Ga naar de inhoud

Rode Duivels laten One Love-armband links liggen omdat die geel oplevert: "Ongekende beslissing"

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft na financiële, nu ook sportieve sancties gekoppeld aan het dragen van de OneLove-armband. Aanvoerders die ervoor kiezen met de band te spelen, zullen een geel karton ontvangen. "Een sportief risico dat we niet kunnen nemen", klinkt het verontwaardigd in een statement van de Belgische voetbalbond.

De organisator krijgt dan toch zijn zin: aanvoerders zullen de OneLove-armband niet dragen tijdens het WK. Het symbool pro de rechten van de LGBT+-gemeenschap is niet welkom op het veld.

 

De Rode Duivels, maar ook Engeland, Wales, Zwitserland, Duitsland, Denemarken en Nederland plooien, omdat ze niet langer enkel geldboetes riskeren. Elke kapitein die met de armband het veld betreedt, zal meteen een gele kaart krijgen.

 

Een maatregel die voor verontwaardiging zorgt bij de landen. In een kritisch statement uiten de Belgische voetbalbond KBVB zijn ongenoegen. "FIFA heeft ongeziene maatregelen afgekondigd bij het dragen van de One Love kapiteinsband", klinkt het.

De KBVB en de spelers zijn erg gefrustreerd door de beslissing van de FIFA, die ongekend is.

"We waren bereid de boetes te betalen die normaal gesproken van toepassing zijn op schendingen van de kledingvoorschriften en waren vastbesloten de armband te dragen."

 

"We kunnen onze spelers echter niet in de situatie brengen dat ze een waarschuwing krijgen of zelfs het speelveld moeten verlaten", beslist de KBVB.

 

"De KBVB en de spelers zijn erg gefrustreerd door de beslissing van de FIFA, die ongekend is. We hebben de FIFA in september schriftelijk op de hoogte gesteld van onze wens om de One Love-armband te dragen om inclusie in het voetbal actief te steunen."

 

"Onze spelers en coaches zijn erg teleurgesteld, maar hebben beslist om af te zien van het dragen van de One Love kapiteinsband om geen enkel sportief risico te lopen."

 

"De KBVB gaat de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar zijn relatie met de FIFA", klinkt het slotakkoord.

Qatar draagt FIFA-alternatief

FIFA lanceerde zaterdag een eigen armbandenreeks als reactie op de "One Love"-campagne. Kapiteinsbanden met boodschappen als "Red de planeet", "Onderwijs voor iedereen" of "Nee tegen discriminatie" moesten de gulden middenweg vormen.

 

Daar hadden de bovenstaande landen toen geen oren naar. Nu rijst de vraag of ze toch niet grijpen naar de versie van de Wereldvoetbalbond.

 

Gastland Qatar droeg gisteren tijdens de openingswedstrijd alvast een versie van de band, met als slogan: "Voetbal verenigt de wereld."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.