Ga naar de inhoud

FIFA-baas Infantino trekt van leer: "Kritiek op dit WK is pure hypocrisie"

Aan de vooravond van het WK in Qatar heeft FIFA-baas Gianni Infantino een opvallende toespraak gehouden. In zijn openingstoespraak ging hij fel in tegen de controverse rond het land Qatar.  Hij noemt de beschuldigingen van het Westen "hypocriet" en met "een dubbele moraal".

FIFA-baas Infantino neemt het Westen op de korrel

In een persconferentie voorafgaand aan het WK voetbal in Qatar heeft FIFA-baas Gianni Infantino fel uitgehaald naar alle criticasters. Vooral de mensenrechten van onder meer de LGBTQ+-gemeenschap en gastarbeiders in Qatar stonden tot zijn ergernis de voorbije weken vooraan in het nieuws. 

 

"Maar ik ben vandaag ook Qatarees, Arabisch, Afrikaan. Ook ben ik homo en gehandicapt. Ook ben ik een gastarbeider", klonk het opvallend als openingsstatement.   

 

"Nee natuurlijk ben ik geen Qatarees, niet Arabisch of Afrikaans. Natuurlijk ben ik geen homo of gehandicapt. Maar ik weet hoe het voelt. Ik werd ook gediscrimineerd en gepest. Ik voelde me ook als een vreemde in een vreemd land. Als kind werd ik gepest omdat ik rood haar en sproeten had. Bovendien was ik Italiaan en leefden we in Zwitserland. Ik kende de taal niet eens goed", zei hij.

Jullie in het Westen zijn hypocriet en hebben een dubbele moraal.

FIFA-baas Gianni Infantino

"Ik herinner me heel goed, waar en hoe de immigranten leefden. Welke rechten ze hadden. Ik herinner me hoe ze behandeld werden. Dat is nog niet lang geleden hè, ik ben geen 150 jaar oud.''


"Voor wat Europa de afgelopen 3000 jaar heeft gedaan, zouden we de komende 3000 jaar nog excuses moeten aanbieden", foeterde Infantino. "En dan anderen de les gaan lezen? Puur racisme. Jullie in het Westen zijn hypocriet en hebben een dubbele moraal."

 

In verband met de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap kreeg de FIFA volgens Infantino van de Qatarese autoriteiten de garantie dat "iedereen" tijdens het WK "welkom" is. "Als iemand het tegenovergestelde zegt, is dat niet de mening van het land en niet de mening van de FIFA," besloot hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Drie uur zonder bier? Dat zal men wel overleven"

Gisteren verscheen het nieuws dat Qatar had beslist om de geplande bierverkoop aan de stadions toch te annuleren. Enkel alcoholvrij bier wordt nu aangeboden. Alcoholische drank wordt gereserveerd voor fanzones. 

 

Ook daar had Infantino een duidelijke mening over: "Ik denk dat men wel drie uur kan overleven zonder bier", klonk het resoluut.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.