Ga naar de inhoud

FIFA lanceert eigen armbanden als reactie op "One Love"-initiatief

Nadat verschillende teams en spelers aankondigden met een One Love armband te zullen spelen op het WK in Qatar, heeft de FIFA een eigen alternatief gelanceerd. De Wereldvoetbalbond probeert daarmee het initiatief van landen als Duitsland, Denemarken en Engeland te omzeilen.

Manuel Neuer, Harry Kane en Simon Kjaer lieten al weten de One Love armband te zullen dragen om een statement te maken. Hoewel de FIFA de armband niet verbood, staat in de statuten wel geschreven dat het niet toegelaten is om "politieke statements" te maken tijdens wedstrijden.

 

Als reactie daarop liet de Duitse voetbalbond weten bereid te zijn om eventuele boetes voor het dragen van de armband te betalen. Hugo Lloris van Frankrijk, een van de acht landen die zich achter het initiatief van de One Love armband schaarden, liet intussen weten dat hij niet met de armband zal spelen. 

 

De FIFA komt nu zelf met een alternatieve armband waarop verschillende slogans staan zoals "Red de planeet", "Onderwijs voor iedereen" of "Nee tegen discriminatie".

 

Ondanks de aankondigingen van veel teams om met een One Love armband te spelen, repte FIFA met geen woord over het initiatief. Ook over eventuele sancties voor ploegen die met de armband zullen spelen, werd niet gecommuniceerd.

 

Duitsland, Denemarken en Engeland lieten zaterdag nogmaals weten dat hun aanvoerders wel degelijk zouden spelen met een One Love armband. Eden Hazard droeg vrijdag tijdens de oefenwedstrijd van de Rode Duivels tegen Egypte ook een armband in regenboogkleuren.  

Oranje laat de band links liggen: "Mooi initiatief, maar te laat"

Bij de Nederlandse voetbalbond hebben ze al besloten om de FIFA-band links te laten liggen. 

 

"We hebben van de FIFA een brief gekregen over de aanvoerdersband”, bevestigt Jaap Paulsen van de KNVB. "Daarin stond dus dat de FIFA ook een soort pro-inclusieband heeft ontworpen. Dat is heel mooi, al is het initiatief een beetje laat. We hebben besloten om gewoon onze eigen band te gaan gebruiken, dus de One Love-band.”