Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Vliegt België uit WK in kwartfinales? Volgens computermodel van KU Leuven wel

 di 8 november 2022 13:01
De kans is groot dat België in de kwartfinale uitgeschakeld wordt door Portugal.
De kans is groot dat België in de kwartfinale uitgeschakeld wordt door Portugal.

6%, zoveel kans maken de Rode Duivels maar om het WK in Qatar te winnen. Dat hebben computerwetenschappers aan de KU Leuven op basis van een statistisch model berekend. Brazilië maakt met 21% het meeste kans om met de beker naar huis te gaan. 

Wat voorspelt het model?

De groepsfase zou in elk geval geen probleem mogen vormen voor de Rode Duivels, maar de kans dat ze de kwartfinale halen is maar 21%. Portugal zou België dan volgens de berekeningen een halt toeroepen in de kwartfinales.

 

De kans dat België zich voor het eerst tot wereldkampioen kroont, is uiteindelijk slechts 6%. Als Kevin De Bruyne zou uitvallen met een blessure, daalt de kans op eindwinst voor de Belgen nog eens tot 5,7% . 

 

De Belgische supporters hoeven evenwel nog niet te wanhopen: ook op het WK in 2018 hadden de Rode Duivels er volgens het model in de kwartfinale uit moeten liggen tegen Brazilië. Toen verstomden de Belgen ook heel de voetbalwereld met hun wereldprestatie. 

 

Brazilië maakt nu het meeste kans om het toernooi te winnen met 21%, gevolgd door Spanje met 17% en Argentinië met 11%. De huidige wereldkampioen Frankrijk strandt op een vierde plaats met 9%. 

 

Het is misschien ook belangrijk om te noteren voor onze Belgen dat Canada wel eens de "dark horse" zou kunnen zijn volgens de wetenschappers. Waar onze gouden generatie op z'n einde loopt, is die van Canada nog maar net aangevat met jonge, talentvolle spelers zoals Alphonso Davies, Jonathan David en Tajon Buchanan. 

De groepsfase zullen de Rode Duivels wel overleven, maar ze zullen waarschijnlijk in de kwartfinale tegen Portugal verliezen

Pieter Robberechts, computerwetenschapper KU Leuven

Waarop zijn die voorspellingen gebaseerd?

Het computermodel doet zijn berekeningen op basis van twee factoren: de resultaten van recente wedstrijden en de marktwaarde van de basiself van elk land. 

 

Om de resultaten van recente wedstrijden om te zetten in een bruikbaar getal, doen de onderzoekers een beroep op de zogenaamde Elo-rating. Dat is een term die zowaar afkomstig is uit het schaken. 

 

Het is een waarde die kort gezegd uitdrukt hoe goed een team in zijn recente wedstrijden gepresteerd heeft, waarbij rekening wordt gehouden met de sterkte van de tegenstander en het belang van de wedstrijd. Zo weegt een vriendschappelijke wedstrijd bijvoorbeeld minder zwaar door dan een WK-kwalificatiewedstrijd. 

 

De marktwaarde van elke ploeg is makkelijker om te berekenen. Daarvoor werd gewoon de marktwaarde van elke individuele speler in de basiself van elk land opgeteld. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: