Ga naar de inhoud
België wint met weinig glans van Canada.

Ondermaatse Duivels overleven Canadese storm en openen WK met winst

 wo 23 november 2022 21:26
België
einde
1-0
Canada
  1. 56' - Geel - Amadou Onana
  2. 58' - Verv. Atiba Hutchinson door Ismaël Koné
  3. 81' - Verv. Stephen Eustáquio door Jonathan Osorio
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 23/11/22 - 20:00

  De zege verbloemt een pak zorgen. Ondanks een ondermaatse prestatie hebben de Rode Duivels hun WK-opener tegen Canada gewonnen. Courtois was de beste Duivel en stopte vroeg een penalty, Batshuayi schoot bij een zeldzame kans gelukkig raak.

  Hoe vaak zullen de Rode Duivels nog badend in het zweet wakker worden van de eerste helft tegen Canada?


  Ondanks de waarschuwing van Egypte - en eerdere stuntzeges op dit WK -begon België (met Dendoncker) in slaapmodus aan het WK. Onwaarschijnlijk hoe groot het verschil in intensiteit was.


  Witsel, Tielemans en Hazard werden weggeblazen door sneltreinen. Batshuayi kon zich niet doorzetten. En zelfs De Bruyne toonde zich ongewoon slordig in de omschakeling.


  Na een kwartier telden de Canadezen al 7 (!) doelpogingen. Gelukkig was Thibaut Courtois als enige Duivel wél op de afspraak.


  Na hands van Carrasco voorkwam de doelman een rampstart door een strafschop van Davies te stoppen. Wat zouden we toch zonder Courtois zijn?

  Even later stond hij weer pal bij een Canadese kans die een slordige Hazard had veroorzaakt.


  Het was vrouwen en kinderen eerst bij de Belgen.


  Een tegengoal leek een kwestie van tijd. Tot de openingstreffer plots letterlijk uit de lucht kwam vallen aan de andere kant. Alderweireld verstuurde net voor rust een geweldige lange bal naar Batshuayi. De spits toonde zich net op het goeie moment scherp en knalde onhoudbaar in doel: 1-0.


  Onverdiend maar o zo belangrijk.

  Al was het veelzeggend dat Alderweireld en De Bruyne niet vierden, maar in de clinch gingen…

  Stilte na de storm

  Martinez kón niet anders dan ingrijpen ondanks de voorsprong. Carrasco en Tielemans gingen naar de kant, Onana en Meunier moesten de balans herstellen.


  Voor een radicale ommezwaai zorgden de wissels evenwel niet. Canada kwam tot beduidend minder kansen, maar zelf iets creëren deden de Duivels - na het uur zonder de gewisselde Hazard, die degelijk was - ook niet.


  Vooral De Bruyne bleef verbazend ver onder zijn beste niveau. Een steekpass naar Batshuayi bij een interessante tegenaanval miste bijvoorbeeld net de gewoonlijke precisie. En wanneer de pass wel op maat was, ontgoochelde Batshuayi als eenzame spits.

  Ach, de Duivels waren al lang blij dat de Canadezen niet meer zo wervelden zoals voor rust. De batterijtjes van Buchanan liepen leeg, ook Davies zat op zijn tandvlees.


  Enkel bij een kopbal van Larin moest Courtois zich nog eens strekken. Kinderspel in vergelijking met de storm die hij voor rust moest trotseren.


  Flink verwaaid haalden de Duivels het eindsignaal. De opener heeft voor extra twijfels gezorgd, maar uiteindelijk tellen alleen de drie punten. 

   

  Argentinië en Duitsland zullen het niet tegenspreken…

  Gerelateerd:
  Fase per fase
  90+6'
  Einde

  Geen valse, maar ook geen overtuigende start van de Rode Duivels op dit WK. Ze pakken wel drie gouden punten in hun eerste groepswedstrijd tegen Canada, dankzij een treffer van Batshuayi kort voor de rust. Courtois hield België in de openingsfase overeind met een cruciale penaltyredding. Na de rust slaagde Canada er niet meer in om het felle spel van de eerste helft te herhalen.

  90+6' tweede helft
  90+4'
  90+2'
  Borjan heeft op die ene poging van Batshuayi na geen bal moeten pakken. België heeft het aanvallend heel mager gedaan.
  Peter Vandenbempt
  90+1'
  5 - extra time
  Er komen 5 minuten extra tijd bij.
  90'
  5 minuten extra

  Lukaku kijkt toe vanop de tribune. Ook hij kan toch niet tevreden zijn met deze weinig overtuigende prestatie van de Belgen. De Rode Duivels moeten het nog 5 minuten uitzingen.

  90'
  Het blijft een dubbeltje op zijn kant.
  Peter Vandenbempt
  88'

  Bij Canada zullen ze toch met een zuur gevoel achterblijven als het 1-0 blijft. De Canadezen tekenden in totaal ruim 21 doelpogingen op, tegenover slechts 7 voor de Belgen.

  86'
  Larin zorgt even voor onrust

  Het blijft toch opletten voor de Belgen. Adekugbe krijgt de bal tot bij Larin en die kan toch weer vrij koppen tussen Alderweireld en Vertonghen. Gelukkig staat zijn vizier niet goed afgesteld.

  85'

  De overtreding op Openda levert wel een vrije trap op voor de Belgen. De Bruyne vindt het hoofd van Dendoncker, maar die kan zijn kopbal niet kadreren.

  84'
  Stevige fout van Johnston op Openda is slechts geel waard
  83'
  Johnston ontsnapt aan rood

  Johnston maait Openda onderuit met een schaarbeweging langs achteren. Hier kan je rood voor geven, maar Sikazwe houdt het bij geel. Bij Canada mogen ze niet mopperen.

  82'

  De tijd begint stilaan te dringen voor Canada, dat toch op zoek blijft gaan naar die gelijkmaker.

  81'
  Geel voor Davies

  Davies gaat fel door op Trossard. Het komt hem op een gele kaart te staan.

  80'
  Courtois plukt kopbal van Larin
  80'
  Courtois blijft foutloos!

  Canada komt nog eens gevaarlijk opzetten. Johnston schildert de bal op het hoofd van Larin. Die dwingt Courtois tot een knappe redding, al heeft de doelman al voor hetere vuren gestaan.

  78'
  Batshuayi naar de kant

  Nog een wissel bij de Belgen. Openda mag het de afgematte Canadese defensie nog wat moeilijk proberen te maken. Voor doelpuntenmaker Batshuayi is de wedstrijd voorbij.