Ga naar de inhoud

"Niet helemaal gelukkig in Chicago, drukke kalender, niet gespaard": 2022 geen topjaar voor Emma Meesseman

Emma Meesseman

Het Sportjuweel, de Vlaamse Reus, de Trofee voor Sportverdienste, binnenkort het Sportgala. Het seizoen van de sportprijzen is aangebroken. Een Belgische wereldtopper die dit jaar geen prijs in de wacht zal slepen, is Emma Meesseman. Waarom behoort ze niet eens tot de kanshebbers? Een vraag voor Carl Berteele in De Tribune.

Overal waar Emma Meesseman komt, is ze geliefd. Maar sportief was 2022 geen topjaar. Geen nieuwe titel in de WNBA met het ambitieuze Chicago Sky, geen halve finale op het WK met de Belgian Cats. 

 

Op het WK moest ze zelfs machteloos toekijken in de eindfase met een blessure. "Ik denk dat ze slachtoffer is geworden van een te drukke kalender", ziet Carl Berteele als deel van de verklaring. 

 

"Grote toernooien betekenen vaak zeven matchen in twaalf dagen of zes matchen in elf dagen als je meedoet voor de medailles. Bovendien viel het WK na een WNBA-seizoen, waarin ze het ook tot in de halve finales schopte." 

 

"Misschien was Meesseman zelfs al een beetje geblesseerd begonnen aan het WK, al zal ze dat zelf nooit toegeven als het zo was." 

 

"Ik heb ook vernomen dat ze niet helemaal gelukkig was in Chicago. Het was een zware periode."

Valéry Demory heeft niet gedaan wat hij had beloofd: de vedetten wat meer sparen.

Emma Meesseman werd in 2022 wellicht dus deels slachtoffer van haar eigen succes: zo goed dat er te veel op haar talent een beroep werd gedaan.

 

De ondertussen ontslagen Belgische bondscoach Valéry Demory deed daar gretig aan mee volgens Carl Berteele. "Ik verwijt hem dat hij niet gedaan heeft wat hij op voorhand had gezegd." 

 

"Hij ging de vedetten van de ploeg wat meer sparen, maar ik heb Emma Meesseman zelden onder de 30 minuten weten spelen."

 

"Het probleem is gewoon dat zij al de rest beter maakt. Met haar zijn de Belgian Cats wereldtop, zonder haar zijn ze goed. Daar kan je niet omheen."

Een bondscoach van het niveau Emma Meesseman

Rachid Meziane is bij de Cats momenteel de interimcoach. Carl Berteele vindt het te vroeg om iets te zeggen over zijn impact. Vooral omdat Noord-Macedonië en Bosnië-Herzegovina geen waardemeters waren.

 

Wil Meziane (of zijn opvolger) slagen in de opzet om medailles te pakken met de Cats, dan zal de verstandhouding met Emma Meesseman belangrijk worden, volgens Carl Berteele.

 

"Om medailles te winnen met deze groep heb je iemand nodig van hoog niveau en iemand die iets durft en kan zeggen tegen Emma Meesseman."

 

"Meesseman is een heel intelligente vrouw. Je zoekt iemand die op haar niveau kan praten over basketbal. Tegelijk moet je haar soms eens een training laten overslaan en in de plaats tekeningen laten maken als ontspanning. Meesseman maakt heel mooie tekeningen."

 

"Daarom vind ik het ergens nog altijd jammer dat Philippe Mestdagh is moeten vertrekken. Hij was de man die vijf of zes speelsters heeft doen ontwikkelen tot het niveau van de Cats. Dat maakt dat hij eens goed kon vloeken in de kleedkamer. Dat is soms nodig. Valéry Demory heb ik slechts een keer kwaad gezien."