Loïs Openda
2 - 1
Loïs Openda
76'

Flinke wake-upcall voor de Rode Duivels. In de laatste voorbereidingsmatch tegen Egypte ging België met 2-1 onderuit. Defensief oogde het collectief wankel, voorin was de eerredder van Openda een kleine troost. Ook Eden Hazard kon de twijfels niet van zich afspelen.

Egypte - België in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een degelijke eerste helft moeten de Duivels vol aan de bak in de tweede periode. Maar na minder dan één minuut heeft Egypte zijn voorsprong al verdubbeld. Een stevige opdoffer waar de Belgen niet van kunnen terugkomen.

• Man van de match: Trezeguet (ex-Anderlecht) liet zich voor de rust al twee keer opmerken maar na de pauze kon hij Courtois wel kloppen. Bij de Belgen was Carrasco de beste man tussen de lijnen.

• Opvallend: 4 jaar geleden was Egypte ook de tegenstander in een oefenpartij voor het WK. Toen wonnen de Belgen eenvoudig met 3-0. Een wereld van verschil.

Roberto Martinez mocht het belang van de laatste “Grote Test” dan wel wat minimaliseren, vijf dagen voor de WK-opener heb je liever een rugzak vol vertrouwen dan eentje met twijfels.

Na de partij tegen Egypte vliegen de Rode Duivels straks vooral met dat tweede als bagage naar Qatar.

Zeker defensief riep de partij meer vragen dan antwoorden op. Voor rust moest Courtois twee keer uitpakken met een goeie save op pogingen van Trezeguet, die bij de laatste kans te veel ruimte kreeg van Debast.

Poging drie op het halfuur was wél raak. Na ongelukkig balverlies van De Bruyne knalde Mohamed meedogenloos in de verste hoek (0-1). Een dreun voor de Duivels.

Nochtans waren de Belgen gretig gestart in Koeweit. Batshuayi kreeg na 3 minuten vreemd genoeg geen penalty en knalde wat later op de lat. Voorts toonde Hazard zich gretig zonder echt gevaarlijk te zijn, Carrasco was bedrijvig maar evenmin beslissend.

Balverlies van De Bruyne leidde tot het openingsdoelpunt.

Tweede tik voor vertrouwen

In de tweede helft moesten drie nieuwe krachten (Tielemans, Mertens en Openda) voor een kentering zorgen.

Dan helpt het natuurlijk niet dat je na 15 seconden weer een doelpunt incasseert. Verrast door een splijtende pas van Salah liet Castagne zich in de binnenbocht passeren door Trezeguet. De ex-aanvaller van Anderlecht vloerde Courtois een tweede keer (0-2).

Weer een tik voor het vertrouwen.

Duidelijk aangeslagen bleven de Duivels ook nadien bijna overal een stap te laat komen, echte kansen waren er amper. Was het van niet beter willen of kunnen?
Bij Eden Hazard - in minuut 70 gewisseld - leek het vooral dat laatste. Écht dreigen deed het Belgische zorgenkind geen moment.

Na amper 15 seconden in de tweede helft stonden de Rode Duivels 2-0 achter.

Eerredder Openda

In het slotkwartier kwam er toch nog een kleine portie hoop uit de lucht vallen.

Vertonghen, de voorbije dagen onzeker door een blessure, bleek fit genoeg om in te vallen. En vijf minuten later toonden de Duivels zich toch een keer trefzeker.

Na een uitstekende assist van Carrasco - een lichtpuntje tegen Egypte - duwde Openda de aansluitingstreffer tegen de netten. Een gelijkmaker? Die kwam er niet. Courtois mocht blij zijn dat Salah een plaatsbal net naast krulde.

Ook zonder derde tegentreffer trekken de Duivels met meer vragen dan voorheen naar Qatar. Martinez heeft nog 5 dagen om antwoorden te vinden.

Carrasco met de assist, Openda met de aansluitingstreffer.
Martinez heeft nog 5 dagen om antwoorden te vinden.

90+4'

EINDE: 2-1

De Rode Duivels zakken straks met een nederlaag op zak af naar Qatar. Een afknapper 5 dagen voor de wedstrijd tegen Canada. Een doelpunt van Openda in de tweede helft bracht de Belgen nog even in de wedstrijd, maar groot gevaar kwam er nadien niet meer.

90+1'

90+1'
90+1'

4 minuten toegevoegde tijd

Reizen de Belgen vanavond met een nederlaag af naar Qatar? Ze hebben nog 4 minuten om iets recht te zetten.

89'

Doku brengt toch gevaar en snedigheid bij de Belgen. Zijn invalsbeurt zal ontgetwijfeld als een positieve noot worden onthouden.

86'

Daar was Egypte toch nog eens en meteen was het alle hens aan dek. Salah krijgt de bal aan de rand van de zestien en schildert de bal een half metertje naast de kooi van Courtois.

84'

De Duivels blijven hoog druk uitoefenen en winnen steeds vaker de bal hoog op het terrein terug. Doku probeert een eerste keer iets te forceren, maar botst op de Egyptische muur.

82'

De laatste wissel bij de Duivels? Doku. De snelheidsduivel komt in de ploeg voor Castagne.

80'

De Belgen geven de hoop niet op en zetten nog vol druk. Bijna kon Carrasco de 2-2 maken, maar de vlag gaat de lucht in.

77'
Carrasco met de assist, Openda werkt af.
76'
Openda met de 2-1.
75'

Openda maakt de aansluitingstreffer

Daar is de aansluitingstreffer! Carrasco liet de beste indruk na bij de Belgen en geeft nu ook een assist. Openda kan de voorzet van Carrasco mooi afwerken. Krijgen we nog een wedstrijd? We spelen nog een kwartier.