Ga naar de inhoud

Roberto Martinez voor Egypte: "Lukaku op goede weg, Trossard mist oefenmatch"

De Rode Duivels kijken morgennamiddag Egypte in de ogen. Een oefenmatch met als belangrijkste uitgangspunt: wie is fit en klaar voor Qatar? De bondscoach speelde open kaart. En Toby Alderweireld straalde veel "goesting" en "zelfvertrouwen" uit. 

De vraag die op ieders lippen brandt, opende meteen de persconferentie. Hoe vlot de revalidatie van Romelu Lukaku?

 

"Hij maakt progressie", antwoordde Roberto Martinez. "Maar zijn herstel neemt nog wat tijd in beslag."

 

"We volgen het vooropgestelde schema. Hij zal niet fit zijn voor de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap, denk ik."

 

Ook Koen Casteels (verkoudheid) zal er niet bij zijn in de oefenwedstrijd tegen Egypte. Een andere - belangrijke - afwezige is Leandro Trossard. 

 

"Hij kreeg een tik tijdens de training. We gunnen hem donderdag en vrijdag rust, maar Leandro zal er zeker bij zijn voor de eerste partij in Qatar."

 

Jan Vertonghen blijft twijfelachtig. "Maar hij voelde zich gisteren al veel beter. We beginnen nu met het werk." 

 

De verkoudheid van Thorgan Hazard zou hem ook niet meer mogen hinderen.

Aanvallende opties bekijken tegen Egypte

Wat mogen we morgen dan verwachten van de Belgen? Een experimenteel elftal, of een eerste indicatie van een basiself?

 

"Eerlijk: ik heb mijn ploeg nog niet. Maar verwacht niet de basiself voor Canada. Ik wil iedereen klaarstomen en laten wennen aan het klimaat", verklapt de bondscoach. "Probeer er niet te veel uit te lezen. Ik wil iedereen in optimale vorm krijgen."

 

Wie de extra minuten goed kan gebruiken, is kapitein Eden Hazard. "Leandro Trossard mist de match, waardoor Hazard zeker 60 minuten zal spelen tegen Egypte."

 

De Spanjaard laat nog in zijn kaarten kijken: "Een valse 9? We zullen Michy Batshuayi en Loïs Openda aan het werk zien. Dit is het juiste moment. Ze zullen allebei spelen. En ook Thomas Meunier is fit."

Toby Alderweireld: "Geen topfavoriet, maar je kunt groeien en dat ligt ons wel"

Toby Alderweireld nam mee de honneurs waar in Koeweit. Op zijn 33e moet hij meer dan ooit – zeker door de twijfels rond Jan Vertonghen – de leiding van de defensie op zich nemen.

 

“Dat er kritiek is op onze verdediging? Brandhout om het vuur aan te wakkeren, hé”, reageerde hij pijlsnel. 

 

“We hebben de voorbije toernooien al laten zien dat we er staan. We blijven rustig en we willen antwoorden op het veld.”

 

Voorlopig is het onduidelijk of maatje Vertonghen (meteen) inzetbaar zal zijn. “Zijn staat van dienst zegt genoeg. Het is altijd beter om hem erbij te hebben, maar ook zijn vervangers zullen er staan. Of hij zich zorgen maakt? Het komt wel goed. Hij is een superprof.”

 

Alderweireld zelf blaakt van vertrouwen. “Ik ben topfit. Ik heb alles kunnen spelen bij Antwerp en ik ga dit toernooi in met veel zelfvertrouwen. Ik begin met veel goesting. Vroeger had je zenuwen, nu is er enkel goesting.”

 

Dit wordt zijn 3e WK. “Wat ik al geleerd heb? Dat je kunt groeien in een toernooi. En na de groepsfase heb je een ander toernooi. Deze groep is geen topfavoriet, maar je kunt groeien en die rol ligt ons wel, typisch Belgisch."