Ga naar de inhoud

Messi en Argentinië dragen de druk van de ultieme voetbalutopie: valt de puzzel samen?

Kan Lionel Messi zijn Argentinië naar de allerhoogste triomf dirigeren?

Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij de grote concurrenten van de Rode Duivels voor de wereldtitel in Qatar. Wat zijn bij hen de grote thema's? Wie moeten we in de gaten houden? En wat verwachten de experts? Vandaag doorgelicht: Argentinië, de topfavoriet die Messi's nalatenschap compleet moet maken.

Voor velen zijn ze de absolute topfavoriet op dit WK. Het aantal believers in Argentinië groeide het voorbije jaar exponentieel door een mix van factoren.


Zo was de winst van de Copa América in 2021 een cruciaal mentaal kantelpunt. Na 28 jaar - en voor het eerst met Messi - pakte Argentinië nog eens een grote internationale trofee.


Voor een groot stuk de verdienste van bondscoach Lionel Scaloni, die het beste collectief in jaren bouwde. Normaal moet Messi straks wél geholpen worden door het tactische plan.


Het leidde alvast tot een indrukwekkende ongeslagen reeks van 35 (!) wedstrijden. Geen team dat in Qatar een groter aura van onoverwinnelijkheid zal meedragen. Zelfs Europees kampioen Italië werd in juni met 3-0 weggeblazen door de Zuid-Amerikanen.


Daarnaast verraadde de vormcurve van Messi bij PSG ook nog eens dat het fenomeen richting WK piekt. De enige domper in de aanloop: het uitvallen van sleutelpion Giovani Lo Celso. Vindt Scaloni het juiste reserve-onderdeel voor zijn machine?

 

(lees hieronder voort)

De man op de voorpagina's

Het is de ultieme voetbalutopie: Lionel Messi die op zijn laatste WK eindelijk met het allerhoogste pronkt.


Moeilijk denkbaar dat de beste ooit - toch? - geen wereldbeker op zijn fenomenale palmares zal hebben. Straks moeten de sterren na 16 jaar en 5 WK’s eindelijk op een lijn komen te staan.


Aan zijn toewijding zal het de voorbije maanden alvast niet gelegen hebben. Zelfs bij PSG - waar hij schitterde - stond alles in het teken van de nationale ploeg. 


De aankomst van Messi in Qatar was maandag overal voorpaginanieuws. Wat wordt dat straks als hij zijn duivels ontbindt?

Messi wordt de protagonist van dit toernooi. Bij winst, maar zeker ook bij verlies.

Het talent dat u nog niet kent

Hij is de jongste van de selectie, maar speelt als een ervaren rot. Enzo Fernandez maakte in zijn beginmaanden bij Benfica furore als motor van de Portugezen.


Een straatboef met gouden voeten. Fernandez - overgekomen van River Plate - strooit met heerlijke passes, maar durft ook het mes boven te halen. Hij staat nu al op ieder verlanglijstje van de Europese top door zijn geweldige vista, drive en power.


Of Fernandez het kan laten zien op dit WK? Normaal niet als titularis. Onder Scaloni, die zijn trein al voor de grote doorbraak op de rails had, begon het toptalent nog nooit in de basis. Toch is de toekomst van Argentinië verzekerd.

Wist je dit al?

Was het voorbestemd?

 

In 2016 richtte Lionel Scaloni - toen net gestopt als voetballer - zich na de verloren finale van de Copa América tot Messi: "Stop alsjeblieft niet, Lio."

 

Na een zoveelste ontgoocheling bij de nationale ploeg hield de hoop van de natie het toch (even) voor bekeken. Messi zou terugkeren en 5 jaar na de bewuste tweet onder bondscoach Scaloni de Copa América winnen.


Nu moet het WK volgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de prognose van de lokale kenner?

Roy Nemer - Journalist Mundo Albiceleste

"Iedereen gaat hier nú al uit zijn dak voor het WK. De verwachtingen zijn dan ook enorm - geen wereldtitel zou een ontgoocheling zijn. Voor het eerst sinds 2014 ben ik weer optimistisch over de Argentijnse kansen. We domineerden net als toen de kwalificaties, spelen als een team en hebben een goeie coach. Dit voelt hetzelfde aan."

Deze jongens zijn als broers voor elkaar, ze trokken zelfs samen op vakantie.

Roy Nemer

"Belangrijk voor deze groep is dat ze met de Copa América al een trofee wonnen. Daardoor is er een pak druk van de schouders gevallen. Weet je, deze jongens zijn als broers voor elkaar. Velen trokken zelfs samen op vakantie - dat zag ik nooit eerder."

 

"Het enige grote minpunt is de blessure van Lo Celso. Weinig jongens hadden een betere chemie met Messi dan hij. Iemand die hem één-op-één kan vervangen is er ook niet. Ik ben benieuwd hoe de bondscoach dat zal oplossen."

Hoe ziet de verwachte basiself eruit?

Resultaten laatste 5 matchen

  • Ecuador - Argentinië: 1-1 (WK-kwalificatie)
  • Argentinië - Italië: 3-0 (Finalissima)
  • Argentinië - Estland: 5-0 (Vrienschappelijk)
  • Argentinië - Honduras: 3-0 (Vriendschappelijk)
  • Argentinië - Jamaica: 3-0 (Vrienschappelijk)

De groepsduels van Argentinië