Ga naar de inhoud

"Aan geloofwaardigheid heeft hij geen boodschap": De communicatie van Martinez onder de loep

De positieve woorden van Martinez hebben wel degelijk een doel.

Zelden een kritische noot en vaak overdreven positief. De stijl van Roberto Martinez komt regelmatig ter sprake. Wat vertelt zijn manier van communiceren en zit er een strategie achter zijn positieve woorden? René Foolen, docent sportcommunicatie in Tilburg, meent van wel.

Na de zeer matige wedstrijd tegen Canada gaf Roberto Martinez een verklaring voor de prestatie van de ploeg. De spelers waren verlamd door emotie, klonk het. Hoe geloofwaardig is dat voor een van de meest ervaren ploegen op dit WK?

 

"Ik denk dat zijn manier van communiceren echt het doel heeft om zijn spelers te beschermen en te motiveren", vertelt René Foolen.


"Of dat dan geloofwaardig overkomt op de media en de achterban, daar heeft hij volgens mij geen boodschap aan. Zijn taak is om zijn spelers te motiveren om de wedstrijden te blijven winnen."

 

"Volgens mij is Martinez een intelligente man en ik kan me niet inbeelden dat er geen bepaalde strategie zit achter zijn stijl van communiceren."

Met het goede nieuws rond Lukaku wil men het negatieve sentiment rond de ploeg doorbreken.

Docent sportcommunicatie René Foolen

Was het dan ook een strategie om snel na de wedstrijd tegen Canada het positieve nieuws te brengen rond Lukaku? Ook onze commentator Tom Boudeweel plaatste vraagtekens in onze WK-podcast. 

 

"Normaal zijn er op de dag na de wedstrijd geen interviews", aldus Boudeweel. "Ik vond het dan ook raar dat het goede nieuws rond Lukaku nu werd gecommuniceerd. Was dat om de gemoederen te bedaren na de slechte match tegen Canada?"

 

"Dat kan ik me heel goed voorstellen", zegt Foolen. "Met dat goede nieuws wil men het negatieve sentiment rond de ploeg doorbreken. Die manier van communiceren is natuurlijk helemaal bewust."

 

"De communicatieafdeling en de woordvoerder zijn er ook bij in Qatar dus daar zal wel over gesproken zijn. Ik kan me haast niet voorstellen dat die beslissing enkel door Martinez is genomen."

Groot contrast met Van Gaal

Een bewuste strategie dus, maar toch blijft de stijl van Martinez een groot contrast met pakweg Louis van Gaal, die haast alle aandacht naar zich toe trekt op de Nederlandse persconferenties. 


"Dat gaat er dan weer over", zegt Foolen. "Ook dat is natuurlijk een bewuste manier om de druk bij zijn spelers weg te houden. Als de resultaten goed zijn, is hij erg luchtig, maar zijn humeur bepaalt echt wel hoe de persconferenties lopen."

 

"Zo hebben we gisteren gezien dat hij een buitenlandse journalist knuffelde, maar we hebben ook heel wat voorbeelden dat hij stevig kan discussiëren met journalisten."