Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Uitspraak van Blatter getuigt van onwaarschijnlijke vorm van hypocrisie"

 wo 9 november 2022 07:21
Peter Vandenbempt
Peter Vandenbempt

Dat voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar een vergissing noemt, stuit voetbalcommentator Peter Vandenbempt tegen de borst. "Het is beschamend dat hij zijn verantwoordelijkheid afschuift", vertelde Vandenbempt dinsdagavond in Laat.

"Een foute keuze." Zo omschreef Sepp Blatter het WK in Qatar in een interview met een Zwitserse krant. Opmerkelijk, want Blatter was destijds voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA toen de organisatie van het WK aan Qatar werd toegewezen.

 

"Het is beschamend dat hij zijn verantwoordelijkheid afschuift", vindt Peter Vandenbempt. "In die periode was het zeker zo dat de almacht van Sepp Blatter zo groot was dat als hij absoluut niet wilde dat het naar Qatar ging, dat het ook niet gebeurd zou zijn."

 

"Dat hij nu gelijk heeft, is zeker waar. Het is een vergissing. Maar dat uitgerekend Sepp Blatter, de man die toen alles bepaalde bij FIFA, daar nu meer dan 10 jaar later mee komt aandraven, aan de vooravond van het WK, vind ik getuigen van een onwaarschijnlijke vorm van hypocrisie, die mij ook niet verbaast van de heer Blatter."

In die periode was het zeker zo dat de almacht van Sepp Blatter zo groot was dat als hij absoluut niet wilde dat het naar Qatar ging, dat het ook niet gebeurd zou zijn.

Peter Vandenbempt

Intussen is er intern wel heel wat veranderd bij FIFA. Dat Qatar het WK mag organiseren, is inmiddels een stuk moeilijker geworden. "Het belangrijkste is dat de leden van het Uitvoerend Comité de organisatie van een WK voetbal niet meer alleen kunnen toewijzen", weet Vandenbempt.

 

"Het Uitvoerend Comité is enkel nog verantwoordelijk voor de selectie van een aantal landen. Het is de Algemene Vergadering, met iets meer dan 200 stemgerechtigden, die uiteindelijk het land kiest waar het WK voetbal gespeeld wordt."

 

"Er zijn onderweg veel controlemechanismen en er is ook een onafhankelijk controleorgaan dat toezicht moet houden op de procedures. Die zijn nu in principe meer transparant en gecontroleerd dan destijds."

Gerelateerd: