Ga naar de inhoud

Basketbalster Brittney Griner is vrij na gevangenenruil: "Ze maakt het goed"

 do 8 december 2022 14:17
Brittney Griner zat na haar veroordeling vast in een Russisch strafkamp.
Brittney Griner zat na haar veroordeling vast in een Russisch strafkamp.

Brittney Griner zit niet langer in een Russisch strafkamp. De Amerikaanse basketbalster is onderweg naar huis na een gevangenenruil met de Russische wapenhandelaar Viktor Bout. "Ze maakt het goed", laten de Amerikaanse autoriteiten weten.

Met de vrijlating komt voor Brittney Griner, een van de beste basketbalsters ter wereld, een einde aan een lange lijdensweg die begin dit jaar begon toen de Amerikaanse op een Russische luchthaven werd gearresteerd in het bezit van een flesje cannabisolie. Dat product is legaal in de VS, maar verboden in Rusland.

 

Griner, op dat moment ploegmaat van Emma Meesseman bij de Russische topclub Jekaterinenburg, werd opgesloten en het Russische gerecht was ongenadig voor de Amerikaanse. Deze zomer werd ze veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar wegens drugssmokkel.

 

Begin november werd de 32-jarige Griner overgebracht naar de strafkolonie van Mordovia, op 350 km van Moskou. Donderdagochtend werd ze volgens Rusland in Abu Dhabi overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, na een gevangenenruil op het allerhoogste niveau.

 

De Amerikaanse overheid heeft de Russische wapenhandelaar Viktor Bout, die in 2012 in de VS veroordeeld werd tot een celstraf van 25 jaar, gebruikt als pasmunt. 

 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al contact gehad met Griner, die onderweg is naar huis. "Ze maakt het goed", laat Biden weten. "Ze is in veilige handen, op het vliegtuig naar huis."

Wie is Brittney Griner?

Dat de Amerikaanse overheid ermee ingestemd heeft om de beruchte wapenhandelaar Viktor Bout vrij te laten in ruil voor Brittney Griner heeft veel te maken met de status van de basketbalster.

 

Griner is namelijk geen kleine naam. De 2,06m grote Amerikaanse is een van de beste speelsters van haar generatie. De 32-jarige Griner speelt sinds 2013 in de NBA en sinds 2014 voor Jekaterinenburg, tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dé grootmacht in het vrouwenbasketbal.

 

Griner pakte met Phoenix de  WNBA-titel in 2014. Met Jekaterinenburg werd ze 3x Russisch kampioen en won ze 4x de EuroLeague, de sterkste clubcompetitie in Europa. De tweevoudige topscorer in de WNBA won met haar land ook 2x goud op de Olympische Spelen en 2x goud op het WK basketbal.

 

De VS en president Joe Biden probeerden al maandenlang tevergeefs om de onfortuinlijke basketbalkampioene vrij te krijgen. Dat is nu, na een maand in een Russische strafkolonie, uiteindelijk toch gelukt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WNBA-speelsters reageren opgelucht op het nieuws:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees meer over de deal bij vrtnws:
Gerelateerd: