Ga naar de inhoud

(Nog) geen 8e wereldtitel: topfavoriet O'Sullivan sneuvelt op WK snooker tegen ijzersterke Bingham

 wo 1 mei 2024 22:28
O'Sullivan mag inpakken in Sheffield.

Ronnie O'Sullivan zal nog wat langer moeten wachten op een achtste recordwereldtitel in het snooker. De Engelse nummer één van de wereld ging in een hoogstaande kwartfinale onderuit tegen Stuart Bingham, de wereldkampioen van 2015 en de nummer 29 van de wereld. Met O'Sullivan is ook de laatste toptienspeler uitgeschakeld.

Kon de gekste ooit nu ook definitief de beste ooit worden? Ronnie O'Sullivan was het WK snooker begonnen met een missie: de Engelsman mikte op een achtste wereldtitel in de hoop alleen recordhouder te worden.


"The Rocket" had een van zijn beste seizoenen uit zijn carrière achter de rug met onder meer winst op het UK Championship en de Masters en kon met een nieuwe wereldtitel als vierde speler ooit de 'Triple Crown' in één seizoen voltooien.


De sterren stonden ook gunstig voor O'Sullivan. Met vlotte zeges in zijn eerste twee partijen had hij vertrouwen getankt én bovendien zag hij met Judd Trump, Luca Brecel, Mark Allen en Mark Williams een hoop schaduwfavorieten sneuvelen.


In de kwartfinale wachtte met Stuart Bingham wel een verraderlijke tegenstander. De wereldkampioen van 2015 is dan wel weggezakt naar plek 29 op de wereldranking, in Sheffield was de ervaren Engelsman goed begonnen met knappe zeges tegen Gary Wilson en Jack Lisowski.

Klinische Bingham

Die goede vorm trok Bingham ook tegen O'Sullivan door. 'Ball-run' begon overtuigend en kwam al snel 3-1 voor, maar daarna krikte de nummer één van de wereld zijn niveau op.


Met onderweg twee century-breaks nam O'Sullivan de partij in handen. Hij kwam 8-6 voor, maar met breaks van 125 en 92 haakte een weerbare Bingham aan. Met een break van 136 deelde O'Sullivan daarna een nieuw tikje uit, maar niets kon Bingham uit zijn lood slaan.

 

O'Sullivan daarentegen begon makkelijke ballen te missen, ergerde zich aan het zware laken en verloor bij momenten de focus. Bingham leed zichtbaar onder de zenuwen - meer dan eens trilde zijn arm bij de afstoot - maar bleef klinisch potten. Met drie frames op een rij maakte hij het finaal af: 13-10.


Bingham zorgt zo voor dé stunt van het toernooi. Met O'Sullivan verdwijnt niet alleen de topfavoriet, maar ook de laatste toptienspeler uit The Crucible. Met Bingham, Jak Jones, David Gilbert en Kyren Wilson blijven vier outsiders over.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

O'Sullivan: "Stuart was gewoon de betere speler"

"Ik heb van het toernooi genoten", stak O'Sullivan van wal na zijn nederlaag. "Ik speelde goed, ik raakte meer en meer in mijn spel. Dat is voor mij het belangrijkste. Zeges, nederlagen ... Dat is eigenlijk irrelevant", klonk het in zijn typische stijl.

 

"Ik zag veel progressie bij mezelf. Ik heb vandaag proberen te knokken, maar het mocht niet zijn. Stuart kon beter om met de omstandigheden. Hij maakte de betere shots en keuzes en was gewoon de betere speler", was 'The Rocket' ook groots in de nederlaag.

 

Bingham was dan weer in de wolken met zijn halvefinaleplaats. "Ongelooflijk, wat een wedstrijd. Ik heb van elke seconde genoten. Er klikte iets en alles liep goed. Het was heerlijk om de beste speler ooit zo partij te kunnen geven."

kwartfinales (best-of-25)
David Gilbert (Eng-31) Stephen Maguire (Sch-28) 13-8
Kyren Wilson (Eng-12) John Higgins (Sch-13) 13-8
Judd Trump (Eng-3) Jak Jones (Wal-40) 9-13
Stuart Bingham (Eng-29) Ronnie O'Sullivan (Eng-2) 13-10
halve finales (best-of-33)
David Gilbert (Eng-31) Kyren Wilson (Eng-12) 11-17
Jak Jones (Wal-40) Stuart Bingham (Eng-29) 17-12
Gerelateerd: