Ga naar de inhoud

Russische rechter slaat het beroep van basketbalster Brittney Griner af

Haar smeekbede om genade heeft geen positief antwoord gekregen: Brittney Griner blijft in de cel. De rechtbank in Moskou ging niet in op het verzoek tijdens de beroepsprocedure. De Amerikaanse basketbalster zit al sinds 17 februari in een Russische cel. 

Brittney Griner werd een tijdje terug veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar nadat ze op 17 februari gearresteerd was in Rusland voor het bezit van cannabisolie.

 

De Amerikaanse WNBA-ster ging in beroep, maar heeft vandaag dus nul op het rekest gekregen.

 

Griner formuleerde nog eens haar onmacht via een videoverbinding tijdens de zitting. Ze noemde haar straf "stressvol en traumatiserend". 

 

"De hoeveelheid aangetroffen cannabisolie ging amper boven de toegelaten grens", zei Griner nog. "Voor ernstigere overtredingen zijn minder zware sancties uitgesproken."

 

Griner verontschuldigde zich nog eens zoals ze al had gedaan tijdens een eerder proces. "Dit is nooit mijn bedoeling geweest."

 

Haar advocaten eisten haar vrijlating of minstens een strafvermindering. Volgens hen is de straf van 9 jaar "buiten proportie". 

 

De rechter ging hier echter niet op in. De tweevoudige olympische kampioene moet 9 jaar naar de cel. 

 

Wel zou de rechtbank rekening houden met de maanden die Griner al in de gevangenis heeft doorgebracht en elke dag van haar detentie als anderhalve dag tellen. De Amerikaanse zit sinds maart vast.

"Nieuwe schijnprocedure", reageert de VS

In een reactie noemt Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, de hoorzitting van dinsdag "een nieuwe schijnprocedure", waardoor Griner "onwettig blijft vastgehouden in onaanvaardbare omstandigheden". 

 

"President Biden heeft heel duidelijk gesteld dat Brittney meteen vrijgelaten moeten worden", aldus Sullivan. 

 

Hij benadrukt dat de regering-Biden zich blijft inspannen om de basketster naar huis te brengen.