Ga naar de inhoud

Brittney Griner is terug thuis en wil dit seizoen nog spelen in WNBA: "Ik wil iedereen bedanken"

Brittney Griner is terug thuis.

De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is terug thuis na een juridische rollercoaster van tien maanden. De Amerikaanse zat achter tralies in Rusland, nadat er begin dit jaar cannabisolie in haar bagage was gevonden. Vorige week kwam ze vrij, vandaag mocht ze ook een Amerikaans ziekenhuis verlaten. "Het voelt zo goed om thuis te zijn!", schreef ze.

Einde van juridische rollercoaster

Vorige week kwam er eind aan de lijdensweg van Brittney Griner. De Amerikaanse, een van de beste basketbalsters ter wereld, werd door Rusland overhandigd aan de Amerikaanse autoriteiten, nadat ze tien maanden vast werd gehouden door Rusland.

 

Begin dit jaar was Griner op een Russische luchthaven opgepakt omdat ze cannabisolie in haar bezit had. Een product dat in de VS legaal is, maar niet in Rusland. Griner werd opgesloten en het Russische gerecht toonde zich ongenadig. Ze werd veroordeeld tot 9 jaar cel en werd naar een strafkolonie overgeplaatst.

 

Maar door een gevangenenruil tussen de VS en Rusland werd Griner vorige week vrijgelaten. Na een week in observatie te zijn geweest in een Amerikaans ziekenhuis, kon de basketbalster vrijdag huiswaarts keren. Een emotioneel moment, zo getuigde ze op sociale media.

Het voelt zo goed om thuis te zijn! Ik heb met veel moeite de hoop proberen te behouden

Brittney Griner

"Het voelt zo goed om thuis te zijn! De laatste 10 maanden waren een helse strijd. Ik heb met veel moeite de hoop proberen te behouden en het was de liefde van zovelen van jullie die me op de been hielp. Uit de grond van mijn hart: iedereen bedankt voor jullie hulp."


Na een uitgebreide bedanking aan alle betrokkenen, waaronder Amerikaans president Joe Biden, wou Griner nog één ding "heel duidelijk maken": "Ik ben van plan om dit seizoen nog basketbal te spelen voor de Phoenix Mercury in de WNBA (haar team, red.)."


"Daarmee kijk ik ernaar uit om binnenkort "dankjewel" te kunnen zeggen aan al degenen onder jullie die voor me hebben gepleit, geschreven en gepost." Het WNBA-seizoen trekt zich traditioneel in mei op gang, in september worden de Finals gespeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.