Ga naar de inhoud

Viva la formación! Bij Spanje staat het systeem boven de sterren, maar rendeert dat ook?

 di 15 november 2022 13:05
Pedri, Busquets en Alba.
Pedri, Busquets en Alba.

Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij de grote concurrenten van de Rode Duivels voor de wereldtitel in Qatar. Wat zijn bij hen de grote thema's? Wie moeten we in de gaten houden? En wat verwachten de experts? Vandaag doorgelicht: Spanje, dat hoopt dat de sleutel tot succes bij het systeem ligt.

Naar namen kijkt de bondscoach niet, naar hun nut in zijn systeem des te meer. Bondscoach Luis Enrique schuwt de storm niet, wanneer hij nog maar eens enkele sterren thuislaat. Net als bij het EK kreeg Sergio Ramos geen oproepingsbrief, Thiago Alcantara en David De Gea evenmin.

 

Allemaal omdat ze niet in de muurvaste ideeën van Enrique passen.

 

De Spaanse keuzeheer houdt vast aan zijn heilige 4-3-3, waarbij het allemaal rond balbezit draait. Snapt u waarom Real Madrid steevast wat ondervertegenwoordigd is in zijn selecties?

 

Probleem voor de bondscoach: na een geweldig EK lukt het Enrique niet om zijn spelers op dezelfde lijn te krijgen. De blinde connectie tussen de linies ontbreekt en ook verdedigend valt het kaartenhuisje geregeld in elkaar.

 

Op papier heeft Spanje nog steeds geen tekort aan grote namen - met onder meer Pedri en Busquets, maar vormen ze in Qatar ook een team?

Luis Enrique
Luis Enrique heeft uitgesproken tactische ideeën.

De man op de voorpagina's

"Je moet eerst lijden om zulke mooie momenten te kunnen beleven."

 

Alvaro Morata was talk of the town tijdens het afgelopen EK voetbal. Bij gebrek aan een wereldspits stond de aanvaller van Atletico op nummer 9. Zijn bonkige spel in een - voor het overige - frivool Spanje was voer voor criticasters die hem met de grond gelijkmaakten. 

 

"Ik heb dingen meegemaakt die ik absoluut niet leuk vind, maar het grootste deel van Spanje staat aan mijn zijde", vertelde de Spanjaard na zijn beslissende treffer tegen Kroatië op het EK. Een grote opluchting destijds.

 

Ruim een jaar later is de spitspositie bij Spanje nog steeds een discussiepunt. De meest waarschijnlijke optie: weer Morata...  

 

Wat worden de titels op de voorpagina straks?

 Alvaro Morata
De vreugde was groot bij Alvaro Morata.

Het talent dat u nog niet kent

Oudere broer Inaki speelt in het shirt van Ghana op het WK, de 20-jarige Nico Williams kiest voor La Roja.

 

De aalvlugge aanvaller van Athletic Bilbao is de joker van Luis Enrique. Met zijn snelheid en dribbels krijgt hij de vrijheid om wedstrijden open te breken.

 

In de Spaanse competitie lukt dat aardig. In 14 wedstrijden is de jongste Williams-broer goed voor 3 goals en 4 assists. 

 

Ook bij het nationale elftal heeft hij zijn visitekaartje afgegeven met een assist voor de winnende treffer tegen Portugal in de Nations League.

Nico Williams
Nico Williams staat voor zijn grote doorbraak op internationaal niveau.

Wist je dit al?

Zo "conservatief" het tactische plan van Luis Enrique, zo innovatief zijn manier van communiceren.


De Spaanse bondscoach lanceerde deze week zijn eigen Twitch-account, waarop hij zal communiceren met de fans.

 

"Het idee is heel simpel", vertelt Enrique over het initiatief. "Het helpt een directe band te creëren met de fans die interesse hebben in informatie over de nationale ploeg."

De Spanjaard zal onder meer verhalen van achter de schermen delen en wedstrijden analyseren. Want Enrique oordeelt dat supporters niet alleen via de traditionele media bediend mogen worden.


De communicatielat van de bondscoach lijkt overigens hoog te liggen, want hij ziet zelf nog ruimte voor verbetering. "Het licht is nu nog niet genoeg en de microfoon is van het niveau derde klasse."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de prognose van de lokale kenner?

Diego Torres - Journalist bij El Pais

 

"Het wordt een heel moeilijk te voorspellen toernooi", oordeelt Diego Torres, Spaanse journalist bij El Pais. "Misschien wel het meest onvoorspelbare in minstens 30 jaar." 

 

"Geen enkele ploeg lijkt in topconditie. Bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk zitten allebei in een crisis. Bij Spanje zijn er dan weer veel problemen in de relatie tussen coach en spelers." 

 

"Zo slecht is die relatie nog niet geweest sinds de aanstelling van Luis Enrique. Ik ben benieuwd hoe hij dat zal managen en met de druk zal omgaan. Hij lijkt de balans in zijn selectie kwijt te zijn."

Om de finale te halen zal Spanje eerst heel veel problemen moeten oplossen.

Diego Torres

Oudgedienden zoals Jordi Alba worstelen met hun moeizame relatie met de coach. Anderen - lees: Busquets - zijn dan weer incontrournable, ook al lijkt hun glorietijd voorbij.

 

"Het wordt dus zeker geen makkelijk toernooi voor Spanje. Als ze de kwartfinale al halen, dan zal het met veel problemen zijn", vindt Torres. "Om de finale te halen zal Spanje eerst heel veel problemen moeten oplossen."

Hoe ziet de verwachte basiself eruit?

*Dani Olmo moest dit seizoen afrekenen met een zware blessure. Zijn mogelijke vervangers zijn Pablo Sarabia en Ansu Fati.

Resultaten laatste 5 matchen

  • Spanje - IJsland: 5-0 (vriendschappelijk)
  • Spanje - Albanië: 2-1 (vriendschappelijk)
  • Portugal - Spanje: 0-1 (Nations League)
  • Spanje - Zwitserland: 1-2 (Nations League)
  • Spanje - Tsjechië: 2-0 (Nations League)

De groepsduels van Spanje

FIFA Wereldkampioenschap
Spanje
einde
7-0
Costa Rica
FIFA Wereldkampioenschap
Spanje
einde
1-1
Duitsland
FIFA Wereldkampioenschap
Japan
einde
2-1
Spanje