Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Hans Vanaken wil een rol spelen in Qatar: "Mijn status bij België is veranderd"

 zo 20 november 2022 09:23
Vanaken speelt in Qatar zijn eerste WK.

Hans Vanaken mocht vrijdag tegen Egypte nog eens starten bij de Rode Duivels, maar ging samen met zijn ploegmaten ten onder. "Maar misschien loopt het tegen Canada wel perfect", luidt het bij Vanaken, die zelf ook zijn rol wil spelen in het toernooi.

"De groep beseft wat er op het spel staat"

"Het was gewoon niet goed genoeg", blikt Vanaken terug op Egypte. "In de eerste helft geven we een doelpunt weg, na een foute controle van Kevin - dat kan natuurlijk gebeuren - en ook die 2-0 valt te gemakkelijk. Wij konden daar te weinig tegenover zetten."


"Wat er fout liep? Sommige tactische aanpassingen werden niet goed opgevolgd en de communicatie moest beter. Maar elke match is anders, misschien loopt het woensdag wel perfect. Deze groep beseft goed genoeg wat er op het spel staat. Daar verandert het resultaat tegen Egypte niets aan."


De teneur rond de nationale ploeg heeft wel ingeboet aan optimisme. Is er ook binnen de groep minder vertrouwen in vergelijking met de vorige toernooien? "Dat denk ik niet", zegt Vanaken.

 

"Het is een voordeel dat we een groep hebben die al heel lang samen is: dezelfde trainer, dezelfde principes, het systeem is hetzelfde. Dat kan alleen maar een voordeel zijn, al weet de tegenstander dan natuurlijk ook wel hoe we spelen."

Over de wankele defensie: "Er is genoeg ervaring"

De (korte) voorbereiding van de Belgen was niet ideaal. "Het is wel een gekke situatie met wedstrijden die er al heel snel aankomen nadat de competities zijn stilgelegd. Maar ploegen met een nieuwe coach of veel nieuwe spelers hebben veel minder tijd nog dan wij, die al goed op elkaar zijn ingespeeld."


Nochtans stond er gisteren tegen Egypte een defensie die nauwelijks met elkaar gespeeld heeft. "Maar met Toby (Alderweireld) en Jan (Vertonghen) hebben we wel twee spelers die al heel veel samen hebben gespeeld", riposteert Vanaken. "Er is genoeg ervaring achteraan."


"Ik denk dat iedereen die hier is goed weet wat hij moet doen op zijn positie. Als we het momentum vanaf match één kunnen aangrijpen, dan kunnen we een goed toernooi spelen. Deze groep heeft heel veel kwaliteiten."

Ik heb na het EK veel gespeeld bij België en ik ben enkele keren beslissend geweest. Ik heb kunnen tonen dat ik iets kan betekenen

Hans Vanaken

Vanaken was op het vorige WK nog een supporter van de Rode Duivels en op het voorbije EK maakte hij amper minuten. Welke persoonlijke ambities heeft hij in Qatar? "Ik wil gewoon zo veel mogelijk spelen, maar ik ben hier ook om te genieten van een groot toernooi."


"Ik heb na het EK wel veel gespeeld bij België en ik ben enkele keren beslissend geweest. Ik heb kunnen tonen aan de coach en aan de ploeg dat ik iets kan betekenen. In die optiek is mijn status enigszins wel veranderd, ja."

Gerelateerd: