Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Rode Duivels LIVE: Hazard dikker geworden? "Niet waar, mijn gewicht is stabiel"

 za 26 november 2022 12:15

De Rode Duivels hebben hun eerste drie punten op dit WK op zak. Zondag is Marokko om 14 u de volgende opdracht. Volg hier het nieuws uit het Belgische kamp. Vandaag: persconferentie met de bondscoach en kapitein Eden Hazard.

WK-voorbereiding Rode Duivels

13:50

Rode Duivels morgen in actie tegen Marokko: "Lukaku is niet klaar om te starten"

11:20

Hazard gepikeerd na vraag over gewicht

Het was een ontspannen en goedgeluimde Eden Hazard die de pers te woord stond tijdens het persmoment. Totdat de Belgische aanvoerder een absurde vraag gesteld kreeg van een Marokkaanse journalist over zijn lichaamsgewicht.


"Wij hebben vastgesteld dat je dikker bent geworden", klonk het in het door zijn oortje waar de tolk de vraag herhaalde. "Wil jij daarop reageren?"


"Ik kan daar niet meer over zeggen dan dat het niet waar is. Mijn gewicht is stabiel. Ik werk hard", aldus Hazard. Als kers op de taart vroeg de journalist in kwestie na afloop nog een selfie met Hazard, wat door de Real-speler beleefd geweigerd werd.

11:19

Hazard: "Mijn gewicht? Stabiel, ik werk hard"

11:18

Ik zal persoonlijk tevreden zijn als ik hetzelfde kan spelen als tegen Canada, met misschien iets meer minuten.

Eden Hazard
10:53

Hazard: "In 2018 beter, maar nog steeds kwaliteit genoeg"

"Ons team was beter in Rusland, waar we een grotere kans hadden om wereldkampioen te worden", concludeert Eden Hazard nuchter voor speeldag 2. 


"Maar we hebben nog steeds de kwaliteit om de competitie te winnen. We hebben de beste keeper in de wereld en klasse op het middenveld en in de aanval. Kwaliteit is er genoeg, de winnaarsmentaliteit moet nu volgen."


Zien we die morgen meteen tegen Marokko?

10:50

Hazard voor Marokko: "Vooral de match winnen, dan zijn we al gekwalificeerd"

10:47

Einde persbabbels

Na de persconferenties van beide landen is het duidelijk dat Marokko zijn kansen ziet tegen België. Het punt tegen Kroatië geeft de ploeg hoop voor een sterk resultaat tegen de Rode Duivels.


België is op zijn hoede voor een enthousiaste tegenstander. Wat kunnen de mannen van Martinez morgen tegen de "flair en individuele kwaliteit" van Marokko?

10:45

Martinez: "Het is realistischer dat Lukaku betrokken is bij de match tegen Kroatië"

10:33

Wat zeker zal zijn: na de match is het sowieso feest in België. Hopelijk is dat het geval in de Marokkaanse gemeenschap.

Bondscoach Marokko
10:28

België is met al zijn kwaliteiten duidelijk favoriet. Wij moeten voor de verrassing zorgen.

Bondscoach Marokko
10:24

De belangrijkste doelen: punten pakken tegen België en ervoor zorgen dat we niet uitgeschakeld zijn. Er is nog niemand zeker van kwalificatie in onze groep. Wij hebben vertrouwen dat we ons morgen kunnen kwalificeren.

Bondscoach Marokko
10:24

We hebben al even goed gedaan als in 2018 door een punt te pakken. Nu willen we meer. We willen ons land trots maken én ons kwalificeren.

Bondscoach Marokko
10:19

Mijn spelers hebben een grootste match gespeeld en pakten een punt. Ik hoop dat iedereen 100% fit is voor morgen, al is Mazraoui nog twijfelachtig. Hij heeft nog 24 uur. Morgen moet iedereen hun leven kunnen geven op het veld.

Bondscoach Marokko
10:17

We gaan - net zoals tegen Kroatië - ons eigen spel spelen tegen een ervaren België. We willen ze onder druk zetten, net zoals Canada. Al wordt het een volledig andere wedstrijd.

Bondscoach Marokko
10:16

Persconferentie Marokko

We pikken nog enkele zaken mee uit de persconferentie van de Marokkaanse bondscoach.

10:05
10:04

Herbekijk de persconferentie van Martinez

10:03

Einde persconferentie

Na een vraag over "wereldkeeper Courtois" zit de tijd van de bondscoach erop. 

09:59

Zaroury en El Khannouss?

"Ik heb een duidelijk mening over spelers hun keuze voor nationale selecties: ze moeten kiezen met hun hart", vertelt Martinez over Zaroury en El Khannouss die voor Marokko kozen.


"Je moet begrijpen dat ze hun vaderland willen representeren, ook al zijn ze geboren in België. Het is een teken van respect dat we de spelers de keuze laten. In de toekomst moeten we er een duidelijk plan voor hebben: als je de jeugdreeksen bij België doorloopt, is het doel de Rode Duivels."


"In het geval van Zaroury en El Khanouss was er nooit een probleem. Hun overstap werd met veel respect gemaakt."

09:58

Marokko is een mix van flair en individuele kwaliteit. Ze zijn ook goed georganiseerd én hebben een sterk geloof. Ze geloven in hun kracht.

Roberto Martinez
09:56

Verklaring voor verrassende resultaten

"Teams zijn bereid om risico's te nemen op dit WK", weet Martinez. "Daarom zien we toch wat verrassende resultaten."


"Er zijn heel wat moderne trends, zoals snelle omschakelingen. Ook de korte voorbereidingsperiode heeft er iets mee te maken. Teams moeten zich klaarstomen tijdens het WK, dat is gevaarlijk om puntenverlies te lijden."

09:55

Mijn spelers zijn winnaars en namen hun verantwoordelijkheid tegen Canada. Er is totaal geen probleem in de groep.

Roberto Martinez
09:53

Wissels in basiself?

"Romelu zal pas beschikbaar zijn voor Kroatië, maar loopt voor op schema. Hij traint met de groep. Ik verwacht hem morgen niet tegen Marokko, tenzij er vandaag iets bijzonders gebeurt. Aan de start komt hij sowieso niet."


"Wat belangrijk is dat iedereen die start, een belangrijke rol speelt op het veld. Tegen Canada kwamen we tekort. Morgen moeten we de wedstrijd meer controleren. Vandaag maak ik mijn ploeg voor morgen op basis van mijn gevoel."

09:51

Onze kern is heel ervaren, Marokko is jong en ambitieus. Ze gaan risico's nemen om een resultaat neer te zetten tegen ons. Geen enkele partij is makkelijk op dit WK, dus ook deze niet.

Roberto Martinez
09:48

Zo dadelijk bondscoach Martinez

Roberto Martinez schuift zo dadelijk aan op de persconferentie. Eden Hazard bedankt de aanwezige journalisten en verlaat de zaal.

09:48

Herbekijk de persconferentie van Hazard

09:47

"Na Egypte kreeg ik veel kritiek. Ik las dat Eden Hazard afgeschreven werd na de match. Maar het blijft aan mij om de bal op te eisen, het spel in handen te nemen en me ook te amuseren op het veld."

09:45

Ons team was beter in Rusland. Maar we hebben nog steeds de kwaliteit om het WK te winnen. We hebben de beste keeper in de wereld en klasse op het middenveld en in de aanval. Kwaliteit is er genoeg, de winnaarsmentaliteit moet nu volgen.

Eden Hazard
09:43

Marokko zou zijn snelheid wel eens kunnen gebruiken tegen de Belgen. Een probleem voor onze defensie?


"Onze verdediging is niet de snelste, dat weten de spelers ook. Ze spelen met hun ervaring en inzicht. Maar we verdedigen als collectief."

09:42

WK mentale opkikker?

"Mijn mentale moeilijkheden kwamen er toen ik lang geblesseerd was", kijkt Hazard terug op een vervelende periode.


"Nu sta ik terug op het terrein en kan ik opnieuw genieten van het spelletje."

09:41

Er is altijd druk voor een WK-match. Marokko moet zijn eerste wedstrijd nog winnen, dus de druk ligt vooral bij hen.

Eden Hazard
09:39

Als iemand een overtreding maakt, wil dat zeggen dat ik de bal in mijn voeten had. Het is deel van mijn spel. Ik kan er goed mee omgaan dat spelers overtredingen maken. Ik hoop dat ze wel iets sneller geel krijgen.

Eden Hazard
09:36

Gedeelde frustraties met De Bruyne?

"Het is altijd moeilijk om een eerste wedstrijd te spelen op een WK. Dat was ook het geval tegen Panama in Rusland", komt Hazard terug op het lome spel tegen Canada.


"Dan komen er al eens wat meer lange ballen bij kijken. Morgen moeten we ons spel meer gaan spelen. We mogen geen schrik hebben om voorwaarts te spelen, te dribbelen of een steekpas te geven."

09:36

Marokko heeft een ploeg vol met spelers die het verschil kunnen maken. Het wordt een moeilijke partij, dus we gaan proberen zo snel mogelijk te scoren.

Eden Hazard
09:35

Geen boodschap aan kritiek

"Het is jullie werk om kritisch te zijn over me", vertelt Hazard over kritiek die hij ontving. "Als je me kent, weet je dat ik me dat niet aantrek. Ik doe gewoon mijn job op het veld."

09:34

Het voelde goed om een uur te spelen tegen Canada. Ik ben goed gerecupereerd voor de match tegen Marokko.

Eden Hazard
09:32

Een Spaanse journalist bijt de spits af. Hij vraagt hoe Hazard zich voelt op het WK.


"Ik voel me goed", antwoordt de kapitein. "Ik heb al een goede hoeveelheid minuten gemaakt. De medische staf volgt me goed op. Ik kan positief toewerken naar het vervolg van het toernooi."

09:31

Eden Hazard verschijnt als eerste voor de pers.

07:47

Om 9.30 uur persconferentie

Een persconferentie van de Rode Duivels om uw weekend af te trappen. Bondscoach Roberto Martinez en kapitein Eden Hazard blikken vooruit op de partij tegen Marokko. Volg de persbabbel hier straks met livestream.

25/11/22
15:32

Belgen kennen scheidsrechter

Zondag staat de wedstrijd tegen Marokko op het programma en de Belgen kennen nu ook de man die die wedstrijd zal leiden. 


De Mexicaan Cesar Ramos is de scheidsrechter met dienst. Op dit WK floot hij al de wedstrijd tussen Denemarken en Tunesië.

14:40

Je kan niet echt zeggen dat De Bruyne 100% gelukkig is met de manier van spelen van de Duivels.

Eddy Snelders op Radio 1
14:39

De vooruitzichten voor Lukaku zijn momenteel positief al blijft het afwachten of hij echt al op het veld zal staan tegen Marokko.

Eddy Snelders op Radio 1
13:59
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:25

Lukaku verschijnt tussen zijn ploegmaats op het trainingsveld

Zoals elke dag mag de pers een kwartier van de training volgen. We zien dat Romelu Lukaku samen met de groep opwarmt. Hij krijgt net als onder meer Eden Hazard en Dries Mertens een paars trainingsvestje.


Dat Lukaku dezelfde oefeningen doet als de andere spelers lijkt te betekenen dat de spits van de Rode Duivels de groepstraining van gisteren goed heeft verteerd. Een positief signaal. Hij amuseert zich ook duidelijk.

De spelers die meer dan een uur speelden tegen Canada lopen apart rustig wat rondjes. Het groepje bestaat uit De Bruyne, Alderweireld, Vertonghen, Dendoncker, Castagne, Witsel en Batshuayi. Courtois warmt op met de doelmannen.

12:00

De persconferentie zit erop. Tussen 13.00 uur en 13.15 uur gaan de deuren van het trainingscomplex van de Belgen open. Mogelijk krijgen we daar een glimp van Romelu Lukaku te zien.

11:58

Of het niet te snel gaat in mijn carrière? Alles is voorbestemd. De stap naar de Premier League was een logische stap.

Amadou Onana
11:56

Dat mensen me met Marouane Fellaini vergelijken? Dat is alleen maar een compliment. Ik snap de vergelijking wel, maar ik wil gewoon de beste rol van mezelf zijn. Ik ben 21, ik moet nog veel bijleren. Dat ik met Kevin, Eden, Romelu ... kan spelen, is een cadeau.

Amadou Onana
11:54

Onana over zijn rol op het middenveld

"Ik denk dat ik zowel met Witsel als met Tielemans kan spelen", vertelt hij. "Axel heeft veel ervaring en geeft met veel raad, dat verlicht voor mij de opdracht. Ik kan mijn rol als box-to-box vervullen. Ik heb op fysiek vlak veel gewonnen sinds ik in de Premier League speel."

11:52

Of ik moet starten? Ik heb het geluk dat ik geen coach ben. (lacht) Dat is een vraag voor de coach. Elke speler heeft zijn kwaliteit, maar mijn kwaliteit ligt op het fysieke, dat kan ik de ploeg bijbrengen.

Amadou Onana
11:51

Of ik nergens schrik voor heb? Dat is zo. Ik heb een zotte drive in mij. Als ik de kans krijg om een WK te spelen ... beter dan dat wordt het niet. Ik wil elke seconde dat ik op het veld sta mijn kans grijpen.

Amadou Onana
11:50

Amadou Onana vult de lege stoel van Kevin De Bruyne en opent meteen met een begroeting in drie talen. 

11:49

Eden Hazard wordt beter. Hij heeft een lastige periode achter de rug, maar zijn scherpte komt terug. Hij kan belangrijk voor ons zijn. Of ik de ster van het team ben? Ik kan het niet alleen doen, alle 26 spelers hier hebben hun bagage en kwaliteiten.

Kevin De Bruyne
11:47

De terugkeer van Lukaku zou een boost voor ons betekenen. Iemand die zo klinisch is, geeft ons extra opties. Romelu heeft een tijd niet gespeeld, maar zelfs als hij van de bank kan komen kan hij de tegenstand angst inboezemen.

Kevin De Bruyne
11:46

We moeten dapperder zijn en meer kwaliteit aan de bal tonen. Ikzelf speelde op het niveau van het team tegen Canada: ondermaats. Vechtlust tonen is een minimum, dat moeten we tegen Marokko tonen.

Kevin De Bruyne
11:44

De Bruyne verwacht sterk Marokko

"Op het WK zijn er geen slechte ploegen. Marokko heeft een goede ploeg, ik ken bijna alle basisspelers, die bijna allemaal in grote competities spelen", vertelt De Bruyne. "Ik weet dat er ons nog zware groepsmatchen te wachten staan."

11:39

We hebben gisterenavond een meeting gehad met het team om de match te analyseren. In balbezit hebben we niet voldoende proberen te voetballen. Er lag ruimte, maar we vonden hem niet.

Kevin De Bruyne
11:37

Ik weet van mezelf dat mijn reacties op sommige momenten niet goed zijn, ik ben een perfectionist. Ik zoek zelf ook naar momenten om die rust te vinden, ik spreek daar ook over met mensen rondom mij. Maar de mensen weten ook dat ik dat doe om de ploeg beter te kunnen laten spelen. Af en toe komen emoties naar boven, maar dat is een werkpunt van mezelf als persoon.

Kevin De Bruyne
11:36

Ik snap waar de kritiek op ons spel vandaan komt. We kunnen beter. Maar het systeem is een keuze van de trainer: het is aan ons om dat plan zo goed als mogelijk te volgen.

Kevin De Bruyne
11:35

De Bruyne op zijn hoede voor Spanje

"Het is duidelijk dat Spanje heel goed is gestart", zegt KDB. "Of we tegen hen willen spelen? Liefst zo laat mogelijk. We zullen heel veel moeten lopen tegen hen. Spanje speelt al twintig jaar met dezelfde filosofie."

11:34

Romelu Lukaku is niet cruciaal voor ons spel, maar het klopt dat we geen andere spits van zijn kaliber hebben. Maar Michy doet het erg goed voor ons

Kevin De Bruyne
11:33

We kunnen bij België niet spelen als bij Man.City, we spelen daar al 7 jaar in hetzelfde systeem. Erger ik me soms dat het bij België niet zo goed loopt? Ja, maar het is aan mij om dat minder te tonen.

Kevin De Bruyne
11:31

De Bruyne is als eerste aan het woord.

11:10

De Bruyne en Onana straks aan het woord

Gisteren sprak Roberto Martinez met de pers, vandaag is het terug aan de spelers. Kevin De Bruyne en Amadou Onana spreken om 11.30 uur met de pers.

De Bruyne was tegen Canada op het veld niet zijn uitmuntende zelf, Onana viel dan weer gretig in en onderstreepte daarmee zijn aanspraak op een basisplek.

Om 13.00 uur is er een kwartiertje open training. Het vooral uitkijken naar Romelu Lukaku: traint hij mee met de groep en oogt hij fit? Volg het nieuws hier op de voet.

24/11/22
17:40
Achraf Hakimi speelde de match tegen Kroatië uit, maar had last.
17:38

Geen Hakimi en Mazraoui tegen Rode Duivels?

Marokko moet het zondag tegen België misschien doen zonder Achraf Hakimi. De rechterflankverdediger van PSG kwam niet ongeschonden uit de wedstrijd tegen Kroatië en is met lichte last aan zijn dij onzeker voor de match tegen de Rode Duivels.


Ook Noussair Mazraoui mist misschien het duel tegen België. De speler van Bayern München, die tegen Kroatië op de linkerflank speelde, werd geblesseerd vervangen na een uur en verliet het veld op een draagbaar. 

17:36
Mazraoui raakte geblesseerd na een botsing.
17:35

Tielemans, Openda, Castagne, Carrasco en Dendoncker amuseren zich in het zwembad

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
23/11/22
07:30

Houden Belgen straffe statistiek in ere?

Er staat voor de Belgen veel op het spel, vanavond tegen Canada. Na de wijfelachtige prestaties van de voorbije maanden beginnen de Duivels maar beter met een zege tegen de niet-onoverkomelijke Canadezen, om de negatieve teneur meteen de kop in te drukken.

Verder staat er ook nog een straffe statistiek op het spel. De Belgen verloren geen enkele WK-groepsmatch meer sinds het WK van 1994, toen ze de boot in gingen tegen het Saudi-Arabië van dribbelkont Al-Owairan. 

Slechts één land doet even goed: Nederland, dat op datzelfde WK van 1994 de boot in ging tegen ... de Rode Duivels. Een pluim op de hoed van Philippe Albert.

22/11/22
19:19

Enkel Lukaku ontbreekt op laatste training

25 Rode Duivels zijn dinsdag op het trainingsveld verschenen. Zoals verwacht was Romelu Lukaku de enige de op het appel ontbrak. De bondscoach mikt erop om hem tegen Marokko of Kroatië zijn eerste speelminuten op dit WK te geven.

15:05

Bekijk de persconferentie met Roberto Martinez:

15:02

Martinez kondigt een basisplaats voor Eden Hazard aan

Het belangrijkste nieuws van de persconferentie heeft Roberto Martinez helemaal tot het einde gehouden. Op de vraag of het toeval is dat Jan Vertonghen en niet aanvoerder Eden Hazard naar de persconferentie wordt gestuurd, antwoordde de bondscoach: 

"Er zijn heel veel media-aanvragen voor Eden. Dat is misschien de prijs die je betaalt voor een speler van Real Madrid te zijn. Hetzelfde geldt voor Thibaut Courtois en het was ook zo voor Thomas Vermaelen vroeger." 

"We moeten dus het werk verdelen.  Eden zal morgen onze aanvoerder zijn en hij zal beginnen aan de match."

15:00

Martinez: "Eden zal onze kapitein zijn morgen en starten aan de match"

14:59

Eden Hazard zal onze kapitein zijn morgen en starten aan de match.

Roberto Martinez
14:57

Gisteren is er een duidelijk statement gekomen van de federaties en nu willen we dus praten over voetbal. Laat de kracht van voetbal spreken.

Roberto Martinez
14:54

Medisch zijn 25 spelers helemaal fit. Alleen Lukaku niet. We zijn wel blij met de progressie die hij maakt, maar we weten nog niet of hij de tweede of derde match helemaal fit zal zijn.

Roberto Martinez
14:52
14:51

Wat met Hazard en Lukaku?

Wat is de stand van zaken voor Eden Hazard en Romelu Lukaku? 

"Medisch zijn 25 spelers helemaal fit. Alleen Lukaku niet. We zijn wel blij met de progressie die hij maakt, maar we weten nog niet of hij de tweede of derde match helemaal fit zal zijn."

"Eden is onze aanvoerder. De laatste twee jaar zijn moeilijk voor hem bij zijn club, maar bij de nationale ploeg is zijn situatie helemaal anders. Het is heel belangrijk hem in onze kleedkamer te hebben. Met vijf wissels is de situatie ook veranderd, want het gaat niet alleen meer om de basisspelers. Eden heeft talent en ervaring. Zoals iedereen moet hij vechten voor zijn plaats."

14:48

Roberto Martinez heeft veel respect voor de eerste tegenstander van België. "Het is geen toeval dat Canada op het WK staat. Deze generatie heeft iets speciaals en ze vormen een echt team." 

"Canada heeft snelheid, bespeelt graag de ruimtes en is competitief. Ze hebben ook geen druk. Tegen een team spelen dat niets te verliezen heeft, is altijd moeilijk. Dat zagen we in 2018 ook tegen Panama in het begin. Daar moeten we opnieuw mee omgaan."

14:44

De bondscoach heeft geleerd uit Egypte

De nederlaag tegen Egypte was weinig geruststellend. Welke lessen heeft Roberto Martinez uit die nederlaag getrokken?

"Na Egypte hebben we de match geanalyseerd. We hebben er veel informatie uit gehaald. Volgens mij hebben we er evenveel uit geleerd als uit drie dagen training. Normaal hebben we een aantal weken om een WK voor te bereiden, nu was dat enkele dagen. Deze match heeft ons dus vooral iets geleerd."

14:44

Roberto Martinez is aan de beurt

Heel veel zijn we niet wijzer geworden van de speelkansen voor Jan Vertonghen voor de match tegen Canada. Misschien horen we meer van Roberto Martinez.

14:42

Bekijk de persconferentie met Jan Vertonghen:

14:41

Ik zit hier al bijna met angst om iets te zeggen over de polemiek. Ik wil morgen aan de aftrap kunnen staan. Dat zegt al genoeg, denk ik.

Jan Vertonghen
14:39

Vertonghen over armbandverbod: "Ik ben bang om iets te zeggen, want ik wil morgen spelen"

14:37

In België zijn er meer dan ooit twijfels over de kansen van de Rode Duivels. Hoe gaat de groep daarmee om? 

"Ik begrijp wel dat het publiek twijfels heeft. Dat komt deels door de resultaten. Een aantal leidende krachten zijn ook gestopt, maar ze zijn ook deels vervangen. Een jaar geleden had ik misschien iets anders gezegd, maar nu zie ik jonge spelers stappen zetten om dat op te vangen. Er was een tijd dat er weinig jonge spelers bijkwamen, maar nu is dat wel het geval. Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Ik denk dat we ondertussen niet veel meer onderdoen voor de ploeg van toen."

14:36

Canada heeft een goede ploeg. Ze hebben veel snelheid in de omschakeling. Daarom was de match tegen Egypte een goede wake-upcall.

Jan Vertonghen
14:36

Morgen cap 143 caps voor Vertonghen?

Jan Vertonghen kan morgen zijn 143 cap verdienen voor België. "Ik ben super trots dat ik al 1 interland mocht spelen. Voor je land spelen is geweldig en ik probeer er andere spelers mee te inspireren. Dat is ook wel gelukt, denk ik. Er is nu meer trots om voor belgië te spelen dan toen ik eerst kwam kijken."

14:35
14:32

Vertonghen: "Het gaat oké met mij"

Jan Vertonghen viel uit in de opwarming van Anderlecht tegen Antwerp in de Belgische competitie. De vraag voor het WK was dus of hij helemaal topfit zou zijn. De verdediger lijkt iedereen gerust te stellen. 

"Ik voelde me goed na de match tegen Egypte en heb daarna nog een aantal trainingen kunnen afwerken, dus het gaat oké met mij."

14:31

Persconferentie Rode Duivels begint

Morgen is het zover. De eerste wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada. We zijn benieuwd wat Roberto Martinez en Jan Vertonghen te zeggen hebben over de eerste tegenstander.

14:27

Alles is nieuw voor ons. We zijn in zekere zin naïef over België. We kijken er naar uit.

Bondscoach John Herdman
14:13

Canadese bondscoach: "Davies wil spelen"

Canada is als eerste aan de beurt om een persconferentie te geven. De eerste vraag voor de Canadese bondscoach was niet verrassend de staat van dienst van sterspeler Alphonso Davies. 

"Hij wil spelen, maar hij is natuurlijk een speler", glimlachte John Herdman. Alphonso kan voluit trainen en glimlacht. Dat is goed, maar hij moet nog onze medische testen doorstaan."

06:38

"Laat De Bruyne en Hazard elkaar kussen"

"Het is niet enkel een frustrerende en teleurstellende maatregel van de FIFA, maar ook een teleurstellende reactie van de voetbalbond", reageert Rémy Bonny op het einde van de One Love-actie. 


De voorzitter van de VZW Forbidden Colours, die opkomt voor de LGBTQ+-rechten, had contact opgenomen met de KBVB om een sterk signaal te geven. "Ze hebben geopteerd om een armband te dragen, een soort zwak symbool, om geen echte actie te ondernemen. Maar ook dat gaat niet meer door."


"We konden vooraf al actie ondernomen hebben. Of met een delegatie naar Qatar trekken om de FIFA een sterk signaal te sturen."


Bonny doet tot slot een voorstel voor een vervangactie: "Ik zou een oproep doen aan Kevin De Bruyne en Eden Hazard om elkaar een kus te geven voor de match."

21/11/22
16:23
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:10

Bekijk de persconferentie met Tielemans

15:03

Einde persconferentie

Youri Tielemans bedankt de aanwezige pers. Over een uurtje volgt de training van de Rode Duivels

15:02

Hans Vanaken is een belangrijke speler in de kern geworden. Hij brengt balans. De trainer moet beslissen hoe hij zijn veldbezetting ziet.

Youri Tielemans
14:58

Geen straffen riskeren door One Love

"Het is duidelijk wat er gebeurd is. De FIFA heeft op het laatste moment een beslissing genomen.", komt Tielemans nog een keer terug op de OneLove-actie.


"Ik vind niet dat de spelers gestraft moeten worden voor statements. Dat willen we niet riskeren. Het is jammer dat we de actie niet mogen doen, want het deelde een mooie boodschap."

14:57
14:56

We hebben geleerd uit onze fouten uit het verleden en zullen er alles aan doen om beter voor de dag te komen.

Youri Tielemans
14:55

We hebben meer ervaring dan Canada, maar in een eerste match kan er veel. We zijn op onze hoede voor een enthousiaste tegenstander. Hopelijk wordt het een aangenaam kijkstuk.

Youri Tielemans
14:53

WK geen invloed op eventuele transfer

Afgelopen zomer hing er een transfer in de lucht voor Tielemans. Die kwam er niet. Brengt het WK daar verandering in? 


"Voor mij verandert er niets, het blijft voetbal. Dit WK verandert niets aan mijn carrière of aan mijn leven. Ik ben hier om mijn land te helpen.

14:52

Favoriet tegen Canada?

"Onze voetbalfilosofie is dat we de bal willen hebben en zo veel mogelijk kansen willen creëren. Dat we favoriet zijn, denken we niet aan. We willen zo goed mogelijk voetballen."

14:51

Het is normaal dat er concurrentie is op elke positie, in mijn geval van Onana. Het is aan mij om te tonen aan de bondscoach dat ik klaar ben om te spelen en mijn plek verdien.

Youri Tielemans
14:48

Youri Tielemans vindt het jammer dat de One Love-actie van de baan is, maar "we moeten het accepteren".

14:48

Thomas Meunier verlaat de persconferentie. Youri Tielemans neemt zijn plaatsje in.

14:47

Bekijk de persconferentie met Meunier

14:46

In Nederland is er enorm optimisme, maar ze zijn nog niet wereldkampioen. Zelfs in de pers is er een positieve vibe. Dat is een groot verschil met de Belgische media, die naast hun analyses na Egypte ook erg kritisch waren. Ze spelen een rol in de negatieve sfeer rond de ploeg.

Thomas Meunier
14:44

Tekort aan sfeer in de stadions?

"De rol van de twaalfde man is erg belangrijk, dat is keer op keer bewezen", weet Meunier. "Maar het is een wereldkampioenschap, dus iedereen geeft steeds 100%."

14:43
14:42

Ik ben gewoon om tegen de geweldige linksachter van Bayern te spelen, Alphonso Davies. Canada heeft veel aanvallend talent. Op papier hebben we zeker een goede ploeg, nu is het aan ons om op het veld het verschil te maken.

Thomas Meunier
14:41

Als ik speel, zal ik de eerste twee wedstrijden een masker dragen. We bekijken of we iets discreter kunnen maken. De bescherming heb ik wel nodig om in de duels te gaan.

Thomas Meunier
14:38

Reactie komt te laat

"Ik zag een interview met Eriksen. Hij wilde de acties voortzetten", vertelt Meunier. "Maar waar eindigt het dan met de sancties? We zijn hier toch om te voetballen."


"De situatie is erg ingewikkeld. Op voorhand niet naar Qatar trekken was nu geen optie. Als de bond dat had voorgesteld, zou ik dat geaccepteerd hebben."

14:37

Wat moeten we doen als we de match beginnen met geel? Als spelers moeten we ons eerst en vooral concentreren op het sportieve. We hebben geen tijd om de beslissing aan te vechten. Er gaat ook niets veranderen. We moeten nu op het veld onze natie vertegenwoordigen.

Thomas Meunier
14:34

"Slim" van FIFA om nu te communiceren

"Eens je hier bent aangekomen, kun je niet zomaar protesteren zonder enige toestemming. Het is te laat nu, we moeten de beslissing accepteren."


"We zullen de armband niet dragen. Iedereen kende de situatie qua mensenrechten op voorhand. Het is slim van de FIFA om te wachten tot iedereen in het land was om dan pas te beslissen."

14:33

Ik heb gisteren individueel getraind. Ook Romelu Lukaku werkte dat af. Daarna ben ik op controle gegaan in het ziekenhuis, dat verliep positief.

Thomas Meunier
14:31

Discussie One Love-armband

"We hebben er niet lang over gesproken. Het is jammer, we weten allemaal hoe het gaat hier", vertelt Meunier.


"In Qatar is er een groot verschil met onze Europese cultuur. Dat zullen we gewoon moeten accepteren. Qatar en de FIFA werken hier samen en alles wordt erg laat beslist. Daar kunnen we niets aan doen."

14:31

Thomas Meunier bijt de spits af.

14:29
Youri Tielemans zal de pers te woord staan.
14:22

Zo dadelijk persconferentie

Over enkele minuten staan Youri Tielemans en Thomas Meunier de pers te woord. Volg de persconferentie hier op de voet met tekst.

14:16
Janny Sikazwe
14:15
14:15

Janny Sikazwe fluit België - Canada

Scheidsrechter Janny Sikazwe zal de openingsmatch van de Rode Duivels op dit WK leiden. De Zambiaanse ref is geen onbekende voor de Belgen, want hij floot ook de eerste partij op het WK 2018 tegen Panama (3-0). Zien we tegen Canada een gelijkaardig resultaat?

13:30

Europese ploegen zwichten voor druk van FIFA

06:55

Vandaag om 16 uur de tweede.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
06:50

De Duivelse Dag

Goedemorgen, ook de werkweek van de Rode Duivels is al van start gegaan. Youri Tielemans en Thomas Meunier spreken om 14.30 uur de pers toe vanuit Qatar. De persconferentie is op deze pagina live te volgen met tekstupdates. Om 16 uur staat er een open groepstraining op het programma.

20/11/22
14:27
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:26
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:02

Bekijk de volledige persconferentie met Axel Witsel

13:01

Einde van het persmoment

Dat was het voor vandaag. We onthouden dat Axel Witsel benadrukte dat de Rode Duivels tijdens dit WK alles moeten geven omdat het voor enkele hun laatste grote toernooi wordt en niemand achteraf spijt wil hebben. Brazilië is voor hem de topfavoriet.

Jérémy Doku is fit en vooral blij dat hij finaal opgeroepen werd na een seizoen vol blessures. Hij wil met zijn uniek profiel iets bijbrengen in de minuten die hij krijgt. 

Daarmee zit een rustige persconferentie, zonder grote uitspraken, er op.  

12:59

De sfeer rond de Rode Duivels is duidelijk minder optimistisch dan voor het WK 2018 en het EK in 2021. De groep Rode Duivels is zich daar bewust van, maar ook niet meer dan dat.  

"We proberen er gewoon mee om te gaan. Het is ergens jammer dat er negativiteit heerst, maar iedereen heeft recht op zijn mening."


12:54

Opletten voor de snelheid van de Canadezen

Er zit ook een Canadese journalist in de zaal. Die wil graag weten wat Witsel denkt van de eerste tegenstander van de Belgen op dit WK? 

"Hun sterkte is hun snelheid. David, Buchanan, Davies. We zullen dus moeten opletten voor de ruimte in de rug van de defensie. Het zal ook een fysiek zware wedstrijd worden, want daar zijn ze ook sterk. Maar het wordt volgens mij een geweldige wedstrijd."

12:52

Onana doet ook Witsel aan Fellaini denken

Een vraag over Amadou Onana doet Witsel een lachje ontlokken. "Hij heeft een beetje een uitzonderlijk profiel. Fysiek is hij indrukwekkend. Hij doet wat denken aan Fellaini en dat is wat onze groep nog nodig had."

12:51

Voor mij is Brazilië topfavoriet om wereldkampioen te worden.

Axel Witsel
12:50
12:49

Zijn we minder sterk dan in 2018?

Een duidelijke vraag uit de zaal: zijn we minder sterk dan in 2018? 

"We hebben in elk geval meer ervaring. In 2018 hebben we een uitzonderlijk parcours afgelegd. We waren als team en individueel op ons toppunt. Maar ondertussen kennen we elkaar zo goed, dat dat een voordeel oplevert dat je niet mag onderschatten."

12:48

Voor verschillende spelers in dit team zal dit het laatste WK zijn, daarom dat we er alles aan willen doen.

Axel Witsel
12:45

Axel Witsel is de volgende aan de beurt

Jérémy Doku maakt plaats voor Axel Witsel aan de tafel in de perszaal. Met 127 caps is hij een van de meest ervaren Rode Duivels in deze selectie. "Ik denk dat ik nu een andere rol heb binnen het team, iets defensiever, dan toen ik 25 jaar was en het WK speelde in Brazilië."

12:43

Bekijk de volledige persconferentie met Jérémy Doku

12:42

Concurrentie met Hazard

Doku concurreert niet met de minste om speelminuten. Op de linkerflank is Eden Hazard vaak de eerste keuze van de bondscoach, maar Doku schuwt grote woorden. 

"Eden is inderdaad niet de minste. Het zal niet makkelijk worden om met hem te concurreren, maar het is aan mij om me te tonen in de minuten die ik krijg en ook op training."

12:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:40

Ik weet dat ik het vuur nog in de benen heb.

Jérémy Doku
12:36

Bij de Rode Duivels heeft Doku met zijn snelheid en explosiviteit een uniek profiel. Dat toonde hij al in 8 minuten tegen Egypte. "Ik weet dat ik een wedstrijd kan opbreken."

12:35
12:33

Doku speelde dit seizoen maar 210 minuten voor zijn club Rennes. Tot het laatste moment was het onzeker of bondscoach Roberto Martinez hem zou meenemen naar Qatar. Ook Doku geeft toe dat hij niet zeker was. 

"Er was wel stress de laatste weken. Ik wist natuurlijk dat ik fit moest zijn om geselecteerd te worden. Ik ben heel blij dat de coach mij toch heeft meegenomen."

12:32

Als je geblesseerd geraakt, stel je jezelf veel vragen. In een voetbalcarrière zullen er altijd blessures zijn, maar ik hoop nu dat ik nu mijn deel gehad heb.

Jérémy Doku
12:30

Begin persconferentie

Jérémy Doku zit als eerste klaar. De jonge middenvelder kende een lastig seizoen waarin hij geplaagd werd door blessures. De eerste vraag gaat daar over. "Maar ik voel me goed en ben blij dat ik klaar ben".

12:02

De Duivels in actie vanochtend op training

10:17

Leandro Trossard is terug na een trap woensdag

10:17
10:17
10:17
10:17
09:42

Trossard sluit weer aan op training, Meunier en Lukaku apart

Leandro Trossard heeft deze ochtend opnieuw aangesloten bij de groep voor de eerste volledige training van de Rode Duivels op Qatarese bodem. Gisteren was er op dag 1 in Qatar enkel een herstelsessie, na de verloren oefenmatch vrijdag tegen Egypte.

Trossard kreeg woensdag op training een trap te verwerken en miste daardoor Egypte.

Er niet bij op training waren Thomas Meunier, die tegen Egypte na 71 minuten inviel voor Eden Hazard, en Romelu Lukaku. Het is nog niet geweten waarom de speler van Borussia Dortmund zondag ontbrak, hij werkte apart. De Inter-spits was er zoals verwacht nog niet bij op training.

De Belgische topschutter aller tijden herstelt van een blessure aan de linkerhamstring. Ook het Belgische WK-openingsduel tegen Canada zal waarschijnlijk nog te vroeg komen voor Big Rom.

09:18

Training om 9u., persconferentie om 12.30 u.

Op de eerste dag van het WK voetbal zullen de Rode Duivels om 15 uur zeker iets van de openingsceremonie en om 17 uur van Qatar-Ecuador meepikken.

Zelf staat er voor hen een training (om 9 uur) op het menu én een persconferentie om 12.30 uur. Jérémy Doku en Axel Witsel antwoorden op de vragen van de pers.

09:10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.