Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Pool Filip Maciejuk krijgt maand schorsing voor veroorzaken van valpartij in de Ronde

 wo 26 juli 2023 11:25
Filip Maciejuk zwiepte het halve peloton tegen het asfalt in de Ronde van Vlaanderen.
Filip Maciejuk zwiepte het halve peloton tegen het asfalt in de Ronde van Vlaanderen.

De Internationale Wielerunie UCI heeft Filip Maciejuk een schorsing van 30 dagen opgelegd nadat de renner van Bahrain - Victorious tijdens de Ronde van Vlaanderen een massale valpartij had veroorzaakt.

Filip Maciejuk veroorzaakte op 2 april tijdens de Ronde van Vlaanderen, in aanloop naar de eerste beklimming van de Oude Kwaremont, een massale valpartij door onoordeelkundig in te schuiven in de kop van het peloton, nadat hij in de graskant was beland.

 

De valpartij leidde tot de opgave van onder anderen Tim Wellens (die zijn sleutelbeen brak) en Peter Sagan. Ook Wout van Aert was betrokken bij de massale val en liep daarbij een wonde op aan zijn knie.

 

Maciejuk werd na het incident onmiddellijk uit koers gezet en kreeg een boete van 1.000 Zwitserse frank. Achteraf bood hij zijn verontschuldigingen aan. "Dit zou niet mogen gebeuren, het was een grote beoordelingsfout van mij", zei hij destijds.

 

De disciplinaire commissie van de UCI heeft nu geoordeeld dat de 23-jarige Pool schuldig is aan een inbreuk op regel 12.4.007 van het UCI-reglement. Zijn schorsing is dinsdag 25 juli ingegaan.

 

De UCI wijst er woensdag op dat het voor renners strikt verboden is weggetjes of paadjes te gebruiken die geen deel uitmaken van het parcours en dat inbreuken die anderen in gevaar brengen tot disciplinaire sancties leiden.

Gerelateerd: