Ga naar de inhoud

"De hypocrisie is hallucinant en na dit WK telt de FIFA gewoon zijn centen"

Peter Vandenbempt vanuit Doha.

Op het WK voetbal geraakt het spelletje tussen 22 spelers bijna voortdurend ondergesneeuwd door de wereldvreemde beslissingen van de wereldvoetbalbond FIFA. Gisteren verbood het de deelnemers om een One Love-armband te dragen. Peter Vandenbempt analyseert in Terzake: "De enige manier om dit te counteren, was door algemene solidariteit onder de deelnemende landen."

De discussie over de regenboogarmband is pijnlijk gezichtsverlies voor de landen na hun ferm statement.

 

Maar goed, ik heb ook begrip voor hun vrees voor sportieve sancties. Het is net iets te gemakkelijk om dat te veroordelen. De spelers zijn hier voor een sportieve prestatie.

 

De enige manier om dit te counteren, was door algemene solidariteit onder de deelnemende landen, of toch een groot deel. 

 

Als pakweg 25 landen zeggen dat hun aanvoerder de band draagt en bij een gele kaart samen van het veld stappen... Als het merendeel dat doet, dan is er geen WK meer en moet de FIFA plooien.

 

In een nog meer ideale wereld doen de scheidsrechters mee en geven ze geen geel aan die aanvoerders.

 

Maar terwijl ik het zeg, weet ik dat het een utopie is. 

 

De landen zijn met hun mooi plan gewoon gezwicht voor chantage van de FIFA. Want dat is wat de FIFA heeft gedaan, chanteren.

"De FIFA zal doof blijven voor de verzuchtingen"

Waarom de FIFA zo streng is? Ik kan er maar één verklaring voor geven: druk van het regime, de overheid, het organisatiecomité.

 

Dat heeft de FIFA al moeten doen met het alcoholverbod in de buurt van stadions.

 

Het is vreemd dat landen wel een armband mogen dragen tegen discriminatie. Ik zie het verschil niet met deze regenboogband. Maar blijkbaar was dat toch aanstootgevend.

Dit WK is een dubbele opgestoken vinger van de FIFA richting de rest van de westerse wereld.

Peter Vandenbempt

En neen, de werking van de FIFA zal nu niet in vraag gesteld worden. Die vragen zijn er natuurlijk wel altijd al geweest, want de toewijzing aan Qatar baadde in een sfeer van corruptie.

 

Gianni Infantino zei dat hij een meer transparante FIFA zou maken, maar dit WK is een dubbele opgestoken vinger van de FIFA richting de rest van de westerse wereld.

 

De hypocrisie van deze beslissing is hallucinant. Denk aan de speech van Infantino enkele dagen geleden. 

 

Ook de Emir zei dat iedereen welkom was. En 24 uur later mogen ze niet met die armband spelen.

 

Maar na dit WK zal de FIFA gewoon zijn centen tellen en zal de FIFA doof blijven voor de verzuchtingen in de rest van de wereld.

Peter Vandenbempt