Ga naar de inhoud
Spanje begint wervelend aan het WK.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
6
3
2
1
0
4
3
2
Spanje
4
3
1
1
1
9
3
3
Duitsland
4
3
1
1
1
6
5
4
Costa Rica
3
3
1
2
0
3
11
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
4
Costa Rica
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
4
Costa Rica
0
0
0
0
0
0
0
SpanjeCosta Rica
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Mohammed Abdulla Hassan Mohamed
stadion
Al Thumama Stadion
toeschouwers
44013

Swingend Spanje heeft geen genade met schabouwelijk Costa Rica

 wo 23 november 2022 18:58
  1. 11' - Doelpunt - Dani Olmo (1 - 0)
  1. 90+2' - Doelpunt - Álvaro Morata (7 - 0)
  2. 90+7' - Geel - Joel Campbell
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 23/11/22 - 17:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
11'
Dani Olmo
11'
Dani Olmo
1 - 0
90+2'
Álvaro Morata
90+2'
Álvaro Morata
7 - 0

Spanje heeft zijn entree op het WK voetbal niet gemist. De Spanjaarden speelden een weerloos Costa Rica 90 minuten (en de obligate eindeloze extra tijd) van het kastje naar de muur.

Spanje - Costa Rica in een notendop:

  • Sleutelmoment: Costa Rica wordt vanaf de aftrap weggespeeld door Spanje en na een halfuur mogen de boeken al toe voor het Centraal-Amerikaanse land. Duarte illustreert met een penaltyovertreding de onmacht en Ferran Torres zorgt vanaf de stip voor de 3-0.

  • Man van de match: Amper 18 jaar en 110 dagen oud is Gavi en daarmee de jongste speler ooit die voor Spanje aantrad op een groot toernooi. Het talent van Barcelona zorgde met zijn prachtgoal voor hét moment van de match. Hij is de jongste speler sinds Pelé in 1958 die raak treft op een WK.

  • Opvallend: Dani Olmo zorgde met zijn openingstreffer voor een bijzonder moment in de Spaanse voetbalgeschiedenis. Hij maakte de 100e Spaanse WK-goal. Spanje is het zesde land dat deze mijlpaal bereikt na Brazilië, Duitsland, Argentinië, Italië en Frankrijk.

Spanje klaart de klus in een halfuurtje

Een kat-en-muisspel, dat was het duel tussen Spanje en Costa Rica. Met de wervelende Pedri als dirigent nam La Roja meteen het commando tegen het zwakke broertje in de groeps des doods. Olmo en Asensio kwamen al in de openingsminuten dicht bij de 1-0, Costa Rica kwam toen nog met de schrik vrij.

Het onvermijdelijke gebeurde dan toch na ruim 10 minuten. Op aangeven van Gavi nam Olmo de bal knap mee in de draai en oog in oog met Navas stifte hij de openingstreffer over de doelman. Tien minuten later stond het al 2-0. Asensio kreeg te veel ruimte in de zestien en trof in één tijd raak op een strakke voorzet van Jordi Alba.

Spanje gaf een masterclass balbezit, Costa Rica holde achter een ongrijpbare bal aan en maakte achteraan te veel fouten. Ook voor Duarte ging het te snel, hij haalde Jordi Alba onderuit in de zestien en Ferran Torres zette de strafschop laconiek om: 3-0 na een halfuur. 

Prachtgoal Gavi hoogtepunt in doelpuntenfestival

Spanje haalde daarna zijn voet van het gaspedaal. Rustig meesterschap, zonder nog veel doelgevaar te creëren. Veel was er ook niet nodig om na 10 minuten in de tweede helft nóg eens te scoren. Ferran Torres verslikte zich even in zijn dribbel in de zestien, maar kon toch nog al te makkelijk zijn tweede van de avond maken: 4-0.

Een kwartier voor het einde plaatste de amper 18-jarige Gavi een prachtig orgelpunt. Morata zorgde voor de fraaie voorzet en Gavi schilderde de bal in één tijd, buitenkant rechts, in doel. Zoveel schoonheid, zoveel talent. Ook bij Costa Rica konden ze alleen maar bewonderend toekijken.

