga naar de inhoud

Weggevers breken Red Lions zuur op: Nederland houdt België uit EK-finale

 vr 25 augustus 2023 20:30
België
einde
2-3
Nederland

De Red Lions hebben het voorbeeld van de Red Panthers niet kunnen volgen. Ze verloren op het EK hun halve finale van eeuwige rivaal Nederland. De olympische kampioen kwam snel voor tegen een zoekend Oranje, maar gaf de wedstrijd na de rust nog uit handen met drie (te) gemakkelijke tegengoals.

Doelpunten:

  • 2' Denayer 1-0
  • 34' De Geus 1-1
  • 38' Brinkman 1-2
  • 40' De Kerpel 2-2
  • 57' Telgenkamp 2-3

Met België en Nederland mochten de twee beste hockeyteams ter wereld kampen om een plek in de EK-finale. Nederland had in 2017 de Belgen nog de weg versperd naar EK-goud en in 2021 was Oranje te sterk in de halve finale. De Belgen aasden nu op revanche.


Na amper één minuut konden de Lions al een eerste tik uitdelen aan hun Nederlandse nemesis. Een knappe aanval ging via Charlier naar Denayer, die de bal netjes in doel devieerde.


Oranje kon meteen na de Belgische treffer dreigen via Telgenkamp, maar had daarmee ook zijn enige echte kans van de eerste helft gehad. Een jeugdig Nederland zocht, maar vond geen gaten in de Belgische organisatie.


De Lions controleerden en waren zelf ook de gevaarlijkste ploeg. Tot drie keer toe mocht Hendrickx zijn kanon laden voor een strafcorner, maar telkens lag er een Nederlandse stick in de weg.

Overbodige missers

De Belgen konden met vertrouwen de tweede helft ingaan, maar kregen al snel een dubbele draai om de oren. Een flater van Wegnez zette De Geus alleen op weg naar de gelijkmaker en enkele minuten later kon Brinkman de Lions opnieuw een peer stoven na niet-doortastend verdedigen van de Belgen: 1-2.

 

Lang lag die gestoofde peer niet op de maag bij de Belgen. De Kerpel trok de bal hard voor doel, waar hij via een Nederlandse stick over de achterlijn rolde. Een portie mazzel waar de Belgen vertrouwen uit putten.

 

Maar net wanneer de Belgen het momenten weer in handen leken te hebben ging achteraan het licht opnieuw uit bij de Lions. Steunpilaar Hendrickx sloeg knullig naast de bal, Telgenkamp knalde Nederland naar de finale: 2-3.

 

Een zure nederlaag voor de Lions, die voor goud naar Duitsland waren afgezakt. Morgen krijgen de Red Panthers wel een kans om ons land goud te schenken, maar ook zij zullen dan met Nederland moeten afrekenen.

Gerelateerd:

Fase per fase

20:29

Red Lions zijn uitgeschakeld

Geen finale voor de Belgen. De Red Lions controleerden de eerste helft, maar gaven het na de rust uit handen met enkele weggevers. Een misser van Hendrickx gaf de Lions finaal het nekschot. Een stevige klap voor de Belgen, die voor goud waren gekomen.

20:26

Een laatste offensiefje draait op niets uit. Het liedje van de Lions lijkt uitgezongen op dit EK.

20:25

De tijd dringt voor de Belgen, die opnieuw geen strafcorner krijgen na een twijfelachtige situatie. Kunnen de Lions nog een ontsnappingsact opvoeren?

20:22
20:21

Telgenkamp straft nieuwe weggever af: 2-3

Uit het niets komt Nederland weer op voorsprong, en opnieuw na een misser van de Belgen. Dit keer is het Hendrickx die in de fout gaat en naast de bal slaat. Telgenkamp pakt het cadeautje gretig uit.

20:19

Van Dessel pakt uit met een weergaloze actie: na een flukse dribbel lanceert hij een racket richting de cirkel. Ghislain neemt de bal knap aan en lijkt dan een strafcorner af te dwingen, maar de VAR ziet dat er geen voet in het spel was.

Nog vier minuten op de klok.

20:17

De Kerpel plukt een hoge bal knap uit de lucht en haalt zonder aarzelen uit. Zijn schicht waait een meter voorlangs. Opnieuw een kans voor de Belgen, die het momentum in handen hebben.

20:14

Charlier lanceert de snelle Ghislain, maar doelman Visser komt goed uit zijn kooi en ontmijnt het gevaar nog net. Hier zat meer in voor de Lions.

20:11

De vermoeidheid en de zenuwen spelen hun rol. Het tempo is wat uit het spel, dat nu vaker stil ligt door kleine foutjes.

20:08

Einde Q3

Nog vijftien minuten scheiden België en Nederland van een shoot-outreeks. Kan er nog iemand het verschil maken in het slotkwart?

20:04

Van de controle van de Belgen voor de rust, is na de rust niet veel meer te merken. Nederland zit helemaal weer in de wedstrijd, al blijven ook de Belgen hun momenten uitkiezen. We gaan een zinderend slotkwart tegemoet.

19:59
19:58

Lions klauwen meteen terug: 2-2

Nederland heeft niet lang kunnen genieten van zijn voorsprong. Dit keer is het een Nederlandse stick die in een frommelfase de bal in eigen doel duwt. Het doelpunt komt uiteindelijk op naam van Van Aubel, die daar niet om zal malen. Alles is weer in evenwicht.

19:57
19:56

Daar is de 1-2 al

In enkele minuten tijd gaan de Nederlanders op en over de Belgen. Na een scherpe counter kan Brinkman de bal in doel frommelen. Zuur voor de Lions, die defensief plots erg broos lijken.

19:54

Afgekeurd doelpunt Ghislain

Desloover pakt opnieuw uit met een heerlijke dieptepass en vind Ghislain, die in twee tijden kan scoren. Helaas beroerde hij de bal met de bolle kant van zijn stick, het feestje gaat dus niet door.

19:53

De Vilder naar de kant

De Belgen staan twee minuten met een man meer op het veld, na een groene kaart voor De Vilder.

19:52

De Lions moeten niet lang herbronnen na de gelijkmaker en proberen het heft weer in handen te nemen.