Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

José De Cauwer over "geweldige Vingegaard": "Hij had zelfs geen masterplan van zijn ploeg nodig"

 wo 5 juli 2023 19:19
José De Cauwer en Renaat Schotte kaartten na over etappe 5.

Een coup op dag 5. Jonas Vingegaard greep in de eerste echte bergrit van deze Tour op straffe wijze de macht over concurrent Tadej Pogacar. De Deen heeft nu al een bonus van 53 seconden. "Maar het zou arrogant zijn om te zeggen dat de Tour gereden is", vindt José De Cauwer.

"Ik zie daar een glazen bol zitten in je zak", vertelt Renaat Schotte aan José De Cauwer.

 

Vlak voor de Tour had de commentator al gesteld dat etappe 5 hét moment zou zijn voor Jonas Vingegaard om tijd te pakken op Tadej Pogacar, dankzij zijn betere voorbereiding.

 

En zo geschiedde.

 

"Maar Vingegaard maakt eigenlijk gebruik van zijn voorbereiding op een moment dat we het niet meer verwachten", tempert De Cauwer de stelling over zijn voorspellingskracht.

Man tegen man was Vingegaard gewoon beter.

José De Cauwer

"Die mannen voorin hebben niet kunnen doen wat de bedoeling was", vertelt De Cauwer. "Benoot was de laatste voorin, maar een kilometer voor de top knalt Vingegaard hem gewoon voorbij."

 

"Hij was geweldig en toont dat hij de enige leider in het team is."

 

"En hij had dus geen masterplan van Jumbo-Visma nodig. Man tegen man was de Deen gewoon beter dan Pogacar", stelt de commentator.

Vingegaard was een maatje te sterk voor Pogacar.

Herboren Pogacar?

De Cauwer denkt dan ook dat Vingegaard morgen de gele trui overneemt, maar wil Pogacar nog niet afschrijven. "We spreken nog altijd over Pogacar, hé", stelt hij.


"Het zou arrogant zijn om te zeggen dat de Tour gereden is. Maar het is natuurlijk wel iets dat mentaal hard zal aankomen."

 

En dat Pogacar moest lossen, lag volgens De Cauwer ook niet aan de aanpak van UAE of aan zijn pols. "Of ze nu 5 of 7 renners hadden opgesoupeerd, het zou niks veranderen aan de situatie."

 

"Ze hadden hem afgezet waar het moest, maar Vingegaard was vandaag gewoon sterker. En de pols heeft niets met conditie te maken. Dat is vandaag niet het verhaal."

Kan Hindley de derde hond worden?

Derde hond

Morgen krijgt Pogacar al meteen een kans om de verloren tijd goed te maken. "Maar het lijkt me sterk dat hij dan al herboren is", vertelt De Cauwer.

 

En dan zal hij toch ook rekening moeten houden met nieuwe gele trui Jai Hindley. "Het is een mooie naam en een mooie gele trui", vindt De Cauwer.

 

"Hij kan zeker de derde hond in het verhaal worden. Maar het is ook vooral mooi meegenomen voor Jumbo-Visma dat ze morgen niet moeten leiden."

 

Al hopen ze dat na de etappe van morgen wellicht wel te doen. Op de vraag of Vingegaard nu bloed geroken heeft, is De Cauwer duidelijk.

 

"Hij gaat prikken, denk ik. Hij zal zeker iets proberen. En de aankomst ligt op de top van een klim, dus dan zal Pogacar niet meer kunnen rekenen op hulp in de afdaling zoals vandaag."


Als die voorspellingen uit zijn glazen bol komen, krijgen we morgen dus weer heel wat vuurwerk.