Maar zelfs forfaitcijfers volstonden niet voor de wereldkampioen van 2010. Navas zette nog net zijn hand tegen een voorzet van Williams, maar Soler kon makkelijk scoren in de herneming. Ook Morata pikte nog zijn goaltje mee en maakte met de 7-0 de vernedering voor Costa Rica compleet.

Bekijk de goals:

Olmo: "Costa Rica was niet slecht, wij waren gewoon zo goed"

  • Dani Olmo (Spanje): "Ik denk niet dat het zozeer Costa Rica was dat slecht was, wel onze ploeg die zich sterk was. Dit soort overwinning zat er al een tijdje aan te komen. Het is op deze weg dat we moeten voortgaan. Dit was absoluut een boost voor ons zelfvertrouwen."
 
  • Kendall Waston (Costa Rica): "7-0 verliezen op een WK, dat wil niemand meemaken. Zij hadden een match lang de bal, wij totaal niet. We konden gewoon niet aanvallen. Zij waren verbluffend, wij niet. Nu moeten we terugvechten in de resterende twee matchen."

Fase per fase

90+9' tweede helft
90+8'

Einde

Spanje heeft meteen zijn visitekaartje afgegeven op dit WK. La Roja speelde een ontstellend zwak Costa Rica van het kastje naar de muur en scoorde maar liefst zeven keer. Gavi zorgde voor het hoogtepunt met de oogstrelend mooie vijfde treffer.

90+7'
Costa Rica
90+5'

7-0! Morata maakt de vernedering compleet voor Costa Rica

90+2'

Ook Morata treft raak!

Niet te geloven, ook Morata pikt nog zijn goaltje mee. Na een knappe combinatie met Olmo legt hij de bal netjes in het hoekje. Wat een pijnlijke avond voor Navas.

90+2'

Soler duwt er nog eentje bij voor Spanje: 6-0

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
90'

Soler maakt er 6-0 van!

Costa Rica moet de kelk tot op de bodem ledigen. Zonder echt door te duwen maakt Spanje er nog 6-0 van. Navas kan een voorzet van Williams nog onderscheppen, maar legt de bal zo panklaar voor Soler. Die maakt het beheerst af.

86'

Ook Morata wil nog graag een goaltje meepikken, maar het is voorlopig net niet voor de spits. Voor Costa Rica kan de wedstrijd intussen niet snel genoeg voorbij zijn, een eerredder lijkt er niet meer in te zitten.

84'
81'

Morata niet voorbij Navas

Na een schitterende doorsteekpass van Koke probeert Morata het vanuit een scherpe hoek, maar hij krijgt de bal niet voorbij Navas. Bovendien is er terecht gevlagd voor buitenspel.

79'

Opstootje

Waston haalt Laporte onderuit en krijgt het nadien aan de stok met Gavi. Scheidsrechter Mohamed blust het brandje zonder kaarten.

76'

Piepjonge Gavi scoort fantastische 5e goal met buitenkantje voet

75'

Gavi zorgt voor forfaitcijfers

Wat een doelpunt, wat een parel! Gavi zorgt op heerlijke wijze voor forfaitcijfers. Hij neemt de voorzet van Morata met buitenkant rechts in één tijd op de slof en laat Navas kansloos achter.

74'

Campbell duikt dan toch eens op in de zestien van Spanje, maar er wordt terecht gefloten voor buitenspel. Costa Rica heeft nog niet één keer kunnen dreigen, Simon staat werkloos toe te kijken.

70'

Calvo is het helemaal niet eens met zijn gele kaart (rood had juister geweest)

68'

Calvo komt goed weg met geel

Calvo weet het even niet meer en gaat veel te driest, met de studs vooruit, door op Soler. Gelukkig raakt hij de invaller niet vol. De scheidsrechter houdt het bij geel en daar mag Calvo niet over mopperen.