Ga naar de inhoud

Het ego van Ronaldo als risico (bis): Portugal hoopt dat het collectief de vedette overstijgt

Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij de grote concurrenten van de Rode Duivels voor de wereldtitel in Qatar. Wat zijn bij hen de grote thema's? Wie moeten we in de gaten houden? En wat verwachten de experts? Vandaag doorgelicht: Portugal.

Bij aandachtige lezers zal bovenstaande titel misschien vertrouwd klinken.

 

Net als voor het EK zit Portugal met een vraagstuk-Ronaldo - en dat is er een jaar later alleen maar groter op geworden.

 

De weelde van toen is alleen maar toegenomen. Wie goed telt, komt aan twintig spelers die de voorbije maanden het verschil maakten bij Europese topclubs. Zelfs in doel staat er met Diogo Costa nu een wereldtopper.

 

Hét probleem: een van de weinigen die totaal niet in vorm verkeert... Cristiano Ronaldo.

 

En dus vrezen waarnemers dat de vedette nog meer dan vroeger een spookrijder zal zijn voor het eigen land. Portugal - dat pas na barrages het WK haalde - zoekt onder Fernando Santos al jaren naar een systeem waarin het collectief en niet het individu van Ronaldo rendeert.

De man op de voorpagina's

De voorbij dagen domineerde Cristiano Ronaldo wereldwijd het voetbalnieuws. Dit keer niet door goals, wel door een spraakmakend (en opportunistisch) interview bij Piers Morgan. 

 

Ronaldo maakte in het gesprek zijn club Manchester United met de grond gelijk.

 

Een ongelukkige timing zo net voor het WK. Zouden ze er bij de Portugese voetbalbond mee kunnen lachen hebben? Opvallend genoeg zwegen de lokale kranten het incident bijna stil op hun voorpagina's.

 

In een poll uitgevoerd door voetbalplatform The Athletic vond meer dan 90% dat Ronaldo als grote verliezer uit het gesprek kwam.

 

Heeft de Portugees - à la Michael Jordan - net die kritiek en tegenstand nodig om nog eens boven zichzelf uit te stijgen op dit WK? Of valt Ronaldo nog wat dieper?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het talent dat u nog niet kent

Beton uit Benfica dat razendsnel de top bestormde. De 19-jarige António Silva debuteerde dit seizoen door blessures bij concurrenten en verdween nadien nooit meer uit de basis.

 

Het toptalent laat zich niet wegzetten in duels en valt zelden op een foutje te betrappen. In de Champions League bleef hij onder meer overeind tegen PSG en Juventus.

 

Zijn WK-selectie was de eerste oproepingsbrief ooit voor de nationale ploeg. Donderdag volgde ook meteen een basisplek naast de 20 jaar oudere veteraan Pepe.

 

Durft Santos met die combinatie aan het WK starten?

Wist je dit al?

De Portugese hoogconjunctuur in het voetbal komt ook met een niet te onderschatten nadeel. Uit cijfers blijkt namelijk dat het Zuid-Europese land van alle WK-deelnemers het meeste minuten in de benen zal hebben.

 

Brazilië en Duitsland komen het dichtste in de buurt, Qatar zal dan weer flink uitgerust zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de prognose van de lokale kenner?

Pedro Sepulveda - Journalist SIC Noticias

 

"Alles minder dan de halve finale zou een ontgoocheling zijn. Met deze ploeg moet Portugal echt nog eens ver kunnen raken op een WK. Eerst en vooral is er de uitstekende defensieve organisatie van Santos. Aan de andere kant is het de vraag welke versie van Cristiano Ronaldo we te zien gaan krijgen."

 Persoonlijk denk ik niet dat zijn huidige situatie bij Manchester United een impact zal hebben op de nationale ploeg.

Pedro Sepulveda

"Als hij scoort zoals in zijn beste dagen maken we veel kans. Persoonlijk denk ik niet dat zijn huidige situatie bij Manchester United een impact zal hebben op de nationale ploeg. Er zal wel wat extra druk op hem liggen, maar dat is al zijn hele carrière zo. Ronaldo kan dat gebruiken om nog beter te presteren."

Hoe ziet de verwachte basiself eruit?

Resultaten laatste 5 matchen

  • Portugal - Tsjechië: 2-0 (Nations League)
  • Zwitserland - Portugal: 1-0 (Nations League)
  • Tsjechië - Portugal: 0-4 (Nations League)
  • Portugal - Spanje: 0-1 (Nations League)
  • Portugal - Nigeria: 4-0 (Vriendschappelijk)

De groepsduels van Portugal