Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Twee keer versnellen en wat hulp van de auto: zo won Pogacar de Amstel Gold Race

 zo 16 april 2023 17:02
Pogacar in actie op de Keutenberg.
Pogacar in actie op de Keutenberg.

Tadej Pogacar heeft nu ook de Amstel Gold Race aan zijn erelijst toegevoegd. De Sloveen van UAE kwam solo binnen. De koers gemist? We zetten de 5 sleutelmomenten op een rij.

1) Vermeersch trekt door en er vormt zich een kopgroep van 17 met Pidcock en Pogacar

Op 90 km van de finish proberen de jongens van Alpecin-Deceuninck de finale te openen. Het is Gianni Vermeersch die er alleen vandoor gaat. Een groep van zo'n 15 renners dicht het gaatje op Vermeersch. Tom Pidcock en Tadej Pogacar zijn zeker mee.

2) Massale valpartij in de afdaling richting Loorberg met o.a. Madouas en Powless

Op een stuk bergaf gaat een groot deel van het peloton tegen de vlakte in een bocht. Madouas, Powless, Cavagna, Meurisse, Devenyns, T. H. Johannessen en Godon, de winnaar van de Brabantse Pijl, zijn de voornaamste slachtoffers. 

3) Pogacar schudt aan de boom op de Eyserbosweg enkel Pidcock en Healy kunnen mee

Op de Eyserbosweg versnelt Pogacar met de top in zicht. Pidcock hoort het kraken in alle voegen, maar is toch nog net mee boven. Healy is de enige die de twee topfavorieten nog kan volgen. Loetsenko en Kron zijn niet ver.

4) Pogacar rijdt Pidcock en Healy eraf op de Keutenberg en gaat solo

Op de Keutenberg rijdt Pogacar Pidcock en Healy klakkeloos uit zijn wiel. De Sloveen kan aan zijn solo beginnen. Pidcock is duidelijk over zijn toeren gegaan in het wiel van Pogacar. In geen tijd heeft de kopman van UAE 15 seconden op zijn achtervolgers.

5) Pogacar krijgt even hulp van de wedstrijdjury maar wint Amstel na straffe solo

Op 9km van het einde is het verschil tussen Pogacar en Healy 25 seconden. De Sloveen is er niet helemaal gerust in en kijkt af en toe achterom. De auto van de koersdirectie rijdt een tijdje een tiental meter voor Pogacar uit. Ongezien op dit niveau. 

 

Maar het doet niets af van de prestatie van de Sloveen. Hij komt solo binnen en wint de Amstel Gold Race. Ben Healy wordt knap tweede.