Ga naar de inhoud

Sepp Blatter heeft spijt van WK in Qatar: "Voetbal is groter dan dat"

Sepp Blatter

"Een vergissing", zo noemt Sepp Blatter de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. De ex-voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA) legt in een kranteninterview uit waarom hij geen voorstander was van het toernooi, dat deze maand begint.

"Het is een te klein land. Daar zijn voetbal en het WK te groot voor", vertelt Sepp Blatter in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger. "Het ging om een foute keuze en ik droeg daar toen de verantwoordelijkheid voor als voorzitter van de FIFA."

 

Volgens Blatter was het oorspronkelijke plan om het WK in 2018 toe te wijzen aan Rusland en vier jaar later om naar de Verenigde Staten te trekken.

 

"Dat zou een gebaar van vrede geweest zijn als die twee politieke tegenstanders het WK na elkaar georganiseerd zouden hebben", zegt Blatter. 

 

Maar belangrijke stemmen in de toewijzing zouden langzaam verschoven zijn richting Qatar.

Een van de WK-stadions in Qatar.

De link met Frankrijk

Sepp Blatter spreekt in het interview over de rol van Michel Platini, de man waarmee hij ooit nauw samenwerkte, maar ondertussen verwikkeld is in een corruptieonderzoek.  

 

"Een week voor het FIFA-congres van 2010 belde Michel Platini me op om te zeggen dat ons plan niet zou werken. Hij was uitgenodigd in het paleis van president Sarkozy die net had geluncht met de kroonprins van Qatar." 

 

"Sarkozy zei tegen Platini: "Kijk eens wat jij en je collega's van de UEFA kunnen doen voor Qatar als het WK wordt uitgereikt."" 

 

"Sepp, wat zou je doen als je president je om iets zou vragen? Ik vertelde hem toen dat de vraag niet in me opkwam omdat we geen president hebben in Zwitserland. Het kwam precies zo uit: dankzij Platini's vier stemmen ging het WK naar Qatar in plaats van naar de Verenigde Staten. Dat is de waarheid."

 

"Het ging natuurlijk ook om geld. Zes maanden later kocht Qatar straaljagers van de Fransen voor 14,6 miljard dollar."

Michel Platini en Sepp Blatter.

8 stemmen beloofd, 2 stemmen gekregen

Ook de oud-voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, Michel van Praag, komt nog eens terug op de vreemde gang van zaken tijdens de toewijzingen in 2010. En ook in zijn verhaal speelt Qatar een bedenkelijke rol.

 

België en Nederland deden in 2010 een gooi naar het WK 2018. De twee landen probeerden Mohammed Bin Hammam te overtuigen hun kandidatuur te steunen. Hammam, geboren in Qatar, was een van de 22 FIFA-bestuurders die mochten stemmen op 2 december 2010 voor de toewijzing van het WK 2018 en 2022.

 

"Ook wij hebben bij al die 22 stemgerechtigden gelobbyd. We mochten ze, geloof ik, een cadeautje van maximaal 100 dollar geven." 

 

"Dat werd een shirt van Oranje met handtekeningen en wat chocolade. Acht van de 22 FIFA-leden beloofden op ons te stemmen. Na de tweede ronde hadden we twee stemmen. Zo ging het ook toen ik deelnam aan verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA en de UEFA. Zeg dan gewoon dat je nog twijfelt. Bah."

De FIFA had bij de toewijzing meteen een onderzoek moeten starten. Ik heb daar bij voorzitter Blatter op aangedrongen. Maar toen ze alle stadions gingen bouwen, kon de FIFA niets meer. 

Michel van Praag

Vlak na de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 raakte Bin Hammam in opspraak. Hij trok zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA en werd geschorst voor corruptie. 

 

Hij zou het niet hebben gelaten bij een voetbalshirt, maar het WK met miljoenen euro's aan steekpenningen naar Qatar hebben gehaald. 

 

"De FIFA had toen meteen een onderzoek moeten starten", aldus Van Praag. "Ik heb daar ook bij voorzitter Sepp Blatter op aangedrongen. Maar toen ze alle stadions gingen bouwen, kon de FIFA niets meer. Dan waren er enorme claims gekomen, dan was het hele voetbal failliet gegaan. Het WK had zo nooit naar Qatar mogen gaan."

Michael van Praag.