Ga naar de inhoud

FIFA dreigt ermee WK vrouwenvoetbal niet uit te zenden in vijf grote Europese landen

 di 2 mei 2023 13:20
De Red Flames konden zich niet plaatsen voor het WK vrouwenvoetbal.

De wereldvoetbalbond FIFA verhoogt de druk op tv-zenders in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië om hun biedingen op de tv-rechten voor het WK vrouwenvoetbal van deze zomer in Australië en Nieuw-Zeeland (20 juli-20 augustus) te verhogen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino dreigt ermee het WK in de vijf landen helemaal niet uit te zenden. "De biedingen, in het bijzonder die uit de vijf grote Europese landen, zijn nog steeds zeer teleurstellend en simpelweg onacceptabel", zei de Italiaanse Zwitser bij een persbijeenkomst in Genève.   

 

Infantino verklaarde verder dat "het als FIFA onze morele en wettelijke verplichting is om het WK vrouwenvoetbal niet te onderschatten". "We zijn genoodzaakt het WK niet uit te zenden in de vijf landen als de biedingen niet eerlijk verlopen."   

 

De FIFA gaf aan dat dit WK vrouwenvoetbal, in vergelijking met de vorige editie van 2019 in Frankrijk, een derde meer kost aan premies en organisatiekosten, tot 139 miljoen euro. In vergelijking met het WK van 2015 gaat het om een vertienvoudiging.

 

Volgens de Wereldvoetbalbond zijn de wereldwijde kijkcijfers 50 tot 60 procent van het WK bij de mannen. De biedingen van de zenders zouden echter twintig tot honderd keer lager liggen.   

 

Het tijdsverschil met Australië en Nieuw-Zeeland zou voor verschillende zenders een obstakel zijn. "Maar dat slaat economisch nergens op", counterde Infantino. "De kijkcijfers zijn er. De wedstrijden zijn niet in primetime in Europa, maar wel in de ochtend om 9 of 10 uur. Dat zijn nog redelijke tijden."