Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Roberto Martinez analyseert openingsmatch bij Eddy en Ruben: "Ons spel werd verlamd door emotie"

 do 24 november 2022 18:21

Canada ontmaskerde gisteren het plannetje van de Rode Duivels. Zo werd er na de wedstrijd vooral met de vinger gewezen naar de tandem Axel Witsel/Youri Tielemans, die er niet in slaagden om de Belgische ploeg aan de praat te krijgen. Roberto Martinez zette zijn duo toch uit de wind tijdens zijn analyse bij Eddy Snelders en Ruben Van Gucht. "De schuld niet in hun schoenen schuiven."

Martinez geeft middenveld rugdekking

De drie punten zijn binnen, maar tactisch is er nog heel wat werk aan de winkel bij de Rode Duivels. Onze reporters in Qatar, Ruben Van Gucht en Eddy Snelders, zaten vandaag rond de tafel met bondscoach Roberto Martinez voor een analyse.

 

Vooral het middenveld werd onder een vergrootglas gelegd. Zo viel het analist Snelders op dat er een enorme vrije ruimte gaapte tussen de verdediging en het middenveld van de Belgen. Vooral in omschakelmomenten. 

 

"Zo creëerden de Canadezen heel wat kansen rond de zestien-meter", kaderde Snelders het gevaar. "Ik had de indruk dat Witsel en Tielemans dan ook overpowered werden."

Wij wilden de bal controleren en 60-70% balbezit halen

Roberto Martinez

"We moeten de wedstrijd in zijn context zien", reageerde Martinez diplomatisch. "De Canadezen hadden niets te verliezen en zetten heel hoog druk. Vaak zelfs met 5 man."

 

"Ze zorgden zo voor een heel open wedstrijd, maar dat stond in schril contrast met ons plan: wij wilden de wedstrijd net controleren en 60 tot 70% balbezit halen." 

 

"Onze middenvelders zaten gevangen in het ene na het andere omschakelmoment. Zo kregen ze geen tijd om te domineren, maar moesten ze constant op en neer hollen. Dan valt er nu eenmaal ruimte."

De passmap van Dendoncker: veel lateraal, weinig diepgang.

In balverlies verdronken onze middenvelders, maar ook in balbezit verliep de verbinding tussen de verdediging naar de aanval stroef. Zo is het goed zoeken naar een diepe bal op een visueel overzicht van de passes van onze verdedigers.

 

Roberto Martinez koos de profielen van Witsel en Tielemans nochtans om voetballend vanonder de druk uit te spelen. 

 

"De tactiek van Canada was risicovol. Ze lieten heel wat ruimte door het hoge blok van hun aanvallend compartiment. Zo stonden hun verdedigers vaak één-tegen-één met onze aanvallers. Als je dan een goede balcirculatie hebt, kan je met enkele passes meteen gevaarlijk zijn. Dat kunnen Tielemans en Witsel."

We speelden veel te emotioneel en waren bang om fouten te maken

Roberto Martinez

Maar de goede balcirculatie bleef uit. 

 

"Ons spel geraakte verlamd door emoties en we waren bang om fouten te maken", kaderde Martinez. "We hadden Duitsland en Argentinië immers zien verliezen. Zo zie je maar, zo'n eerste wedstrijd op een WK blijft toch voor iedereen een speciaal moment." 

 

"Hierdoor kwamen we dus ook nooit écht in ons spel en verloren we te vaak de bal. En jawel, door al dat balverlies kwamen onze twee middenvelders telkens onder de meeste druk te staan. Je kan de schuld dus niet enkel in hun schoenen schuiven."

Gerelateerd: