Ga naar de inhoud

WK LIVE - Denen plannen protestacties, doelman Navas is net op tijd fit

De WK-koorts stijgt. En nu de voetbalhoogmis in Qatar nadart, wint elk nieuwtje aan belang. Op deze pagina verzamelen we alle info rond de organisatie, blessures bij deelnemers of andere opvallende updates over het WK 2022.

Fase per fase
19:35
Is WK van Benzema in gevaar?

De eerste Franse trainingsessie van Karim Benzema was van korte duur, want de spits van Real Madrid heeft het veld moeten verlaten. Benzema had de voorbije weken al last van iets wat zijn club Real Madrid "spiervermoeidheid" noemde, de groepstraining moet hem niet goed zijn bevallen.

De ernst en aard van de blessure zijn nog niet bekend, maar wat wel zeker is, is dat het om een spierblessure gaat. Mocht Benzema afvallen, dan wordt de Franse blessurelijst nog wat indrukwekkender, want ook onder meer Kanté, Pogba, Nkunku, Fofana en Maignan ontbreken in de selectie door een blessure.

19:35
Karim Benzema op de training
18:57
Benzema en Varane trainen mee bij Frankrijk

Goed nieuws voor Frans bondscoach Didier Deschamps. Sleutelpionnen Karim Benzema en Raphael Varane zijn opnieuw bij de groep aangesloten in Qatar. De Gouden Bal-winnaar en de ervaren verdediger van Manchester United waren twijfelachtig door fysieke kwaaltjes aan hun dij.

Of beide spelers ook speelklaar zullen zijn voor de eerste groepswedstrijd van de uittredende wereldkampioen, dinsdagavond tegen Australië, is nog niet zeker. 

Voor Frankrijk komt er zo eindelijk eens goed nieuws op medisch vlak. Eerder moesten verdediger Presnel Kimpembe (achillespees), middenvelders Paul Pogba (knie) en N'Golo Kanté (hamstring) en aanvaller Christopher Nkunku (knie) afhaken voor het WK met blessures.

18:45
Keylor Navas raakt speelklaar bij Costa Rica

Keylor Navas raakt speelklaar voor de openingsmatch van Costa Rica op het WK voetbal in Qatar. Ronald Gomez, de assistent-coach van Costa Rica, bevestigde het nieuws zaterdag op een persconferentie. De 35-jarige Navas was onzeker met een blessure in de onderrug. Costa Rica opent haar WK woensdag tegen Spanje.

Navas verloor dit seizoen zijn plaats onder de lat bij PSG aan de Italiaan Gianluigi Donnarumma, maar de ervaren goalie - ex-Real Madrid - blijft bij Costa Rica een sleutelpion. 

"Hij had pijn in de onderrug, maar het probleem is intussen opgelost", zei Gomez zaterdag. "We verwachten dat hij woensdag kan spelen. Hij was in het verleden altijd al belangrijk door zijn betrouwbaarheid en coaching en dat verwachten we ook dit toernooi van hem."

16:27
Keeperstrainer van Tunesië gebruikt tennisballen en tennisracket
16:25
Stephen Eustáquio (Canada): "Alles is in ons voordeel, we hebben niets te verliezen"
16:22
Alistair Johnston (Canada) is niet bepaald onder de indruk van België
16:21
Eriksen en Denemarken kondigen protestactie aan: "We doen wat we kunnen"

Tijdens een persconferentie heeft Christian Eriksen een aantal protestacties op het WK voetbal in Qatar aangekondigd. Hij wil zich met zijn ploeg verzetten tegen de schending van mensenrechten en de discriminatie van de LGBTQ+-gemeenschap in het land.


Zo zal aanvoerder Simon Kjaer tijdens de eerste wedstrijd van Denemarken de One Love armband dragen. 

"We zullen zien wat we nog meer doen", zei Eriksen. "We doen wat we kunnen."


Bij een van de andere acties van het Deense elftal willen de spelers trainen in shirts met het opschrift "Mensenrechten voor iedereen". Een aanvraag werd daarvoor ingediend, maar de FIFA ging daar niet in omdat de statuten van de organisatie verbieden dat landen "politieke boodschappen" verspreiden tijdens trainingen of wedstrijden. 


Als alternatief spelen de Denen op dit WK in monochrome shirts waarop het embleem van de Deense bond niet is ingekleurd. "Tijdens een toernooi dat het leven kostte aan duizenden mensen, willen we niet zichtbaar zijn", gaf shirtleverancier Hummel als uitleg. 

14:49
We behoren tot de sterkste ploegen en willen indruk maken de komende weken. We zullen er alles aan doen om de zesde wereldtitel te pakken, maar een Walk in the Park zal dat niet zijn. Frankrijk, België en onze Copa América-rivalen uit Argentinië hebben ook een uitstekende selectie.
Richarlison, Brazilië
14:49
Morgen gaat het WK officieel van start met de openingswedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador. De bekende Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato zal de wedstrijdleiding op zich nemen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:21
Argentijnen trainen zonder Messi, maar met veel persbelangstelling
14:19
Antwerp-spits Janssen ziet droom uitkomen met WK-selectie: "Zoiets moois om mee te maken"

Vincent Janssen (Antwerp) schoof zaterdag aan voor de persconferentie van de Nederlandse selectie in Qatar. Oranje speelt maandag zijn openingswedstrijd tegen Senegal. "Ooit meedoen aan een WK was meer dan een droom voor mij", zei de spits.


De interland tegen Zweden in oktober 2017 - bovendien de laatste van Arjen Robben - leek lange tijd ook de laatste wedstrijd bij het Nederlands elftal voor Janssen te zullen worden. De spits koos na een mislukt avontuur bij Tottenham Hotspur voor een overstap naar de Mexicaanse competitie en raakte uit beeld. Bondscoach Louis van Gaal haalde Janssen na vijf jaar weer terug bij Oranje en neemt hem nu dus ook mee naar Qatar.

"Het is alsof je op de basisschool zit en de laatste dagen naar een vakantie toewerkt. Als het WK gaat beginnen, kunnen we echt gaan genieten. We weten wat we willen bereiken."


"Ik heb de WK's van 2010 en 2014 nog goed in mijn hoofd zitten", zei de 28-jarige spits. "Ooit meedoen aan een WK was meer een droom dan dat het in mijn bereik lag. In 2014 speelde ik nog bij Almere City."

14:00
Ghana feestelijk ontvangen aan hotel, serieuze gezichten bij Portugal
13:42
Redemption voor Bukayo Saka

Engeland zakte met hoge verwachtingen af naar Qatar. De ploeg van Gareth Southgate werd op het vorige EK al tweede. In de finale verloor het toen van Italië in een spannende penaltyreeks. De jonge Bukayo Saka miste de cruciale elfmeter. Op de persconferentie van de Engelse ploeg vertelde Aaron Ramsdale - zijn ploegmakker bij Arsenal - hoe Saka de vloedgolf aan kritiek nu als voer voor het WK zal gebruiken.


"Het is een fantastische jongen, die de situatie ongelooflijk aangepakt heeft", was Ramsdale lovend. "Hij mist bijna nooit een training, maakt tijd voor zijn ploegmakkers en heeft enorme motivatie gehaald uit de kritiek die hij gekregen heeft."


"Hij heeft alles nu een plaats kunnen geven. En kijk, hij is opnieuw zeer sterk bezig. We hebben hem bij Arsenal door dik en dun gesteund en ik durf nu zelfs te stellen dat die steun hem nog een extra boost zal geven dit WK. Ik kijk enorm uit naar zijn passage hier in Qatar."


Zelf ligt Ramsdale in de weegschaal met Jordan Pickford voor het plekje tussen de palen bij Engeland. Op training voelt het leer tussen zijn handschoenen alvast goed. Dat mag u zeer letterlijk nemen. "Ik heb nooit eerder een WK-bal in mijn handen gehad, maar dit is echt wel een zeer goed exemplaar. Ik ben er zeer tevreden mee. Hopelijk volgen er veel saves met deze bal." 


Of het die van hem of van Pickford zullen zijn, weten we pas maandag. Dan nemen Ramsdale en co het op tegen Iran.

13:40
Hij mist bijna nooit een training, maakt tijd voor zijn ploegmakkers en heeft enorme motivatie gehaald uit de kritiek die hij gekregen heeft
Aaron Ramsdale over Bukayo Saka
11:49
Zieke Füllkrug mist eerste Duitse training op Qatarese bodem

Duitsland heeft vandaag een eerste keer getraind in Qatar in aanloop naar hun openingswedstrijd tegen Japan. Aanvaller Niclas Füllkrug ontbrak wegens ziekte. Het is afwachten of de speler van Werder Bremen inzetbaar is wanneer de Mannschaft volgende woensdag (23 november) zijn eerste WK-match speelt.

Middenvelder Thomas Müller en verdediger Antonio Rüdiger trainden gewoon mee. Zij waren de voorbije weken op de sukkel met blessures. In het eerste kwartier van de training, dat open was voor de media, leken ze zonder problemen mee te draaien. Ook doelman Marc-André ter Stegen, die last had van de maag, tekende present

11:45
Volgens mij zijn Brazilië, Argentinië en Duitsland de grootste kanshebbers voor de wereldtitel
Luis Enrique, bondscoach Spanje
10:50
Eén groot feest bij de Ghanezen wanneer spelers aankomen aan het hotel
10:00
De Portugezen zijn gisteren al geland in Qatar
09:37
De wissel van de wacht is (opnieuw) een feit bij Argentinië. Thiago Almeida en Angel Correa zijn op het laatste moment opgeroepen om de onfortuinlijke Nicolas Gonzalez en Joaquin Correa te vervangen. Het duo is alvast geland in Qatar.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18/11/22
19:29
Davies sluit aan bij Canada

Alphonso Davies is dan toch in Qatar aangekomen. De linksback van Bayern München kreeg van zijn club groen licht om zich bij het nationale team van Canada te voegen.

Begin deze maand liep Davies bij Bayern een blessure aan zijn hamstrings op. In Canada hielden ze hun adem angstvallig in, maar het lijkt er nu toch op dat de sterspeler in actie zal kunnen komen op het WK. 

Of hij de eerste groepswedstrijd, volgende woensdag tegen België haalt, is nog niet duidelijk.

19:28
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:27
Familie-avond in Turijn voor Brazilianen

De Braziliaanse spelers hebben vrijdagavond een vrije avond met de familie voor afreis naar Qatar. Neymar en co trainden eerder op de dag in het oefencentrum van Juventus in Turijn. Daar bereidde de Seleçao zich voor op het WK.


Zaterdag reist de selectie af naar de Qatarese hoofdstad Doha, waar Brazilië op zoek gaat naar een zesde wereldtitel. Bondscoach Tite gunt zijn kern vrijdagavond nog een moment van ontspanning met de familie.


Brazilië opent zijn Wereldbeker in groep G dinsdag tegen Servië. Nadien wachten nog confrontaties met Zwitserland (28 november) en Kameroen (2 december).

15:40
Alejandro Baldé, de 19-jarige linksachter die dit jaar doorbrak bij FC Barcelona, vervangt Gaya en gaat de concurrentiestrijd opnieuw aan met ploegmaat Jordi Alba.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:18
Duitsland: "We zijn bereid om boetes te betalen"

Hoe gaan de deelnemers om met de mensenrechtensituatie in Qatar en alle (politieke) dossiers? De Duitse voetbalbond wil zich, zo geeft voorzitter Bernd Neuendorf aan, niet verstoppen.

"En we zijn bereid om boetes te betalen", luidde het statement van de DFB. "Als er financiële sancties volgen, dan zullen we die respecteren."

Doelman Manuel Neuer zal met de "One Love"-armband spelen. "Dat is geen politieke verklaring, maar het is wel een engagement richting de mensenrechten. En we sluiten andere gebaren en acties niet uit."

"We moeten een sterk signaal geven. Het irriteert me dat we ons niet zouden moeten bezighouden met de mensenrechten door het WK."

De FIFA had onlangs aan de landen gevraagd om "zich te focussen op het voetbal" en om "geen morele lessen" te geven. 

14:31
Gaya keert vroegtijdig terug naar Spanje

Luis Enrique ziet een optie voor de linksachterpositie wegvallen. José Luis Gaya moest het trainingskamp van de Spanjaarden verlaten door een verstuiking in zijn rechterenkel.


De verdediger lag in balans met Jordi Alba (FC Barcelona) om te starten bij Spanje. Door zijn blessure keert hij vroegtijdig terug naar Valencia.

14:31
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17/11/22
23:09
Houdt niet op voor Argentinië: ook Joaquin Correa out

Argentinië krijgt de nodige tikken te verwerken in de aanloop naar het WK. Een uur nadat Nicolas Gonzalez door blessure vervangen was door Angel Correa, moest bondscoach Lionel Scaloni van nog een spits afscheid nemen.

Joaquin Correa kan niet meespelen, wat hij juist mankeert is niet bekendgemaakt. Scaloni haalt in zijn plaats de 21-jarige spits Thiago Almada, die voor Atlanta in de MLS speelt, erbij.

Woensdag had Scaloni al laten verstaan dat er enkele spelers "niet 100 procent waren" en dat hij nadacht over wissels.

De FIFA laat toe dat een land tot 24 uur voor zijn eerste match de WK-kern kan aanpassen. Argentinië begint dinsdag tegen Saudi-Arabië.

23:08
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:00
Gonzalez out, Correa in bij Argentinië

De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni heeft donderdag nog een wissel moeten doorvoeren in zijn selectie. Nicolas Gonzalez, aanvaller van Fiorentina, raakte op training geblesseerd en zal niet beschikbaar zijn voor het WK.


Als vervanger riep bondscoach Scaloni de 27-jarige aanvaller Angel Correa op. Hij is een ploegmaat van Axel Witsel en Yannick Carrasco bij Atlético Madrid.


21:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:46
Neymar jent maatje Messi: "Ik ga je verslaan en wereldkampioen worden"

Neymar heeft Lionel Messi - zijn Argentijnse boezemvriend bij Paris Saint-Germain - uitgedaagd in een interview met The Telegraph.


"We praten er niet vaak over, maar soms hebben we het over de mogelijkheid dat we elkaar in de halve finale of finale tegenkomen", zei de aanvaller. "Ik zeg dan tegen Messi dat ik hem ga verslaan en we wereldkampioen worden."


"Ik voel me fysiek goed, ik ben gelukkig, ik beleef een heel gelukkige periode bij de club, dus ik voel me goed voorbereid." Neymar komt in Qatar aan in topvorm na een uitstekend seizoensbegin met PSG. In 19 matchen liet hij 13 doelpunten optekenen.


19:46
11:46

De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni moet mogelijk nog een aantal wijzigingen doorvoeren in zijn 26-koppige selectie voor het WK. 

Na de oefeninterland van woensdagavond tegen de Verenigde Arabische Emiraten (5-0 winst) in Abu Dhabi bevestigde hij dat enkele spelers "geen 100 procent" zijn.

Het gaat om aanvaller Paulo Dybala (AS Roma), verdediger Cristian Romero (Tottenham) en middenvelders Nicolas Gonzalez (Fiorentina) en Alejandro "Papu" Gomez (Sevilla). Geen van hen kwam woensdag in actie. 

"Sommige spelers zijn geen 100 procent. We hebben enkele kleine problemen", legde Scaloni uit. "Wij hebben nog een paar dagen om over de lijst te beslissen. Ik ben oprecht, ik kan niet zeggen dat ze 100 procent zijn. Maar we kunnen nog veranderingen doorvoeren. Hopelijk moet het niet, maar de mogelijkheid is er."

Dinsdag (22 november) spelen ze hun eerste groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië. Daarna treffen ze Mexico en Polen. 

Volgens het reglement mogen bondscoaches tot 24 uur voor de eerste groepswedstrijd spelers in hun selectie wisselen in het geval van blessures.

11:20
Handjeklap en veel geknuffel: zo doet de VS het op training
08:20
Messi en co zijn aangekomen in Qatar
07:31
Daar is Messi

De Argentijnse WK-selectie is aangekomen in Qatar, al hadden de fotografen vooral oog voor één man: Lionel Messi. Na hun 5-0-zege tegen de Verenigde Arabisch Emiraten in Abu Dhabi vlogen ze meteen door naar Qatar.

07:28
Messi geland in Qatar
16/11/22
21:15
Louis van Gaal krijgt het al aan de stok met journalist op de eerste persconferentie: "Iedere keer hetzelfde met jou!"
21:15
Louis van Gaal krijgt het al aan de stok met journalist op de eerste persconferentie: "Iedere keer hetzelfde met jou!"
20:16
Speelt Zaroury op het WK ook tegen België?
20:13
Van de Belgische beloften naar het WK met Marokko

Marokko heeft een vervanger voor de geblesseerde Amine Harit opgeroepen. Anass Zaroury (22) speelde in september nog met de Belgische beloften, maar hij kiest voor zijn roots. Marokko klopte aan bij de Mechelaar, die deze zomer van Charleroi naar Burnley vertrok. Daar was hij de jongste weken een uitblinker. 

20:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:02
Nederland is aangekomen in Qatar: "Het is niet zo warm, dat is al goed"
11:00
Ook de Engelse ploeg is al geland in Qatar
09:05
Depay is volledig fit

Wel goed nieuws bij Nederland. Daar heeft Memphis Depay zichzelf fit verklaard. De spits viel twee maanden geleden in de Nations League uit met een hamstringblessure, maar traint nu mee met de rest van de ploeg.


"Dat gaat heel goed. Ik kan alles doen wat ik in een match zou doen."


Afwachten of Van Gaal hem al durft te brengen in de openingsmatch tegen Senegal.

09:02
Randal Kolo Muani komt bij Franse selectie

Didier Deschamps heeft na het uitvallen van Christopher Nkunku weer moeten sleutelen aan zijn selectie. Hij haalt aanvaller Randal Kolo Muani bij de ploeg.


Muani speelt bij Eintracht Frankfurt en is momenteel met zijn ploeg in Japan. Hij zal zo snel mogelijk naar de Franse nationale ploeg afreizen en wordt donderdagochtend verwacht.


De 23-jarige aanvaller is een relatief nieuw gezicht bij Frankrijk. Hij was er in september pas voor het eerst bij.

08:59
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15/11/22
23:14
Een nieuwe Franse pechvogel na de training in de buurt van Parijs.
23:09
Christopher Nkunku haakt af bij Frankrijk

Pech blijft de Fransen achtervolgen. Christopher Nkunku viel vandaag op training uit en de 25-jarige aanvaller van RB Leipzig moet de Franse selectie verlaten. Het is nog niet duidelijk of bondscoach Didier Deschamps zal sleutelen aan zijn selectie. Dat had hij net voor de eerste deadline al moeten doen door de blessure van Presnel Kimpembe. Ook Paul Pogba en N'Golo Kanté zijn niet fit geraakt. 

23:09
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:58
Messi noemt Brazilië, Frankrijk en Engeland de grote favorieten

Lionel Messi gelooft dat het WK in Qatar "een open strijd" wordt, maar ziet toch ook drie favorieten: Brazilië, Engeland en titelverdediger Frankrijk.

"De kandidaten zijn altijd dezelfde", zei hij op het YouTube-kanaal van de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol. "Brazilië, Frankrijk en Engeland liggen momenteel iets voor op de rest, maar er kan van alles gebeuren."

Volgens analisten maakt ook Argentinië dit jaar een goede kans om met de hoofdprijs te gaan lopen, maar Messi, die het WK nog nooit op zijn naam kon schrijven, wil niet op de feiten vooruit lopen.

14:56
Franse spelers beloven financiële hulp aan ngo's die zich inzetten voor mensenrechten

Wereldkampioen Frankrijk zal financiële steun verlenen aan ngo's die zich inzetten "voor de bescherming van de mensenrechten". Les Bleus herhaalden hierbij hun engagement om "alle vormen van discriminatie te verwerpen".

In een open brief erkennen de regerende wereldkampioenen de "moeilijke context" rond het WK. "Ieder van ons moet zijn deel van de verantwoordelijkheid nemen", klinkt het.

"Na collectief beraad hebben we daarom besloten om ngo's te steunen die zich inzetten voor de bescherming van de mensenrechten, via het schenkingsfonds 'Génération 2018', waarbij alle spelers van de selectie van 2022 en de stafleden betrokken zijn."

'Génération 2018' is een fonds dat de Franse wereldkampioenen van 2018 in het leven riepen met als doel om sociale projecten "die de spelers nauw aan het hart liggen" financieel te ondersteunen.

14/11/22
19:06
Sergio Ramos werd gepasseerd door bondscoach Luis Enrique: "Ik voel mezelf dit seizoen eindelijk weer de oude. Ik geniet weer van het voetbal", zegt de 36-jarige verdediger van PSG. "Het WK was nog altijd een droom, maar ik moet de Wereldbeker helaas thuis volgen. Dat is zwaar, maar de zon komt morgen weer op."
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:19
Nederland veilt WK-shirts voor arbeidsmigranten

De shirts die de spelers van het Nederlands elftal dragen tijdens het WK worden online geveild en de opbrengst gaat naar arbeidsmigranten in Qatar. De spelers van Oranje hopen zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de situatie van de arbeiders in het gastland van de mondiale eindronde.

"Het tot stand komen van dit toernooi heeft een zeer grote impact gehad op arbeidsmigranten in Qatar, dat is niemand ontgaan", zegt aanvoerder Virgil van Dijk. "Onder heel zware omstandigheden hebben zij gewerkt aan stadions, de infrastructuur en hotelaccommodatie. Dat zullen we ons bij elke activiteit steeds weer realiseren. En dat die omstandigheden écht beter moeten, is voor iedereen wel duidelijk."

De verdediger van Liverpool hoopt dat Oranje in Qatar kan bijdragen aan de veranderingen die al een aantal jaar gaande zijn op gebied van arbeidsrechten. "Vanuit de 'bestuurskamers' is al veel gedaan om de situatie te verbeteren, maar wij willen daar vanuit de kleedkamer ook een concrete bijdrage aan leveren", aldus Van Dijk. "Allereerst door hier op dit wereldpodium aandacht te vragen voor hun situatie. Maar ook door de veilingopbrengst van onze wedstrijdshirts te gebruiken om de in gang gezette verbeteringen mede te financieren.

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal speelt in de groepsfase van het WK tegen Senegal, Ecuador en Qatar. De veiling van de wedstrijdshirts begint steeds direct na de aftrap en loopt dan tot het volgende duel. De tenues die het Nederlands elftal tijdens de laatste interlandperiode droeg tegen Polen en België werden ook geveild. Het opgehaalde bedrag van ruim 50.000 euro komt volgens de KNVB eveneens ten goede aan het verbeteren van de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. Zij moesten de afgelopen jaren vaak in extreem warme omstandigheden werken aan onder meer de bouw van de stadions.

14:56
Rüdiger schenkt WK-premie aan goed doel

De Duitse international Antonio Rüdiger steunt met een deel van zijn WK-premie 11 kinderen in Sierra Leone. 


De 29-jarige verdediger van Real Madrid financiert in samenwerking met de hulporganisatie 'BigShoe' behandelingen voor patiënten uit de provinciestad Lunsar, van wie de meesten aan aangeboren klompvoeten lijden, aldus een persbericht van de organisatie.


"In Duitsland heb ik de kansen gekregen die veel mensen in Sierra Leone, het thuisland van mijn moeder, worden ontzegd", zegt Rüdiger in de verklaring. Hij meldt verder "de bevoorrechte situatie waarin ik me bevind" te waarderen. "Hier helpen is voor mij een erezaak."

14:56
12:16
Hij is er: Lionel Messi arriveerde vanochtend in Qatar.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:11
Zieke Ter Stegen reist nog niet naar trainingskamp

De Duitse doelman Marc-André ter Stegen sukkelt met maagpijn en vliegt maandag niet mee met de rest van de WK-selectie naar de trainingsbasis in Oman.


De Barcelona-keeper arriveerde zondag in het hotel in Frankfurt, samen met de rest van de 26-koppige selectie. Daar is besloten dat hij in Duitsland blijft tot hij weer fit genoeg is om te reizen.


Duitsland speelt woensdag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oman en reist donderdag door naar Qatar. 

12:11
Ter Stegen wacht nog even met de trip naar Qatar.
11:14
Thuram vult laatste plekje in

Heel wat geblesseerden bij Frankrijk. Toch is de aanvallende linie indrukwekkend: Benzema, Coman, Dembélé, Giroud, Griezmann, Mbappé, Nkunku en nu ook Marcus Thuram.


De 25-jarige spits is als laatste opgeroepen door Didier Deschamps. Bij Borussia Mönchengladbach is hij dit seizoen al goed voor 13 goals en 4 assists.


De zoon van voormalig wereldkampioen Lilian Thuram deelt op zijn Instagram dat "een droom werkelijkheid wordt."

11:14
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:58
Kimpembe volgende afvaller bij Frankrijk

Alweer een aderlating voor Frankrijk. Verdediger Presnel Kimpembe is onvoldoende hersteld van zijn hamstringblessure en raakt niet tijdig fit voor het WK. 

Axel Dasi, een 24-jarige verdediger die bij Philippe Clement in Monaco speelt, is zijn vervanger.


Bij Frankrijk ontbreken ook basispionnen Paul Pogba en N'Golo Kanté. 

10:58
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13/11/22
22:32
Duivels-tegenstander blesseert zich tegen Monaco

De Marokkaanse international Amine Harit heeft zich in de laatste wedstrijd voor het WK geblesseerd. De speler van Marseille moest het veld verlaten in de partij tegen het AS Monaco van Philippe Clement. De knieblessure leek ernstig. De kans dat hij de wedstrijd tegen de Rode Duivels op het WK haalt, is gering.

22:32
Amine Harit blesseert zich vlak voor het WK.
09/11/22
18:17

De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni brandt een kaarsje voor de twijfelgevallen in zijn kern. Hij heeft alvast een smeekbede gelanceerd richting de Europese clubs om Argentijnen die niet 100 procent fit zijn, de komende dagen te sparen.

"Sommige spelers zullen uit voorzorg niet in actie komen", bevestigt Scaloni. Zijn landgenoot bij Sevilla, Jorge Sampaoli, gaf alvast gehoor aan de oproep. Zo werden Alejandro Gomez en Marcos Acuna uit de kern gelaten. 

16:10
Goed nieuws van Son

De Zuid-Koreaanse sterspeler Son Heung-min is na een oogoperatie op tijd speelklaar voor het WK voetbal in Qatar, zo bevestigde hij woensdag in een mededeling van zijn club Tottenham Hotspur.

De dertigjarige Son liep vorige week een breuk in de zone rond zijn linkeroog op tijdens de eerste helft van het Champions League-duel bij Olympique Marseille (1-2). Son moest nog voor het halfuur naar de kant bij Tottenham na een duel met Marseille-verdediger Chancel Mbemba (ex-Anderlecht). 

"Dit WK wil ik voor geen geld ter wereld missen", stelde hij de fans gerust. "Voor je land uitkomen op een WK is een jongensdroom en dat wil je dan ook niet missen."

Voor Son wordt het in Qatar zijn derde WK met Zuid-Korea, na de WK's in Brazilië (2014) en Rusland (2018). Met Zuid-Korea zit hij op het WK in een poule met Uruguay, Ghana en Portugal. Uruguay is op 24 november de eerste tegenstander in Qatar.

08/11/22
08:37
Reservedoelman Canada met succes geopereerd

Maxime Crépeau, reservedoelman van de Canadese nationale ploeg, is zondag met succes geopereerd nadat hij zaterdag in de MLS Cup zijn rechterbeen brak. Dat heeft zijn team Los Angeles FC bekendgemaakt. De Canadese voetbalbond communiceerde intussen dat Crépeau het komende WK in Qatar mist.

08:35
Shuto Machino vervangt Yuta Nakayama in Japanse selectie

Aanvaller Shuto Machino zal de geblesseerde verdediger Yuta Nakayama vervangen in de 26-koppige selectie van Japan voor het WK in Qatar. De 23-jarige Machino (4 caps, 3 goals) is de steraanvaller van zijn club Shonan Bellmare in de J-League, voor wie hij dertien keer scoorde in het onlangs afgelopen seizoen 2021/22 in de Japanse eerste klasse. 

 Japan is op het WK ingedeeld in een loodzware poule met Duitsland (23 november), Costa Rica (27 november) en Spanje (1 december). 

07/11/22
20:36
De Denen moeten nog een beetje puzzelen. Bondscoach Kasper Hjulmand heeft al 21 namen ingevuld. Andreas Skov Olsen heeft goed nieuws gekregen, Club Brugge-ploegmaat Casper Nielsen moet nog enkele dagen bang afwachten.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:51
Müller speelt niet meer voor het WK

Thomas Müller raakt na heup- en bekkenproblemen stilaan weer speelklaar, maar zal voor het WK in Qatar geen wedstrijden meer voor Bayern München spelen. Dat heeft Bayern-coach Julian Nagelsmann gezegd.

"Thomas is op weg naar herstel. We kunnen hem ten vroegste vrijdag testen. Ik wil hem graag rust gunnen voor het WK, zodat alle pijntjes volledig kunnen genezen", verklaarde Nagelsmann in een persconferentie aan de vooravond van de ontvangst van Werder Bremen op de veertiende speeldag van de Bundesliga.

De 33-jarige aanvaller speelt dinsdag dus niet tegen Bremen en zal komende zaterdag ook niet in actie komen tegen Schalke in Gelsenkirchen, in wat de laatste twee Bundesliga-wedstrijden van Bayern voor het WK in Qatar zijn.

Nagelsmann wil dus geen risico nemen met Müller, zodat hij "fris aankomt op het WK". De schaduwspits heeft sinds eind september slechts enkele wedstrijden gespeeld (twee keer een halfuur in de Champions League, tien minuten in de Duitse beker en niets in de competitie) wegens problemen met zijn bekken, rug en heup. Bondscoach Hansi Flick maakt normaal donderdag zijn WK-selectie bekend.

06/11/22
23:40
WK-deelname Philippe Coutinho in gevaar

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Philippe Coutinho (30) met Brazilië zal afreizen naar het WK in Qatar (20 november-18 december). De middenvelder van Aston Villa liep een blessure aan de quadriceps op tijdens een training. Dat bevestigde Villa-coach Unai Emery zondag.

Coutinho stond niet op het wedstrijdblad voor het duel met Manchester United. Het team van Leander Dendoncker boekte een knappe 3-1 zege tegen United.

Volgens Braziliaanse media staat Coutinho zeker zes weken aan de kant. Het is maar de vraag of de middenvelder in de plannen van bondscoach Tite voorkwam. Hij lukte dit seizoen in 12 Premier League-matchen nog geen enkele goal of assist. Voor de oefeninterlands in september tegen Tunesië en Ghana werd Coutinho niet opgeroepen. Vijf van zijn 69 caps verzamelde hij evenwel dit jaar.

17:33
Herboren Lukebakio droomt van WK-selectie

Donderdag 10 november staat met stip genoteerd in de agenda van Dodi Lukebakio. Dan maakt bondscoach Roberto Martinez in Tubeke zijn 26-koppige WK-selectie bekend.


De intussen 25-jarige Lukebakio heeft nog maar elf selecties en vijf caps achter zijn naam staan en kreeg tussen oktober 2021 en september van dit jaar geen speelminuten van de bondscoach. Zijn kansen op een WK-selectie leken zo eerder gering, maar eind september kwam Lukebakio in het Nations League-duel tegen Nederland plots weer boven water. Na 82 minuten mocht hij invallen en in de slotfase zag hij nog een omhaal tegen het doelkader belanden.


Na een lastige uitleenbeurt vorig seizoen aan Wolfsburg heeft Lukebakio intussen bij Hertha weer zijn beste vorm teruggevonden. Het maakt dat de WK-kansen voor Lukebakio in stijgende lijn gaan. "Mijn focus ligt momenteel echter niet op dat WK", vertelde onze landgenoot. "Ik concentreer me op mijn prestaties bij mijn club en dan zien we wel wat er komende week gebeurt. Ik beslis immers niet of ik er al dan niet bij zal zijn, maar natuurlijk is dat WK een droom voor mij."


05/11/22
23:30
Doelman Canada uit met verschrikkelijke blessure

Canada zal in Qatar ook geen beroep kunnen doen op Maxime Crepeau. De doelman van LA FC viel vandaag in de MLS-finale uit met een verschrikkelijke beenbreuk. Hij staat wellicht maanden aan de kant.

23:29
De blessure van Crepeau (niet voor gevoelige kijkers):
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:12
Alphonso Davies, tegenstander van Duivels, geblesseerd naar de kant

Alphonso Davies, de linksachter van Canada, moest geblesseerd naar de kant in de wedstrijd van Bayern München tegen Hertha Berlijn. De aalvlugge verdediger greep naar zijn hamstring na een verdedigende actie. 


Over de ernst van de blessure is nog geen duidelijkheid. De vraag rijst of Davies de eerste WK-wedstrijd tegen de Rode Duivels op 23 november haalt.

17:12
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:49
Ben Chilwell liep eerder deze week een blessure op in de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. "Ondertussen heeft hij een scan van zijn hamstring ondergaan. Uit de resultaten blijkt dat Ben een aanzienlijke blessure heeft opgelopen. De verdediger zal naar alle verwachting - helaas - het WK missen", klinkt het in een statement van Chelsea.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04/11/22
17:18
De voorselectie van Ghana kleurt Belgisch. Maar liefst zeven spelers uit de 55-koppige groep spelen namelijk in de Jupiler Pro League.<br /><br />De namen: Lawrence Ati Zigi (Eupen), Denis Odoi (Club), Mubarak Wakaso (Eupen), Elisha Owusu (Gent), Majeed Ashimeru (Anderlecht), Joseph Paintsil (Genk), Kamal Sowah (Club).
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:12
FIFA-topvrouw: "Qatar zal iedereen verwelkomen met ongeziene gastvrijheid"

Iets meer dan twee weken voor de openingswedstrijd van het omstreden WK in Qatar, maakt de Senegalese Fatma Samoura, een voormalige VN-functionaris die sinds 2016 aan de slag is als secretaris-generaal bij de Wereldvoetbalbond FIFA, zich sterk dat iedereen welkom is in Qatar. 


"Ongeacht uw ras, religie, sociale of seksuele voorkeur, ben je meer dan welkom in Qatar en het land zal je verwelkomen met een ongeziene gastvrijheid", vertelt ze vrijdag in een door de FIFA verspreide mededeling.


"Vanaf zondag 20 november zullen de ogen van de wereld gericht zijn op Qatar. Het zal gedurende één maand een voetbalfeest worden. Na alles wat we de voorbije twee jaar hebben meegemaakt, is het de uitgelezen kans voor fans van over de hele wereld om naar Qatar af te zakken en zich te verenigen."


Het is een eerder opvallende communicatie van de Wereldvoetbalbond, daags nadat er door Samoura en voorzitter Gianni Infantino een brief verstuurd werd aan de 32e deelnemende landen "om zich tijdens het WK op voetbal te focussen".


Wereldwijd wordt er al jaren zware kritiek geuit op de arbeidsomstandigheden in Qatar. Duizenden arbeidsmigranten vonden er de dood bij infrastructuurwerken. "Sinds het WK werd toegewezen aan Qatar, hebben we voor heel wat uitdagingen gestaan. De voorbije zes jaar werden er door het nieuwe FIFA-bestuur echter maatregelen genomen. Mensen die nog steeds denken dat de mensenrechtenproblematiek niet wordt aangepakt, moeten beseffen dat het Kafala-systeem intussen is afgeschaft."


"Tijdens de warme periode van het jaar worden arbeiders beschermd. Inspecties worden uitgevoerd. Niet alleen op bouwwerven, maar ook in hotels en restaurants. We hebben nauw samengewerkt met onder meer de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en zij stellen dat Qatar een rolmodel is geworden voor de andere landen in de regio", aldus Samoura.

14:23

Romeo Lavia zit waarschijnlijk weer in de kern voor de match dit weekend bij zijn club Southampton. De jonge Belg is lange tijd out geweest met een hamstringblessure, maar zal zo voor het WK misschien toch weer fit zijn.


"De kans is groot dat hij in mijn selectie zit", zei zijn coach Ralph Hasenhüttl. "Hij heeft gisteren niet getraind omdat hij wat last had aan zijn knie. Maar dat is normaal als je lange tijd out bent met een blessure spelen er daarna soms andere kwaaltjes op."


Lavia was in het begin van het seizoen de revelatie in de Premier League en velen zagen hem al als verrassing voor Qatar. Misschien kan hij Martinez in deze ene match nog overtuigen.

14:22
Kan Romeo Lavia zich nog als wit konijn in de selectie voetballen?
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:48
Blessurezorgen bij Nederland: terugval De Ligt, Depay nog out

Verdediger Matthijs de Ligt van Bayern München heeft meer tijd nodig om te herstellen van een knieblessure. De Nederlandse international kampt met een reactie in het gewricht, zei Bayern-trainer Julian Nagelsmann vrijdag.


Nagelsmann verklaarde maandag nog dat De Ligt een "lichte verrekking van zijn kniebanden" had, waardoor hij het Champions League-duel met Inter moest missen. Vrijdag gaf de coach aan dat De Ligt er ook zaterdag in de uitwedstrijd tegen Hertha niet bij is. De 23-jarige verdediger liep de kwetsuur vorig weekend op tegen Mainz.


De blessure van De Ligt is niet het enige slechte blessurenieuws voor Nederland-bondscoach Louis van Gaal met het oog op het WK. Ook Memphis Depay behoort niet tot de selectie van Barcelona voor de thuiswedstrijd tegen Almería van zaterdag. De Oranje-international heeft nog te veel last van zijn dijbeenblessure.

13:46
Opvallend: FIFA roept WK-deelnemers op om "alsjeblieft te focussen op voetbal"

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft alle deelnemers aan het WK opgeroepen om zich in Qatar alleen met voetbal bezig te houden. In een brief aan de 32 deelnemende landen vragen FIFA-voorzitter Gianni Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura om ervoor te zorgen dat "voetbal niet wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan". De FIFA lijkt daarmee ook te verwijzen naar de openlijke kritiek die sommige landen uiten op onder meer de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.


"Laten we ons nu alsjeblieft focussen op het voetbal", staat in de brief van de FIFA, die Sky Sports in handen heeft. "We weten dat de voetbalwereld niet in een vacuüm leeft en we zijn ons ervan bewust dat er veel uitdagingen en problemen van politieke aard in de wereld zijn. Maar laat alsjeblieft niet gebeuren dat het voetbal wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan."


Hoewel de FIFA-top vooral in algemeenheden praat, lijkt de brief bedoeld als oproep aan de WK-deelnemers om zich niet over politieke en maatschappelijke zaken uit te laten in Qatar. De afgelopen weken en maanden hebben enkele landen dat wel gedaan.

13:46
Opvallend: FIFA roept WK-deelnemers op om "alsjeblieft te focussen op voetbal"

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft alle deelnemers aan het WK opgeroepen om zich in Qatar alleen met voetbal bezig te houden. In een brief aan de 32 deelnemende landen vragen FIFA-voorzitter Gianni Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura om ervoor te zorgen dat "voetbal niet wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan". De FIFA lijkt daarmee ook te verwijzen naar de openlijke kritiek die sommige landen uiten op onder meer de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.


"Laten we ons nu alsjeblieft focussen op het voetbal", staat in de brief van de FIFA, die Sky Sports in handen heeft. "We weten dat de voetbalwereld niet in een vacuüm leeft en we zijn ons ervan bewust dat er veel uitdagingen en problemen van politieke aard in de wereld zijn. Maar laat alsjeblieft niet gebeuren dat het voetbal wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan."


Hoewel de FIFA-top vooral in algemeenheden praat, lijkt de brief bedoeld als oproep aan de WK-deelnemers om zich niet over politieke en maatschappelijke zaken uit te laten in Qatar. De afgelopen weken en maanden hebben enkele landen dat wel gedaan.

13:45
Opvallend: FIFA roept WK-deelnemers op om "alsjeblieft te focussen op voetbal"

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft alle deelnemers aan het WK opgeroepen om zich in Qatar alleen met voetbal bezig te houden. In een brief aan de 32 deelnemende landen vragen FIFA-voorzitter Gianni Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura om ervoor te zorgen dat "voetbal niet wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan". De FIFA lijkt daarmee ook te verwijzen naar de openlijke kritiek die sommige landen uiten op onder meer de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.


"Laten we ons nu alsjeblieft focussen op het voetbal", staat in de brief van de FIFA, die Sky Sports in handen heeft. "We weten dat de voetbalwereld niet in een vacuüm leeft en we zijn ons ervan bewust dat er veel uitdagingen en problemen van politieke aard in de wereld zijn. Maar laat alsjeblieft niet gebeuren dat het voetbal wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan."


Hoewel de FIFA-top vooral in algemeenheden praat, lijkt de brief bedoeld als oproep aan de WK-deelnemers om zich niet over politieke en maatschappelijke zaken uit te laten in Qatar. De afgelopen weken en maanden hebben enkele landen dat wel gedaan.