Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Karl en José na de Amstel: "We zagen voor het eerst een vermoeide Tadej Pogacar"

 zo 16 april 2023 19:41
Karl Vannieuwker en José De Cauwer.

Het stond eigenlijk in de sterren geschreven: Tadej Pogacar heeft ook de Amstel Gold Race gewonnen. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer leggen de Nederlandse klassieker neer en kijken ook al naar volgende zondag. 

Karl: Na de Ronde van Vlaanderen wint Tadej Pogacar ook de Amstel. Had hij geen tegenstand?

 

José: Jawel, maar hij maakte het zichzelf nog moeilijk door zo vroeg te gaan en er was ook veel stress met die lekke band. Op het einde zagen we voor het eerst een vermoeide Pogacar.

 

Je kan bezwaarlijk over een vormdip spreken, daar had het niets mee te maken. Wel met de omstandigheden en misschien had hij iets te weinig gegeten. Dat zag je ook bij Tom Pidcock, een echt slachtoffer. We hebben ook weer koers gezien.

 

Karl: Misschien was het een mentale leegloper door al die nervositeit onderweg met die fietswissel die lang op zich liet wachten. Stel dat hij niet Pogacar geheten zou hebben, zou de jury de volgwagen dan ook hebben laten passeren?

 

José: Zoals zo vaak zullen we dat nooit weten, maar de kans bestaat dat er geen "yes" wordt gegeven en dat het een "njet" is. Dan blijf je aanmodderen met die fiets. Hij reed er toch 20 à 30 kilometer mee rond.

 

Hij kwam dan vrij snel terug en plaatste zijn versnelling op de Keutenberg. Dat is echt een rotding, vooral op die uitloper kraken veel renners. Het is de lastigste strook in de Amstel.

Incident met wagen: "Ze zorgen nu zelf voor de problemen"

Karl: Wat ik nu zeg, doet niets af aan de verdienste van Tadej Pogacar. Maar hij kreeg hulp van zijn volgwagen, waar anderen die misschien niet krijgen. 

 

En in de finale, toen Ben Healy dichter kwam, zat daar plots de wagen van koersdirecteur Leo van Vliet met Walter Planckaert aan het stuur. Ze hielpen hem op een moeilijk moment.

 

José: We weten ook hier niet of het een kantelpunt was. Maar het was zeker niet nodig. Deze wedstrijd heeft dit niet nodig.

 

Karl: Het is jammer, want er hangt altijd wel iets aan deze wedstrijd na de fotofinish van de voorbije jaren.

 

José: Dat hebben ze veranderd om zeker niet in de problemen te komen. Nu zorgen ze er zelf voor.

 

Karl: Moet Van Vliet geschorst worden?

 

José: Eén jaar (lacht). 

"In een sprint in Luik is frisheid bepalend"

Karl: We slaan de Waalse Pijl even over en kijken naar het duel dat zondag in de maak is. Remco Evenepoel komt van de Teide. Verwacht je een duel?

 

José: Misschien krijgen we een duet. Het is zo belangrijk omdat vorig jaar in Luik alles begonnen is voor Evenepoel. De nieuwe Evenepoel is er opgestaan en het is daarna bijna niet meer misgegaan.

 

We verwachten die grote strijd tussen hen. Pogacar is de standaard, Evenepoel komt. Het is de laatste klassieker van die eerste, de eerste van Evenepoel. 

 

Karl: Er wordt nu al gespeculeerd over een mogelijke sprint. Durf je te zeggen wie er dan wint?

 

José: Op basis van de sprintsnelheid in die vorige sprints in Luik tegen onder meer Roglic en Alaphilippe, zou ik Pogacar zeggen.

 

Een sprint bergop, dat weet ik niet meer met deze Evenepoel. Maar dat is niet zo bij de finish in Luik. Daar is de frisheid bepalend en dat zou dan weer bij Evenepoel moeten liggen.

Gerelateerd: